Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 22 /14:54

Vokietijos kancleris stabdo „Nord Stream 2“ projektą

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pranešė, kad stabdo dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, reaguodamas į Rusijos sprendimą pripažinti nepriklausomomis respublikomis Kremliaus remiamų separatistų valdomas teritorijas rytų Ukrainoje.
Olafas Scholzas Maskvoje
Olafas Scholzas Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos vyriausybės vadovas pranešė paprašęs sustabdyti Vokietijos reguliavimo institucijos atliekamą dujotiekio peržiūros procesą.

„Tai skamba techniškai, bet tai būtinas administracinis žingsnis, todėl dujotiekis negali būti sertifikuojamas ir be šio sertifikavimo „Nord Stream 2“ negali pradėti veikti“, – pareiškė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“

Dujotiekio projektas baigtas statyti, tačiau prieš tiekiant dujas projektui dar reikėjo Vokietijos valdžios institucijų patvirtinimo.

O.Scholzas taip pat įspėjo Maskvą, kad ji gali sulaukti ir daugiau sankcijų.

„Taip pat esama ir kitų sankcijų, kurias galime įvesti, jei bus nuspręsta, jog reikia tolesnių priemonių, bet kol kas svarbu imtis kažko labai konkretaus“, – kalbėjo spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo viešintis Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas.

O.Scholzas išreiškė įsitikinimą, kad ES susitars dėl „tvirto ir didelio masto“ sankcijų paketo, nukreipto prieš Rusiją.

„Esu įsitikinęs, kad mums pavyks [susitarti]“, – kalbėjo jis, atsakydamas į klausimą, ar 27 valstybių blokas vienbalsiai sutiks su embargu.

Dėl „Nord Stream 2“ kilo ginčų su Jungtinėmis Valstijomis, kurios išreiškė susirūpinimą, kad dėl šio projekto didėja Europos priklausomybė nuo Rusijos dėl energijos poreikių.

G.Landsbergis: „Kiekvienas Putino žingsnis Ukrainoje turi turėti kainą“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Vokietijos sprendimas stabdyti „Nord Stream 2“ dujotiekio projektą yra stiprus atsakas Rusijai.

„Vokietijos sprendimas stabdyti „Nord Stream 2“ sertifikavimą yra stiprus ir laiku priimtas atsakas į Rusijos karinę eskalaciją Ukrainoje. Kiekvienas Putino žingsnis Ukrainoje turi turėti kainą“, – tviteryje antradienį parašė ministras.

V.Zelenskis reikalavo visiško sustabdymo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kiek anksčiau antradienį pareikalavo nedelsiant sustabdyti dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pasak V.Zelenskio, Rusiją privalu nubausti už separatistų kontroliuojamų Ukrainos regionų pripažinimą nedelsiant paskelbiant sankcijas, apimančias ir „visišką „Nord Stream 2“ sustabdymą“.

„Europa ir pasaulis negali leisti, kad pasikartotų 2008 metų... tragiškos klaidos Sakartvele. Sutarėme, jog būtina nedelsiant skelbti sankcijas už eilinį agresijos prieš Ukrainą aktą. Šios sankcijos privalo apimti visišką „Nord Stream 2“ sustabdymą“, – sakė V.Zelenskis per bendrą spaudos konferenciją su Kijeve viešinčiu Estijos prezidentu Alaru Kariu.

„Nord Stream 2“, turėjęs dvigubai padidinti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos į Vokietiją, tapo pagrindiniu žaibolaidžiu Vakarams siekiant sustabdyti Maskvos įsiveržimą į Ukrainą.

Dujotiekis jau yra baigtas tiesti, tačiau Vokietijos reguliavimo institucijos dar nėra jo sertifikavusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas