Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietijos COVID-19 sėkmės istorija: mažai mirčių, pasitikėjimas valdžia, pagalba verslui

Londono „Deep Knowledge Group“ analitikų sudarytame saugiausių šalių COVID-19 pandemijos metu reitinge Vokietija užima antrąją vietą. Šalies vyriausybė jau pristatė dosnų pagalbos priemonių verslams paketą, mirštamumas čia gerokai mažesnis nei aplinkinėse valstybėse, gyventojai pasitiki vyriausybe ir klauso institucijų nurodymų.
Vokietijoje gyvenimas intensyvėja
Vokietijoje gyvenimas intensyvėja / Zumapress / Scanpix nuotr.

Pirmąją vietą „Deep Knowledge Group“ (DKG) reitinge užima Izraelis.

DKG analitikai vertino pirminius šalyse įvestus ribojimus, skirtus suvaldyti viruso plitimą, ar buvo ribojimų pažeidimų, keliavimo ribojimų mastą, prieinamumą prie COVID-19 testų ir tai, kaip gerai aprūpintos ligoninės.

Penktadienio duomenimis, Vokietijoje nustatyta daugiau nei 137 tūkst. užsikrėtimo atvejų, mirė 4 052 žmonės.

Tačiau šalis turi daug intensyvios terapijos lovų, pakankamai medicinos personalo. Vokietija turi galimybių gaminti medicinos įrangą ir preparatus šalies viduje, vadinasi, vokiečiai patys gali spręsti problemą net būdami visiškoje izoliacijoje. Tiek federalinė, tiek regioninė valdžia sėkmingai susitvarko su krizine situacija.

Vokietijoje daugiausia pasveikusių asmenų – 81 tūkst., atlikta itin daug testų –1,73 mln. Daugiau testų atlikta tik JAV – 3,24 mln.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Dosnios ekonominės priemonės

Vokietija ne tik sėkmingai susitvarko su epidemija, bet ir pradeda atstatyti ekonomiką, kad išvengtų jos žlugimo. Vokietijos vyriausybė kovo pabaigoje patvirtino 156 mlrd. eurų vertės pagalbos verslui priemonių paketą. Vien savarankiškai dirbantiems asmenims išdalyta 50 mlrd. eurų.

Ekonominio stabilumo fondas verslams suteikė 600 mlrd. eurų vertės kredito garantijų. Dar 100 mlrd. eurų išdalyta ant bankroto slenksčio atsidūrusioms įmonėms, pažymi newsru.com.

Nors karantino priemonės pratęstos iki gegužės 4 dienos, parduotuvėms jau leista atsidaryti. Nuo gegužės pradžios atsidarys mokyklos ir universitetai, kirpyklos.

Vyriausybė pažadėjo artimiausiu metu pereiti prie „nežymaus ir laipsniško ribojimų švelninimo išsaugant kovos su pandemija priemones“.

Portalas pažymi, kad nereikia užmiršti ir gyventojų disciplinuotumo laikantis vyriausybės ir sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų ribojimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Apklausos rezultatai rodo, kad 64 proc. vokiečių yra labai patenkinti arba patenkinti kanclerės Angelos Merkel ir jos vyriausybės darbu. Tai – geriausias rezultatas nuo 2017-ųjų rinkimų.

Mažas mirčių skaičius

Vokietijoje palyginus mažai su koronavirusu siejamų mirčių – virš 83 mln. gyventojų turinčioje šalyje mirė 4 052 užsikrėtusieji.

Kaimyniniuose Nyderlanduose, kuriuose gyvena virš 17 mln. žmonių, mirė 3 315 užsikrėtusieji. Virš 11 mln. gyventojų turinčioje Belgijoje užfiksuotos 4 857 su COVID-19 siejamos mirtys.

Italijoje, kurios populiacija viršija 60 mln., mirė virš 22 tūkst. užsikrėtusiųjų, 46,94 mln. gyventojų turinčioje Ispanijoje – daugiau 19 tūkst. užsikrėtusiųjų. Prancūzijoje, kurios populiacija siekia 66,99 mln. žmonių, nustatyta 17,9 tūkst. su COVID-19 siejamų mirčių.

„Deutsche Well“ (DW) rašo, kad tokį mirčių skaičių Vokietijoje galima paaiškinti trimis priežastimis.

Pirmoji – speficika, rašo DW. Pasak epidemiologo Hanso Georgo Gadamero, „viskas prasidėjo kaip epidemija tarp slidininkų“. Roberto Kocho instituto (RKI) duomenimis, 70 proc. užsikrėtusiųjų yra 15-59 metų, užsikrėtusiųjų amžiaus vidurkis – 49 metai. Dėl priimtų radikalių karantino priemonių ir ribojimų, virusu užsikrėtė daugiausia jaunimas ir vidutinio amžiaus žmonės, kurių imunitetas stipresnis nei pagyvenusių asmenų.

Užsikrėtusieji – daugiausia atostogautojai iš barų ir diskotekų Italijos bei Austrijos slidinėjimo kurortuose, rašo DW.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip Austrijos slidinėjimo kurortas su alaus žaidimais padėjo koronavirusui išplisti Europoje

Vokietijos sveikatos apsaugos sistema, laikoma viena geriausių pasaulyje, spėjo pasiruošti kovai su COVID-19. Ligoninėse buvo atlaisvintos papildomos lovos infekuotų pacientų priėmimui, sudaryti ekstremalios padėties medicinos darbuotojų darbo grafikai, kiek įmanoma padidintos kaukių, apsauginių kostiumų ir medikamentų atsargos.

Sveikatos apsaugos ministerija dar kovo 12 dieną užsakė 10 tūkst. dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, prieš tai Vokietija turėjo 25 tūkst. tokių aparatų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas

DW rašo, kad šiuo metu Vokietijoje laisvos beveik 10 tūkst. lovų intensyvios terapijos skyriuose. Todėl šalies klinikos priėmė šimtus COVID-19 pacientų iš Prancūzijos, Italijos ir Nyderlandų.

Disciplinuoti vokiečiai griežtai laikosi vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų. Taip pat rašoma, kad gyventojai aktyviai testuojami dėl COVID-19. Kaip ir minėta anksčiau, Vokietija atliko daugiausia testų Europoje – 1,73 mln.

Italijoje šis skaičius siekia 1,18 mln., Prancūzijoje – 1,07 mln.

Šiuo metu Vokietijoje bandoma bent apytikriai nustatyti, koks procentas populiacijos jau persirgo COVID-19 apie tai nežinodami. Balandžio pradžioje Miuncheno universiteto mokslininkai ir studentai, padedami policijos, pradėjo tyrimą Miunchene. Miesto gyventojams siūloma nemokamai duoti kraujo ir tokiu būdu išsiaiškinti, ar jie turi antikūnių. Iki balandžio pabaigos planuojama surinkti pirmus 4,5 tūkst. ėminių.

Testuojamieji atrenkami atsitiktine tvarka, adresus generuoja kompiuteris. Taip bandoma užtikrinti reprezentatyvumą tyrimo, skirto išsiaiškinti jau persirgusiųjų COVID-19 proporciją ir sužinoti, kokiu lygiu Miunchene vystosi kolektyvinis imunitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas