Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokiečių žvalgyba įspėja dėl intensyvėjančio Rusijos šnipinėjimo

Vokietijos vidaus saugumo agentūra antradienį įspėjo dėl agresyvios rusų šnipinėjimo operacijos rizikos, Maskvai tęsiant didelio masto invaziją Ukrainoje.
Rusų kariai Ukrainoje
Rusų kariai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vakarų sankcijos Rusijai ir parama Ukrainos karinėms pastangoms reiškia, kad Kremlius labiau suinteresuotas informacijos rinkimu, sakoma Federalinio konstitucijos apsaugos biuro (BfV) metinėje ataskaitoje.

„Rusijos karas Ukrainoje reiškia ir naują erą vidaus saugumui“, – ataskaitos pratarmėje rašė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser, pavartodama kanclerio Olafo Scholzo terminą aktyvesnei Vokietijos užsienio politikos pozicijai po invazijos nusakyti.

„Karo metu vadovybė Kremliuje kliaujasi Rusijos žvalgybos tarnybų darbu“, – sakė N. Faeser.

„Ateityje reiktų tikėtis slaptesnės ir agresyvesnės rusų šnipinėjimo operacijos, kaip ir veiklos kibernetinėje erdvėje iš Rusijos“, – nurodė BfV.

Rusijos žvalgybos tarnybos bando atvežti naujų darbuotojų į Vokietiją, be to, siekia vykdyti ar atnaujinti veiklą su esamais darbuotojais.

Balandžio viduryje Berlynas, kilus susirūpinimui dėl šnipinėjimo, išvarė grupę rusų diplomatų. Imdamasi atsakomųjų priemonių Maskva išvarė 20 vokiečių diplomatų.

Po mėnesio Rusija paskelbė, kad savo teritorijoje leis dirbti tik 350 vokiečių darbuotojų, taip iš esmės priversdama išvykti šimtus Vokietijos valstybės tarnautojų ir Vokietijos institucijose Rusijoje dirbusių vietos žmonių.

Berlynas iškart ėmėsi atsakomosios priemonės – nurodė uždaryti keturis iš penkių Rusijos konsulatų Vokietijoje.

Nors Maskvos karas Ukrainoje labiausiai paveikė BfV kontržvalgybos darbą, agentūra tarp keturių pagrindinių Vokietiją šnipinėjančių veikėjų mini ir Kiniją.

Pekinas yra didžiausia grėsmė kalbant apie ekonomikos ir mokslo šnipinėjimą, tiesiogines užsienio investicijas Vokietijoje, sakoma ataskaitoje.

Kinijos žvalgybos tarnybų darbotvarkėje taip pat yra Vokietijos kariuomenės struktūros, apginklavimo ir apmokymo klausimai, nurodė BfV.

Kitomis dviem pagrindinėmis šnipinėjimo grėsmėmis laikomos Turkija ir Iranas. N. Faeser taip pat paminėjo Šiaurės Korėją – kaip šalį, labai įsitraukusią į žvalgybos operacijas Vokietijoje.

Ir Iranas, ir Turkija didžiausią dėmesį skiria asmenims ir grupėms, priskiriamiems Vokietijos politinei opozicijai, sakė BfV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas