Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybių atstovai pritarė Sirijos narystės Arabų lygoje atkūrimui

Arabų lyga sekmadienį pritarė, kad Sirija po 12 metų trukusio narystės sustabdymo vėl taptų organizacijos nare.
Sirijos vėliava
Sirijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sirijos Arabų Respublikos vyriausybės delegacijos vėl dalyvaus Arabų lygos susitikimuose“, – sakoma vienbalsiame grupės užsienio reikalų ministrų sprendime.

Sirijos narystė buvo sustabdyta daugiau kaip prieš dešimtmetį dėl to, kad prezidentas Basharas al Assadas žiauriai malšino demokratinius protestus.

Per Sirijos konfliktą nuo 2011-ųjų žuvo beveik pusė milijono žmonių, o pusė prieš karą gyvenusių 23 mln. šalies gyventojų buvo priversti palikti namus.

Susitikimas ir balsavimas Egipto sostinėje įvyko prieš gegužės 19 dieną Saudo Arabijoje rengiamą Arabų lygos aukščiausiojo lygio susitikimą.

Be to, keliomis dienomis anksčiau Jordanijoje susitikę regiono aukščiausio rango diplomatai aptarė veiksmų planą, kaip grąžinti Siriją į arabų šalių gretas.

„Sirijos krizė neturi karinio sprendimo“

Sprendime dėl Sirijos sugrįžimo į organizaciją taip pat numatytas įsipareigojimas tęsti dialogą su arabų šalių vyriausybėmis, kad palaipsniui būtų pasiektas politinis konflikto sprendimas. Jis atitinka Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 2254-ąją rezoliuciją.

Arabų lyga šiuo sprendimu taip pat įsteigė ryšių komitetą, kurį sudaro Saudo Arabija ir Sirijos kaimynai Libanas, Jordanija ir Irakas, kad jis stebėtų tolesnius įvykius.

Arabų šalys vis dar nesutaria dėl santykių su Damasku normalizavimo. Kelios vyriausybės nedalyvavo posėdyje. Tarp labiausiai pastebimų nedalyvavusių šalių buvo Kataras, kuris toliau remia opozicijos grupes, kovojančias prieš Sirijos prezidento B.al Assado vyriausybę, ir toliau priešinasi santykių su Damasku normalizavimui.

Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry prieš sekmadienio susitikimą sakė, kad tik arabų šalių vadovaujamas „politinis sprendimas be užsienio diktato“ gali užbaigti vykstantį konfliktą, atkurti Sirijos vienybę ir stabilumą bei sudaryti sąlygas pabėgėliams ir šalies viduje perkeltiesiems asmenims grįžti.

„Įvairūs Sirijos krizės etapai įrodė, kad ji neturi karinio sprendimo ir kad šiame konflikte nėra nei nugalėtojo, nei pralaimėtojo“, – pridūrė jis.

Prezidentui B.al Assadui, padedant pagrindiniams sąjungininkams Rusijai ir Iranui, atgavus didžiosios šalies dalies kontrolę, kai kurios Sirijos kaimynės, kuriose gyvena daug pabėgėlių, ėmėsi veiksmų diplomatiniams ryšiams su Damasku atkurti. Tuo metu Persijos įlankos monarchijos Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas atkūrė ryšius su Sirija.

Vasario 6 dieną Turkiją ir Siriją sukrėtęs žemės drebėjimas tapo tolesnio santykių normalizavimo visame arabų pasaulyje katalizatoriumi. Be kita ko, regioniniai varžovai Saudo Arabija ir Iranas, rėmusios skirtingas puses Sirijos konflikte, atkūrė tarpusavio ryšius tarpininkaujant Pekinui.

B.al Assado nuvertimo siekiančią opoziciją kažkada palaikiusi Saudo Arabija ir Sirija ėmėsi veiksmų atkurti ambasadas ir skrydžius tarp abiejų šalių, o tai, ekspertų teigimu, buvo svarbi preliudija siekiant grąžinti Siriją į Arabų lygą.

Šią savaitę Jordanijoje vyko regioninės derybos, kuriose dalyvavo Saudo Arabijos, Irako, Egipto ir Sirijos pasiuntiniai. Jie susitarė dėl sistemos, pavadintos „Jordanijos iniciatyva“, pagal kurią Damaskas pamažu grįžtų į arabų šalių gretas. Amano vyriausiasis diplomatas teigė, kad šis susitikimas buvo „arabų šalių vadovaujamo politinio kelio pradžia“ siekiant išspręsti krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas