Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietijos kairiųjų populistų lyderė imasi žingsnių naujai partijai steigti

Vokietijos ultrakairiųjų partijos „Kairė“ (Die Linke) parlamentarė Sahra Wagenknecht (Zara Vagenknecht) pirmadienį pareiškė, kad steigia naują savo vardo politinę asociaciją, taip padėdama pagrindus naujai partijai.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Vokietija

Charizmatiška politikė nuo pat Berlyno sienos griuvimo laikų priklauso opozicijai. 

Ji sakė žurnalistams, kad Sahros Wagenknecht aljansas (BSW), kuriam priklauso dar devyni deputatai, paliks „Linke“ ir sutelks dėmesį į savo partijos įkūrimą iki kitų metų pradžios.

„Taip toliau tęstis negali“, – sakė 54-erių S. Wagenknecht gausiai į spaudos konferenciją susirinkusiems žurnalistams.

„Kitaip po 10 metų tikriausiai neatpažinsime savo šalies“, – sakė ji, smerkdama nekontroliuojamą migraciją, kurią kaltino didinant „problemas mūsų mokyklose, visų pirma skurdžiuose rajonuose“.

S. Wagenknecht teigė, kad jos naujasis politinis darinys taip pat žymi ryškų atotrūkį nuo „aklo, atsitiktinio ekologinio aktyvizmo, dėl kurio žmonių gyvenimas tampa dar brangesnis ir kuris niekuo nepadeda klimatui“.

„Linke“, išsirutuliojusią iš Rytų Vokietijos komunizmo ir Vakarų Vokietijos darbininkų judėjimo, jau seniai krečia nesutarimai, o pasitraukus S. Wagenknecht komandai partijos gali ir visai nelikti.

Politikos analitikams įdomiausia, kokią grėsmę BSW gali kelti kraštutinių dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kurios pozicijas pastiprino baimė dėl migrantų. AfD, kurią remia apie 22 proc. rinkėjų, lenkia visas tris kanclerio Olafo Scholzo  (Olafo Šolco) valdančiosios koalicijos partijas.

Sekmadienį dienraščio „Bild“ paskelbti nepriklausomo viešosios nuomonės tyrimų instituto INSA atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 27 proc. vokiečių rinkėjų teigė svarstantys apie galimybę paremti naująją kraštutinių kairiųjų partiją.

„Wagenknecht pavardė yra patraukli. Tai rodo apklausos“, – pirmadienį sakė „Der Spiegel“ žurnalistas Mathieu von Rohr (Matjė fon Roras).

„Jos antiamerikanizmo, Putino gynimo, socializmo, migracijos skepticizmo ir atvirumo sąmokslo teorijoms mišiniui rinkoje gali atsirasti vietos“, – pridūrė jis.

Politinių pokalbių laidose S. Wagenknecht dažnai kaltina Vakarus ir NATO dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, taip pat kritikavo vyriausybės priemones, skirtas koronaviruso plitimui pandemijos metu kontroliuoti.

Kitais metais rinkimai vyks dviejose Rytų Vokietijos žemėse, kuriose AfD partija tikisi gerų rezultatų, todėl analitikai teigia, kad naujoji S. Wagenknecht partija gali lemti kitokį rinkėjų balsų pasiskirstymą ir apsunkinti pagrindinių demokratinių partijų galimybes suformuoti vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas