Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečių politikas atskleidė, kad NATO jau turi planą, kaip apsaugoti Ukrainos oro erdvę

Vokietijos leidiniui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ kalbėjęs šalies politikas, pageidavęs išlaikyti anonimiškumą, atskleidė, kad jau egzistuoja bendras NATO modelis, kaip ginti Ukrainos oro erdvę nuo Rusijos atakų.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „SIPA“/„Scanpix“

Vakarų atsakas į Irano atakas prieš Izraelį yra potencialus Ukrainos pasienio regionų gynybos iš NATO teritorijų modelis, pareiškė šaltinis.

Viešojoje erdvėje vis dažniau pasigirsta raginimų, kad NATO šalys panaudotų Rytų Europoje esančias oro gynybos sistemas, kad numuštų į Ukrainą nukreiptas Rusijos raketas ir dronus.

Dar 2009-2014 m. tuometinis NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas Jungtinės Karalystės leidiniui „i Paper“ sakė, kad perėmimo raketos iš kaimyninių NATO šalių, tokių kaip Lenkija ir Rumunija, galėtų pakenkti į Ukrainą nukreiptiems Rusijos oro antskrydžiams.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Straipsnyje teigiama, kad Vokietijoje tiek valdančiosios, tiek opozicinės partijos išreiškė pritarimą Ukrainos pasienio regionų gynybai iš NATO teritorijų, tokių kaip Lenkija ir Rumunija.

Krikščionių demokratų sąjungos politikas ir buvęs Bundesvero generalinio štabo karininkas Roderichas Kiesewetteris naujienų svetainei „Business Insider“ palygino Ukrainos gynybą su Vakarų pastangomis užkirsti kelią 300 raketų ir dronų atakai, balandžio mėn. paleistai į Izraelį.

Pasak pranešimų, beveik visus taikinius perėmė Izraelio ir partnerių regione pajėgos, įskaitant Jungtinių Valstijų kariuomenę.

„Vakarų šalys galėtų apsaugoti dalį Ukrainos oro erdvės iš NATO teritorijos ir numušti Rusijos bepilotes raketas. Tai palengvintų naštą Ukrainos oro gynybai ir leistų jai saugoti frontą.

Kaip ir Izraelio atveju, kai Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir kitos šalys padėjo, o tai reiškia, kad jos netapo kariaujančia šalimi“, – pastebėjo buvęs Vokietijos generalinio štabo karininkas.

Panašios nuomonės laikosi ir A.Rasmussenas, kiek anksčiau pažymėjęs, kad NATO galėtų daryti „lygiai tą patį“ ir padėti Ukrainai numušti atskrendančius Rusijos bepiločius lėktuvus ir raketas.

Vokiečių leidinys „Spiegel“ pažymi, kad Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo Socialdemokratų partijoje taip pat pradėta kalbėti apie galimybę uždaryti dalį Ukrainos oro erdvės.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos
„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos

„Esant dabartinei karinei situacijai, manau, kad būtina ir atsakinga dislokuoti Vokietijos priešlėktuvinių raketinių pajėgų dalinius NATO teritorijoje prie sienos su Ukraina, siekiant apsaugoti oro erdvę virš Vakarų Ukrainos, pavyzdžiui, naudojant „Patriot“ sistemas“, – interviu metu leidiniui sakė partijos gynybos ekspertas, Bundestago gynybos komiteto narys Joe Weingartenas.

Jo nuomone, Berlynas turėtų „daryti viską, kas įmanoma, kad Ukraina galėtų atlaikyti Rusijos atakas“. Jo nuomone, „Patriot“ sistemos perkėlimas į Žešuvo prie Lenkijos ir Ukrainos sienos galėtų svariai prisidėti prie Ukrainos vakarinės dalies gynybos.

J.Weingartenas paaiškino, kad tam nereikės dislokuoti Vakarų karių Ukrainoje. NATO šalių ir Ukrainos pasienyje esančios oro gynybos sistemos galėtų veikti Ukrainos danguje, nes „Patriot“ veikimo nuotolis yra iki 100 km.

Valstybinė nepaprastosios padėties tarnyba/ „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Odesoje
Valstybinė nepaprastosios padėties tarnyba/ „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Odesoje

„Ukraina taip pat gina Vokietijos laisvę, ir mes dabar neturėtume jos atsisakyti“, – pabrėžė politikas, kurį cituoja „Spiegel“.

Be to, ši iniciatyva buvo sutikta skeptiškai net ir tarp tų, kurie ragino suteikti didesnę karinę paramą Kyjivui.

„Labai abejoju, ar pasiūlymas dislokuoti Vakarų oro gynybos sistemas Ukrainos pasienyje ras daug šalininkų. Kas jie turėtų būti?“ – klausė Bundestago užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelis Rothas.

Pasak jo, net Vokietijos iniciatyva aprūpinti Kyjivą papildoma „Patriot“ sistema kol kas nebuvo sėkminga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas