Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybė: Ruanda sušvelnino laisvės atėmimo bausmę „Ruandos viešbučio“ didvyriui

Ruanda sušvelnino 25 metų laisvės atėmimo bausmę pasiligojusiam „Ruandos viešbučio“ didvyriui Pauliui Rusesabaginai, penktadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vyriausybės atstovė spaudai.
Ruandos lyderis Paulis Kagame
Ruandos lyderis Paulis Kagame / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 2 Ruanda Afrika

Šis pranešimas paskelbtas praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai Ruandos lyderis Paulis Kagame pareiškė, kad Kigalis siekia išspręsti P.Rusesabaginos bylą, kuri kėlė susirūpinimą Vakarams ir pasaulinėms teisių grupėms.

2021 metų rugsėjį P.Rusesabaginai paskirta bausmė už teroristinius nusikaltimus „prezidento įsaku buvo pakeista“, sakė atstovė spaudai Yolande Makolo apie bylą.

„Pauliui Rusesabaginai ir (bendrakaltinamajam) Callixte Nsabimanai prezidento įsaku sušvelnintos laisvės atėmimo bausmės, atsižvelgus į jų malonės prašymus“, – AFP sakė ji.

Visgi Y.Makolo nenurodė, kada jie bus paleisti.

Pasak jos, bausmės taip pat buvo sušvelnintos dar 18 asmenų, kurie buvo nuteisti už terorizmo nusikaltimus kartu su P.Rusesabagina.

Jungtinių Valstijų ir Kataro vaidmenį šioje byloje pabrėžusi Y.Makolo pridūrė: „Niekas neturėtų turėti iliuzijų dėl to, ką tai reiškia, nes sutariama, kad buvo įvykdyti sunkūs nusikaltimai, už kuriuos jie buvo nuteisti.“

P.Rusesabagina, kuriam dabar yra 68 metai, buvo kaltinamas sukilėlių grupės, įtariamos kruvinais išpuoliais Ruandoje 2018–2019 metais, palaikymu.

P.Rusesabagina, kaip teigiama, išgelbėjo daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių per 1994 metų genocidą. Šis jo darbas įkvėpė Holivudo filmą „Ruandos viešbutis".

Vėliau pasinaudodamas savo šlove jis pasmerkė Ruandos lyderį Paulį Kagame kaip diktatorių, 1996 metais išvyko iš Ruandos ir gyveno Belgijoje bei JAV.

P.Rusesabagina buvo laikomas už grotų nuo pat savo arešto 2020-ųjų rugpjūtį, kai jo lėktuvas nutūpė Ruandos sostinėje Kigalyje, nors, kaip jis manė, turėjo skristi į Burundį.

Jo šeima sako, kad jis buvo pagrobtas, ir devynis jam pateiktus kaltinimus vadino vyriausybės kerštu už jo atvirai reikštą kritiką P.Kagame.

Artimieji jau seniai įspėjo apie blogėjančią P.Rusesabaginos sveikatą ir išreiškė nuogąstavimus, kad jis gali mirti kalėjime.

Penktadienį šeima sakė, kad nekantriai laukia, kada galės vėl su juo susitikti.

„Džiaugiamės išgirdę žinią apie Paulio paleidimą į laisvę. Šeima tikisi netrukus su juo susitikti“, – sakoma šeimos pareiškime AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas