Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietija prašo „aiškumo“ dėl M.Kalesnikavos buvimo vietos

Vokietija pirmadienį pareikalavo „aiškumo“ dėl garsios Baltarusijos opozicijos veikėjos Maryjos Kalesnikavos buvimo vietos.
Maryja Kalesnikava
Maryja Kalesnikava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Liudininkai pasakojo, kad nežinomi vyrai M.Kalesnikavą pirmadienio rytą sulaikė Minsko centre ir išsivežė ją mikroautobusu su užrašu „Ryšiai“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas išreiškė didelį susirūpinimą dėl baltarusių opozicijos veikėjos likimo: „Mes reikalaujame aiškumo dėl visų Baltarusijos politinių kalinių buvimo vietos ir jų paleidimo.“

„Besitęsiantys areštai ir represijos, įskaitant – ir ypač – nukreipti prieš Koordinacinės tarybos narius, yra nepriimtini“, – interviu dienraščiui „Bild“ sakė Vokietijos ministras, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

H.Maasas teigė, kad Berlynas su ES partneriais skubiai rengia sankcijų paketą prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Mes ne kartą prašėme pono Lukašenkos užmegzti dialogą su visomis nacionalinėmis jėgomis. To neįvyko, – kalbėjo vokiečių diplomatijos vadovas. – Priešingai, viena po kitos represijų banga smogia opozicijai, kuri yra pasirengusi dialogui. Tai neteisinga kryptis.“

„Jei ponas Lukašenka nepakeis krypties, mes, ES, sureaguosime“, – pažadėjo H.Maasas.

Opozicinė Koordinacinė taryba pranešė, kad M.Kalesnikavą „Minsko centre pagrobė nežinomi žmonės“. Taip pat dingo Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius Ivanas Kravcovas ir spaudos sekretorius Antonas Radniankovas.

„Jų buvimo vieta nežinoma“, – nurodė Koordinacinė taryba, apkaltinusi A.Lukašenkos režimą „atvirai naudojant teroro metodus“.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemodanova anksčiau pirmadienį nurodė, kad ministerija neturi informacijos apie M.Kalesnikavos ir dar dviejų Koordinacinės tarybos narių sulaikymą.

Tuo metu M.Kalesnikavos artimieji kreipėsi į miliciją dėl moters dingimo.

„Maryjos Kalesnikavos artimieji pateikė skundą milicijai dėl jos dingimo fakto. Policija sakė, kad pareiškimas priimtas, jie ieško Maryjos“, – sakoma opozicijos politiko, buvusio bankininko ir pretendento į prezidentus Viktaro Babarykos kanale platformoje „Telegram“.

Baltarusijos pareigūnai jau yra sulaikę kelis Koordinacinės tarybos narius ir apklausę kitus narius, įskaitant M.Kalesnikavą, vykdydami tyrimą dėl įtariamo bandymo užgrobti valdžią.

38 metų M.Kalesnikava vienintelė iš trijų Sviatlanos Cichanouskajos kampanijai vadovavusių moterų dar yra Baltarusijoje, kur augantis opozicijos judėjimas po ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų rengia didžiules demonstracijas nepaisydamas A.Lukašenkos bauginamo jėgos demonstravimo.

S.Cichanouskaja išvyko į kaimyninę Lietuvą, o kita jos kampanijos partnerė Veranika Capkala šiuo metu yra Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?