Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Volodymyras Zelenskis nesilinksmino pusnuogis LGBTQ+ eitynėse: nuotrauka buvo pakeista

Siekiant sumenkinti Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį, socialiniuose tinkluose platinama nuotrauka, esą patvirtinanti, kad jis prieš gerus porą dešimtmečių dalyvavo LGBTQ+ eisenoje. Greta pusnuogio prezidento matyti ne ką daugiau apsirengęs jo patarėjas Oleksijus Arestovyčius. Bet nei vieno, nei kito šiame renginyje nebuvo – jų veidai tikriesiems dalyviams buvo pridėti kompiuterio pagalba.
Volodymyras Zelenskis partijos „Tautos tarnas“ suvažiavime
Volodymyras Zelenskis partijos „Tautos tarnas“ suvažiavime / „Scanpix“/AP nuotr.

Palydėjo piktais ir nešvankiais komentarais

Fotografijos centre – du, kaip galima suprasti, LGBTQ+ bendruomenės atstovų (tolumoje matyti vaivorykštės vėliava) renginio dalyviai.

Abu – vyrai, bet su nemažai moterims labiau tinkančių atributų. Jų galvas dengia netrumpų plaukų perukai, vienas vilki moterišką vientisą maudymosi kostiumėlį su blizgančiu dirželiu, kitas – su vien panašaus kamufliažinio rašto maudymosi kelnaitėmis, bet gausiai pasidažęs, su didžiuliais auskarais ausyse.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Nuotrauka buvo pakeista taip, kad atrodytų, lyg LGBTQ+ eisenoje dalyvavo Ukrainos prezidentas
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Nuotrauka buvo pakeista taip, kad atrodytų, lyg LGBTQ+ eisenoje dalyvavo Ukrainos prezidentas

Vyrai apkabinę vienas kitą per juosmenį, tad galima spėti, kad arba jie pora, arba šiaip yra artimi.

Tiems, kurie seka aktualijas iš Ukrainos, abiejų eisenos dalyvių veidai turėtų būti matyti: dešinėje po vešliais juodais garbanotais plaukais galima atpažinti V.Zelenskį, kairėje – valiūkiškai į fotoaparatą žvelgiantis „šviesiaplaukis“ O.Arestovyčius.

Juos supa panašiai atrodantys vyrai: kas – su ilgais plaukais, kas – su mini sijonu ar masyviais papuošalais.

Fotografiją internete lydi įvairūs komentarai, pavyzdžiui, „Ne, jūsų akys neapgauna, su afro šukuosena yra V.Zelenskis“. Ji esą padaryta 1999 m. Niujorke.

Viena anksčiausiai paskelbtų prezidento ir patarėjo, tariamai dalyvaujančių LGBTQ+ eisenoje, nuotraukų buvo ši, pasirodžiusi „Twitter“ su ispanišku komentaru: „Ukrainos prezidentas – oligarchų ir angloamerikiečių elito sukurtas personažas, ir jis, ir jo santuoka yra surežisuota. V.Zelenskis, Bostonas 1999 m.“

Po poros dienų ta pati nuotrauka buvo paskelbta kitoje „Twitter“ paskyroje pavadinimu „WakeUpEurope“ (angl. „Pabusk, Europa“), prie kurios pavadinimo matoma Rusijos vėliava. Greta paaiškinta: „Lyg Zelenskis-karo-nusikaltėlis ir Arestovyčius būtų buvę Niujorko gėjų eitynėse 1999 m.“

Dar vienoje „Twitter“ paskyroje galima rasti įrašo iš „TikTok“ ekrano nuotrauką – tą patį vaizdą iš eitynių su klausimu italų kalba „Atpažįstate tą vaikiną dešinėje? Jis jau kelis mėnesius prašo mūsų ginklų ir pinigų“. Virš jo dar prirašytas nešvankus komentaras „Dėl jų Europa eina velniop“ (pažodžiui – „Europa kekšiauja“).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pakeistą nuotrauką lydi ne tik melaginga informacija, bet ir užgauliojimai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pakeistą nuotrauką lydi ne tik melaginga informacija, bet ir užgauliojimai

Ta pati nuotrauka pastaruoju metu buvo platinama įvairiuose socialiniuose tinkluose su komentarais įvairiomis kalbomis (čia, čia, čia, čia, čia, čia). Nors dauguma rašė apie 1999 m. Niujorke vykusias LGBTQ+ eitynes, kai kurie minėjo renginį Bostone ar kitus metus.

Žygiavo „69-ieji pėstininkai“

Iš tiesų nuotraukoje matyti tik V.Zelenskio ir O.Arestovyčiaus veidai, kuriuos kažkas į ją įkėlė redagavimo programos pagalba. Fotografijoje užfiksuoti visai kiti asmenys.

Tuo galima įsitikinti internete atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką. Analogiška nuotrauka anksčiau jau buvo publikuota ne kartą. Joje matyti tie patys asmenys, tik kitokiais – ne minėtų Ukrainos politikos veikėjų – veidais.

Pavyzdžiui, kadras su vyrų pora buvo publikuotas šiame tinklaraštyje puslapyje livejournal.com. „Sveika, Amerika! Karinio stiliaus gėjų paradas Niujorke“, – taip pavadinta nemaža renginio nuotraukų galerija. Žemiau dar pridėtas komentaras: „Pačios laisviausios šalies demokratijos grimasos“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeistą nuotrauką platina įvairių šalių gyventojai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeistą nuotrauką platina įvairių šalių gyventojai

Aptariama fotografija yra viena paskutiniųjų iš maždaug 30. Ji yra gerokai didesnė nei ta, kuria dalijamasi socialiniuose tinkluose – prieš objektyvą pozuoja aštuoni vyrai, centrinė pora buvo iškirpta redagavimo tikslais. Kad tai nėra prezidentas su patarėju, matyti iš kitų nuotraukų – jų veidai aiškiai matomi ir tai yra visai kiti žmonės.

Ta pati – didesnė – vyrų grupės nuotrauka buvo panaudota ir šiame tinklaraštyje prie 2011 m. įrašo apie LGBTQ+ renginius.

Kas yra nuotraukų autorius, nei viename, nei kitame tinklaraštyje nenurodyta. Tačiau paieška internete nuveda į JAV fotografo Thomaso Hobbso paskyrą nuotraukų ir vaizdo įrašų talpinimo tinklalapyje „Flickr“. Čia galima rasti ne tik aptariamą, bet ir kelias dešimtis kitų nuotraukų, kurios buvo paskelbtos minėtame tinklaraštyje puslapyje livejournal.com.

Fotografija buvo padaryta 2006 m. birželio 25 d. vykusių eitynių „Gay Pride“ metu. Iš viso albume galima rasti 95 nuotraukas iš renginio, kai kuriose stambiu planu matyti ir tariamas V.Zelenskis. Iš šių atvaizdų akivaizdu, kad tai nėra Ukrainos prezidentas.

Albumo apraše nurodyta, kad ši eitynių dalyvių grupė 2006-ųjų renginiui pasirinko karinę temą ir pasivadino „69-ieji pėstininkai“.

Ekrano nuotr. iš flickr.com/Tikrąją LGBTQ+ eisenos dalyvių nuotrauką paskelbė jos autorius – fotografas Thomas Hobbsas
Ekrano nuotr. iš flickr.com/Tikrąją LGBTQ+ eisenos dalyvių nuotrauką paskelbė jos autorius – fotografas Thomas Hobbsas

Th.Hobbsas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad fotografuota būtent tais metais, tai rodo ir nuotraukos meta duomenys. Veidų atpažinimo ir paieškos programa „PimEyes“ rado nemažai to paties vyro su juodu peruku iš originalios nuotraukos atvaizdų, tačiau nė viename nebuvo matyti V.Zelenskio. Reiškia, tai nebuvo Ukrainos prezidentas.

Melagienų srautas neslūgsta

Nuotrauka iš eitynių buvo pakeista ir platinama, siekiant sumenkinti V.Zelenskį žaidžiant homofobijos korta.

Jis nuo pat Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios nuolat tampa propagandos kuriamų melagienų herojumi ir internautų patyčių taikiniu.

Taip pat skaitykite: Dar viena manipuliacija: ant V.Zelenskio darbo stalo įžvelgė narkotikus

Taip pat skaitykite: Netikras nei Volodymyras Zelenskis, nei jo kapituliacija – internete plinta parodija

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Taip pat skaitykite: Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Taip pat skaitykite: Ukrainai vietoj Volodymyro Zelenskio nevadovauja kariai: jis eina savo pareigas

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi