Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 24 /16:23

Lenkija oficialiai paprašė Vokietijos leidimo Ukrainai perduoti tankus „Leopard“

Antradienį Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė, kad šalis Vokietijai perdavė oficialų prašymą reeksportuoti vokiškus tankus „Leopard“ į Ukrainą.
Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas
Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas / „AFP“/„Scanpix“

Prašymas perduotas nepaisant skambių pareiškimų iš Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio, kuris išreiškė kritiką Vokietijos neryžtingumui priimti sprendimą dėl vokiškų tankų perdavimo Ukrainai ir paskelbė, jog, Berlynui atsisakius tiekti tankus Ukrainai, vis tiek juos perduos, nepriklausomai nuo kitų šalių sprendimų.

Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Tobias Lindneris Berlyne surengtos gynybos konferencijos „Handelsblatt“ metu sakė, jog galutinis Vokietijos sprendimas, ar šalis pati perduos tankus Ukrainai ir ar leis tai padaryti kitoms šalims, dar nėra priimtas, nes „Berlyno vyriausybė dar laukia prašymų dėl reeksporto“ iš kitų Europos šalių.

Kol kas tokį prašymą pateikė tik Lenkija. Apie tai tviteryje paskelbęs M.Blaszczakas ragino prie tankų perdavimo Ukrainai prisijungti ir Vokietiją.

„Vokietija jau gavo mūsų prašymą leisti perduoti tankus „Leopard 2“. Taip pat raginu Vokietijos pusę prisijungti prie Ukrainą remiančių šalių koalicijos, aprūpinant ją tankais. Tai mūsų bendras reikalas, nes ant kortos pastatytas visos Europos saugumas!“

Pagal reglamentą gauti prašymai yra perduodami Vokietijos nacionalinio saugumo tarybai, kuri ir priima sprendimus dėl prašymų patenkinimo.

„Prašymą nagrinėsime skubos tvarka“, – sakė Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai.

„Galiausiai sprendimas bus priimtas kanceliarijoje, bendru vyriausybės sutarimu“, – teigė T.Lindneris.

„Manau, kad mano ministrės pozicija šioje diskusijoje yra gerai žinoma“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje užsienio reikalų ministrę Annaleną Baerbock, kuri sekmadienį pareiškė, kad Vokietija netrukdys kitoms šalims tiekti Kyjivui tankų „Leopard“.

Anksčiau šį mėnesį Lenkija paskelbė, kad yra pasirengusi pristatyti Kyjivui 14 tankų „Leopard“ pagal tarptautinę šalių koaliciją, tačiau laukia aiškaus Berlyno pareiškimo, leidžiančio atlikti perdavimą.

Vokietijos gynybos ministras antradienį savo ruožtu pareiškė, kad sąjungininkės gali pradėti mokyti Ukrainos pajėgas naudotis tankais „Leopard“, nors Berlynas vis dar nepriėmė sprendimo, ar leisti tiekti šią ginkluotę Kyjivui.

„Aiškiai paraginau šalis partneres, kurios turi parengtų dislokavimui tankų „Leopard“, apmokyti Ukrainos pajėgas dirbti su šiais tankais“, – sakė Borisas Pistorius.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas palankiai įvertino „aiškią žinią“ iš vokiečių ministro, „nes priėmus sprendimą dėl kovinių tankų pristatymo, prireiks šiek tiek laiko juos identifikuoti, paruošti ir apmokyti ukrainiečius“ karius jais naudotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius