Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vokiečių ūkininkai, protestuodami prieš lengvatų mažinimą, traktoriais įvažiavo į Berlyną

Į Berlyną pirmadienį traktoriais įvažiavo tūkstančiai ūkininkų – taip pasiekta savaitę trukusių demonstracijų prieš vyriausybės planą mažinti mokesčių lengvatas jų naudojamam dyzelinui kulminacija.
IMAGO/Stefan Zeitz / IMAGO/Stefan Zeitz
IMAGO/Stefan Zeitz / IMAGO/Stefan Zeitz
Temos: 2 Vokietija Protestas

Prieš demonstraciją prie žymiųjų Brandenburgo vartų per sostinę riedėjo traktorių kolonos. Pastarąją savaitę ūkininkai visoje Vokietijoje blokavo įvažiavimus į greitkelius ir lėtino eismą, norėdami priversti kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) vyriausybę visiškai atsisakyti planuojamo lengvatų apkarpymo.

Jų netenkina vyriausybės jau padarytos nuolaidos. Sausio 4 dieną ji sušvelnino savo pirminį planą, sakydama, kad mokesčio lengvata žemės ūkio paskirties transporto priemonėms bus palikta, o dyzelino mokesčio lengvatų mažinimas bus įgyvendintas per trejus metus.

„Atšaukite siūlomą mokesčių didinimą, tada mes atsitrauksime“, – sakė Vokietijos ūkininkų asociacijos prezidentas Joachimas Rukwiedas (Joachimas Rukvydas). Anot jo, protestu politikams siunčiama žinia, jog „per daug yra per daug“.

„Esame svarbi Vokietijos dalis – prašau, nepamirškite to“, – kalbėjo J. Rukwiedas.

Finansų ministras Christianas Lindneris (Kristianas Lindneris), gindamas patikslintą vyriausybės planą, sulaukė švilpimo ir skanduočių „Nešdinkis“. Jis pripažino, kad pirminis pasiūlymas ūkininkų atžvilgiu buvo per griežtas ir per staigus, ir sakė, kad protestai buvo teisėti ir taikūs.

Ministras pridūrė, kad žemės ūkio sektorius neturėtų aukotis, tik sąžiningai prisidėti prie Vokietijos finansų sutvarkymo. J. Rukwiedui jis sakė, kad ūkininkų protestas sulaukė sėkmės, ir teigė, kad mokesčių lengvatų mažinimo atidėjimas suteikia laiko rasti būdų, kaip sumažinti biurokratijos naštą ūkininkams ir padidinti jų produktyvumą.

Planas sumažinti mokesčių lengvatas atsirado dėl poreikio užpildyti didelę 2024 metų biudžeto skylę. Ūkininkų protestai vyksta tuo metu, kai jaučiamas didelis visuotinis nepasitenkinimas O. Scholzo centro kairiųjų vyriausybe, kuri pagarsėjo dažnais viešais ginčais dėl kartais prastai iškomunikuotų sprendimų.

Šeštadienį paskelbtame vaizdo pranešime kancleris pripažino, kad nerimą kelia ne tik žemės ūkio subsidijos, bet ir krizės, konfliktai bei nerimas dėl ateities. Apklausos parodė, kad dauguma gyventojų pritaria ūkininkų protestui, o prie pirmadienį vykusios demonstracijos prisijungė ir Vokietijos kelių transporto asociacija.

Tuo metu ūkininkai teigia, kad nerimą jiems kelia ne tik dabartiniai vyriausybės planai dėl lengvatų mažinimo.

„Šiandien čia stovime ne tik dėl žemės ūkyje naudojamo dyzelino [mokestinių lengvatų] mažinimo, – mitinge kalbėjo jauniesiems ūkininkams atstovaujančios asociacijos vadovė Theresa Schmidt (Teresa Šmit). – Pastaraisiais metais ir dešimtmečiais esame nepaliaujamai mušami – vis daugiau reikalavimų, griežtesnės taisyklės ir apribojimai.“

„Mums keliami vis didesni reikalavimai, o iš užsienio vežami maisto produktai, kurie gaminami nesilaikant mūsų standartų“, – sakė ūkininkas iš Frankonijos regiono Alfredas Winkleris (Alfredas Vinkleris).

Ch. Lindneris nurodė, kad žemės ūkis yra išskirtinis sektorius ir kad valstybės parama jam teikiama pagrįstai, pažymėdamas, kad kasmet vyriausybė ir Europos Sąjunga jam skiria 9 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius