Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vokietijos kancleris įspėjo V.Putiną pažaboti ambicijas dėl Baltijos šalių: „Esame pasirengę ginti kiekvieną NATO centimetrą“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį vykusio Rytų Vokietijos ekonomikos forumo metu, kuriame dalyvavo ir Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, pareiškė, kad Maskvai turėtų būti aišku, jog ji net negali svajoti apie kitus taikinius, tarp jų – ir Baltijos šalis, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas / 15min koliažas

Kancleris nurodė, kad NATO deda visas pastangas į rytinio flango stiprinimą, siekdama atgrasyti Rusiją. Be to, tai, pasak O.Scholzo, aiškus ženklas, jog Aljansas yra pasirengęs gintis.

Jis taip pat priminė, kad Vokietija vaidino pagrindinį vaidmenį beveik dešimtmetį trunkančiame NATO buvime Baltijos šalyse prie Rusijos sienos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olafas Scholzas

„Ir kadangi Rusijos keliama grėsmė išliks, mes ir kiti sąjungininkai praėjusiais metais nusprendėme dislokuoti papildomus dalinius Baltijos šalyse ir ateityje ten nuolat dislokuoti visą brigadą“, – kalbėjo O.Scholzas.

„Tačiau šis posūkis saugumo politikoje būtinas norint parodyti Rusijai: Mes esame pasirengę ginti kiekvieną kvadratinį centimetrą NATO teritorijos nuo išpuolių“, – pabėžė kancleris.

Jis teigė, kad diplomatija bus sėkminga tik turint jėgos poziciją, ir pridūrė, kad visiškai būtina, jog Baltijos šalys galėtų visiškai pasikliauti NATO sąjungininkais, kurie Rusijos puolimo atveju šoktų jas ginti.

„Ir tai yra žinia mums. Tačiau tai taip pat yra žinia Rusijai. Nes šio pažado patikimumas, žinoma, taip pat yra Rusijos apskaičiavimo dalis“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praeitą savaitę perspėjo NATO nares neleisti Ukrainai šaudyti iš savo ginklų į Rusiją, kai kelios Vakarų sąjungininkės panaikino apribojimus, nustatytus Kyjivui dovanotų ginklų naudojimui.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas penktadienį atmetė šiuos perspėjimus, sakydamas, kad Aljansas juos girdėjo daug kartų anksčiau ir pabrėžė, kad savigyna nėra eskalacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius