Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kapinėse – tarsi pramogų zonoje, čia švenčiami net ir gimtadieniai

Miuncheno centre esančiose istorinėse kapinėse, regis, ramu būna tik naktį. 21 val. vakaro užrakinami vartai ir čia įsivyrauja tyla. Dienos metu, ypač vasarą, kapinėse verda gyvenimas.
Miuncheno kapinės
Miuncheno kapinės / J.Andriejauskaitės nuotr.

Dienos metu čia žmonių nestinga. Vyraujant karščiui medžių apsuptose kapinėse ieškoma šešėlio. Čia, prigulus ant suolelio, deginamasi, pietų metu ant suolelio susėdę kolegos išsitraukia užkandžių. Mamos su vežimėliais kapinių takeliais rieda ištisus metus. Užsieniečiai nustemba – kapinėse švenčiami net ir gimtadieniai. Tai mėgstama fotosesijų vieta, mat kapinėse išlikusi dailių kolonų prilaikoma senų plytų siena.

Vasarą Miunchene viešėjusi jaunų žurnalistų iš Rytų Europos šalių grupė nustebo. Vedina savo vadovo miesto centro link išvydo kapinėse balionais nešinus vaikus. Susibūrę prie vandens fontanėlio šie su vieno jų mama ar auklėtoja šnekučiavosi ir dėliojo dienos planus. Paklaustas, ar Vokietijoje įprasta kapinėse elgtis tarsi parke, žurnalistų grupę lydėjęs vokietis tikino, kad tik užsieniečiai stebisi esą kitokiu elgesiu kapinėse.

J.Andriejauskaitės nuotr./Miuncheno kapinės
J.Andriejauskaitės nuotr./Miuncheno kapinės

„Mums tai įprasta. Aš ir pats nueinu ten popietę pasėdėti ant suoliuko, suvalgyti sumuštinį“, – sakė žurnalistų grupės vadovas. Jis nesistebėjo ir vaikų švente, juokavo, kad vaikai susirinko į kapines atšvęsti kartu su seneliais ir močiutėmis, kurių jau nebėra gyvų.

Miesto centre esančiose, 1563 metais įkurtose kapinėse, žmonės šiuo metu nebelaidojami. Jie amžino poilsio atgulė XVI–XX amžiuje. Senovinės kapinės Miuncheno gyventojams tapo savotišku parku. Nors prie vartų pakabinti ženklai rodo, kad dviračiais į parką važiuoti negalima, niekas nekreipia dėmesio, jei jais pramogaujantys vaikai užvirsta ant paminklų.

Kapines prižiūri du darbuotojai. Jiems tenka nuolat atstatyti nugriuvusius paminklus. Pernai kapinėse jie renovavo ar atstatė 70 paminklų. Per pirmą šių metų pusmetį – 30. Vyrai atnaujina nublukusius užrašus, prižiūri aplinką.

Dėl stipraus bombardavimo mirusieji šiose kapinėse nuo 1944 metų nebebuvo laidojami. Antrojo pasaulinio karo metu pietinėje Miuncheno dalyje esančios kapinės stipriai nukentėjo. Pėdsakų randama ir dabar – sprogmenų šukių ar šovinių.

Šiose kapinėse 1854 metais palaidotas ir garsus vokiečių fizikas Georgas Omas. Prie jo kapo ir šiandien nugula gėlės, kaip ir prie kitų šiose kapinėse palaidotų vokiečiams gerai žinomų žmonių atminimo vietų.

J.Andriejauskaitės nuotr./Miuncheno kapinės
J.Andriejauskaitės nuotr./Miuncheno kapinės

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas