Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kraštutinė dešinioji AfD išformuose savo radikaliąją frakciją

Vokietijos kraštutinė dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) nusprendė išformuoti savo radikaliąją frakciją „Der Fluegel“ („Sparnas“), žvalgybos tarnybos pradėjus stebėti šią grupę, penktadienį informavo partijos atstovas.
2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas
2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 7 000 narių turinčios „Der Fluegel“ vienas iš įkūrėjų yra AfD įstatymų leidėjas Bjoernas Hoecke, išprovokavęs pasipiktinimą savo pareiškimais, nukreiptais prieš Vokietijos branginama nacių nusikaltimų atminties kultūrą.

Partijos vykdomasis komitetas per penktadienį įvykusį posėdį Berlyne nusprendė, kad „Sparnas“ turi būti paleistas iki balandžio 30 dienos, naujienų agentūrai AFP patvirtino AfD atstovas.

Keli AfD nariai, išrinkti į federalinį parlamentą, ragino partiją imtis priemonių prieš kontraversišką grupę, bet jos svarba iki šiol apsaugodavo nuo per didesnio spaudimo.

Praeitą savaitę Vokietijos kontržvalgybos agentūra VS oficialiai radėjo stebėti „Der Fluegel“ veiklą, pareiškusi, kad ši grupė pažeidė „demokratinės tvarkos esminės taisykles, žmogiškąjį orumą, demokratiją ir įstatymų viršenybę“.

Tarnybos dabar galės klausytis grupės narių pokalbių telefonu, rinkti jų asmeninius duomenis, verbuoti informatorius iš jų gretų, taip pat infiltruoti su priedanga dirbančius agentus.

Skelbdamas šias priemones žvalgybos vadovas Thomas Haldenwangas sakė, kad ultradešiniųjų ekstremizmas ir terorizmas šiuo metu yra „didžiausia grėsmė demokratijai Vokietijoje“. Jis pridūrė, kad šiai ideologijai šalyje prijaučia apie 32 tūkst. žmonių, įskaitant „Der Fluegel“ narius.

AfD, įkurta 2013 metais kaip protesto judėjimas prieš euro valiutą, per pastaruosius septynerius metus smarkiai išaugo ir dar labiau pakrypo į dešinę.

„Alternatyva Vokietijai“ rengė didelius protestus prieš 2015 metais priimtą kanclerės Angelos Merkel sprendimą plačiai atverti Vokietijos sienas. Tuomet šio judėjimo palaikymas labai išaugo, ir tapęs partija jis susirinko daug balsų iš nepatenkintų vyriausybės migracijos politika..

Šiuo metu AfD yra didžiausia opozicijos partija Bundestage.

Vokietijoje pastaraisiais mėnesiais įvykdytos kelios dešiniųjų ekstremistų atakos.

Aiškiai kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šaulys vasarį nužudė devynis žmones viename kaljano bare ir kavinėje Hanau mieste. Dar du žmonės žuvo per spalį Halės mieste surengtą išpuolį, kurio taikinys buvo vietos sinagoga.

Birželį imigrantams palankus politikas Walteris Luebcke buvo rastas negyvas savo namuose Heseno žemėje. Pasak pareigūnų, pagrindinis įtariamasis yra vienas ultradešiniesiems prijaučiantis veikėjas.

Nuosaikiųjų partijų politikai ne kartą kaltino AfD ir šios partijos retoriką smurto kurstymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas