Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 05 23 /19:40

Vakarų lyderiai, ES vadovai perspėja Baltarusiją dėl naujų sankcijų, kaltina „terorizmu“

Vakarų lyderiai sekmadienį pareikalavo Baltarusiją pasiaiškinti dėl opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus sulaikymo, kai lėktuvas, kuriuo jis skrido į Vilnių, buvo neplanuotai nutupdytas Minske. Lenkijos premjeras Aliaksandro Lukašenkos režimo elgesį pavadino valstybiniu terorizmu ir paragino įvesti naujas sankcijas. Europos Komisijos pirmininkė perspėja, kad Minskas sulauks pasekmių.
Josepas Borrellis
Miguelis Bergeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sekmadienio vakarą pareiškė, kad Minsko elgesys yra visiškai nepriimtinas.

„Visiškai nepriimtina priversti @Ryanair skrydį iš Atėnų į Vilnių nusileisti Minske. VISIEMS keleiviams turi būti leista toliau keliauti į Vilnių užtikrinus jų saugumą. Bet koks tarptautinių oro transporto taisyklių pažeidimas sulauks pasekmių“, – tviteryje parašė Komisijos vadovė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis Baltarusijos veiksmus pavadino nepriimtinais ir pabrėžė, kad Minskui tenka visa atsakomybė už keleivių saugumą.

„Visiems keleiviams nedelsiant turi būti leista tęsti savo kelionę“, – tviteryje parašė J.Borrelis.

Tokią pat poziciją išsakė ir Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassolis.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pranešė, kad kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos pirmininką išplėsti pirmadienio susitikimo darbotvarkę, kad ES lyderiai apsvarstytų naujas sankcijas.

„Civilinio lėktuvo pagrobimas yra precedento neturintis valstybinio terorizmo aktas. Jis negali likti nenubaustas“, – tviteryje parašė Lenkijos premjeras.

„Mums reikalingas nedelsiamas Baltarusijos vyriausybės paaiškinimas dėl [oro bendrovės] „RyanAir“ reiso Europos Sąjungos viduje nukreipimo į Minską ir numanomo žurnalisto sulaikymą“, – per „Twitter“ parašė Vokietijos URM valstybės sekretorius Miguelis Bergeris.

Baltarusijai sekmadienį privertus nusileisti Minske keleivinį lainerį, kuriuo skrido vienas baltarusių opozicijos veikėjas, Europos Sąjunga turi imtis „stipraus ir vieningo“ atsako, pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

Latvijos premjeras: lainerio nutupdymas Baltarusijoje prieštarauja tarptautinei teisei

Iš Atėnų į Vilnių skridusio oro bendrovės „RyanAir“ lėktuvo, kuriame buvo baltarusių opoziciją remiančio platformos „Telegram“ kanalo „Nexta" buvęs vyriausiasis redaktorius Ramanas Pratasevičius, priverstinis nutupdymas Minske prieštarauja tarptautinei teisei, sekmadienį pareiškė Latvijos ministras pirmininkas Edgaras Rinkevičius.

„Tai visiškai nepriimtina. Lėktuvas ir visi jo keleiviai privalo būti tučtuojau paleisti; jie privalo toliau vykti į savo kelionės tikslą. Tarptautinis atsakas privalo būti stiprus ir veiksmingas“, – per „Twitter“ parašė latvių premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Rinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Rinkevičius

E.Rinkevičius pridūrė, kad Užsienio reikalų ministerija šiuo metu renka informaciją apie tuo reisu galėjusius skristi Latvijos piliečius.

„Prireikus pasiūlysime jiems paramą“, – pabrėžė premjeras.

Minsko oro uoste sekmadienį nutupdytas bendrovės „RyanAir“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, jis buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, tam panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius