Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietija iš Afganistano išvežė tūkstančius alaus skardinių: žmonių evakuoti neskubėjo

Vokietijoje kilo pasipiktinimo banga, kai paaiškėjo, kad šalies ginkluotosios pajėgos dar birželį nusprendė išgabenti iš Afganistano 65 tūkstančius alaus skardinių, bet jau rugpjūtį į pirmąjį evakuacinį skrydį iš Kabulo paėmė vos septynis žmones, rašo „VICE News“.
Vokietijos kariai Kabule
Vokietijos kariai Kabule / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiek skardinių talpina 22,5 tūkst. litrų alaus, o šį gėrimą gausiai vartojo Vokietijos kariai, kurie, kaip ir kitų JAV vadovaujamos koalicijos šalių pajėgos, šią vasarą pasitraukė iš Afganistano. Čia jau šeimininkauja Talibanas.

Kabulo tarptautinio oro uosto prieigose jau buvo tiršta desperatiškų ir iš Afganistano išvykti siekiančių žmonių, bet prieš dvi savaites Vokietija į pirmąjį evakuacinį lėktuvą sugebėjo priimti vos septynis žmones.

Vokietijoje pasigirdo klausimai, kodėl išgabenti afganistaniečių, dirbusių su vokiečiais kariais, nebandyta anksčiau. O paaiškėjus, kad alui ankstesniuose skrydžiuose vietos atsirado, klausimai virto pasipiktinimu.

„Lėktuvuose užteko vietos alkoholiui, bet ne afganistaniečiams!“ – skelbė antraštė dienraštyje „Bild“, o publikacijoje detalizuojama, kad Vokietijos kariuomenė iš bazių Kabule ir Mazari Šarife išskraidino 65 tūkst. alaus skardinių bei 340 vyno butelių.

„Tai parodo, kaip federalinei vyriausybei rūpi tie Afganistano žmonės, kurie tam tikrais atvejais Vokietijai dirbo ilgus metus ir rizikavo savo gyvybėmis. Jie vyriausybei verti mažiau nei alaus skardinės“, – priduriama rašinyje.

Imago / Scanpix nuotr./Vokietijos karė
Imago / Scanpix nuotr./Vokietijos karė

„Deutsche Welle“ žurnalistas Jamesas Jacksonas čia pat pastebėjo, kad Vokietija leidimus atvykti į šalį išdavė tik tiems afganistaniečiams, kurie su vokiečiais kariais dirbo tiesiogiai ir tik per pastaruosius dvejus metus.

Parlamentaras Christophas Hoffmanas, atstovaujantis liberaliai Laisvųjų demokratų partijai, savo ruožtu apkaltino užsienio reikalų ministrą Heiko Maasą visišku nesugebėjimu įvykdyti sklandžią evakuaciją ir paragino jį atsistatydinti.

„Scanpix“/AP nuotr./Heiko Maasas
„Scanpix“/AP nuotr./Heiko Maasas

H.Maasas dar birželį per debatus parlamente atsisakė atgabenti daugiau afganistaniečių į Vokietiją ir teigė, kad nenori padidinti pabėgėlių srauto. Esą papildomos vizos vertėjams ir jų šeimoms būtų netinkamas signalas šiuo metu.

Gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer teigė, esą į evakuacinį lėktuvą tik septyni žmonės buvo priimti dėl to, kad Kabulo oro uoste viešpatavo chaosas. Suprask, orlaivis turėjo skubiai pakilti ir paimti tik tuos žmones, kurie jau buvo viduje.

„Situacija oro uoste buvo chaotiška, pavojinga ir sudėtinga. Turėjome labai mažai laiko, todėl į vidų paėmėme tik asmenis, kurie buvo šalia“, – teigė A.Kramp-Karrenbauer.

VIDEO: Įspūdingas vaizdas – šimtai afganistaniečių susigrūdo į vieną lėktuvą

Pasak „Bild“, į Vokietiją tada buvo evakuoti penki Vokietijos piliečiai, Nyderlandų pilietis ir afganistanietis. Lėktuvas rugpjūčio 17-ąją esą ilgai suko ratus virš Kabulo ir net turėjo pasukti Taškento link, kad pasipildytų kuro.

Orlaiviui pagaliau nusileidus Kabule, jam ten buvo leista praleisti vos pusvalandį. Vokietijos pareigūnai per tokį trumpą laiką nesugebėjo atgabenti daugiau keleivių į lėktuvą – oro uosto teritorijoje vis drąsiau jautėsi talibai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas