Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Jankauskas: Kaip suprasti Vokietijos poziciją dėl Ukrainos

Nuo karo Ukrainoje pradžios stebime nenuoseklią, kartais dviprasmišką ir ne itin ryžtingą Vokietijos politiką. Iš pradžių vokiečiai teigė negalintys siųsti ginklų į aktyvią karo zoną, nes tai prieštarauja jų įstatymams. Po to paaiškėjo, jog Vokietija ginklus Ukrainai vis dėlto tieks, dabar jau netgi ir sunkiąją techniką, 50 priešlėktuvinių tankų „Gepard“. Anksčiau Vokietija prieštaravo Rusijos energijos išteklių importo draudimui, dabar – jau pritaria rusiškų žaliavų boikotui ir pati aktyviai mažina priklausomybę nuo Rusijos. Kodėl Vokietija nenori prisiimti aiškios lyderystės remiant Ukrainą ir kaip paaiškinti Vokietijos dvejones?
Protestas prie Vokietijos ambasados Vilniuje. Berlyne, pabusk!
Protestas prie Vokietijos ambasados Vilniuje. Berlyne, pabusk! / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Norint suprasti Vokietiją, svarbu suvokti jos istorinę patirtį ir atmintį, kuri dar ir šiandien reikšmingai formuoja Vokietijos vidaus ir užsienio politiką. Prieš daugiau nei 70 metų, po Antrojo Pasaulinio karo, prasidėjo Vokietijos visuomenės atgailos ir gijimo procesas.

Jis unikalus tuo, jog pralaimėjusi karą tauta pati nusprendė, jog dėl visko yra kalta ir atsakinga ne tik jos buvusi valdžia, diktatorius Adolfas Hitleris ar išorės veiksniai, bet iš principo ir visa Vokietijos visuomenė. Jau tuomet pradėjo formuotis tam tikras vokiečių kolektyvinės kaltės jausmas, kuris perduodamas iš kartos į kartą ir jaučiamas iki šios dienos.

„Scanpix“ nuotr./Holokausto memorialas Berlyne
„Scanpix“ nuotr./Holokausto memorialas Berlyne

Toks atviras karo nusikaltimų pripažinimas (ko, pavyzdžiui, Rusija niekada nepadarė) transformavosi į tam tikrus politinius dėsnius. Vokietijoje vystėsi pacifistinė politinė kultūra, buvo atsisakyta kietosios galios įrankių, pasirinkta diplomatija, dialogas ir ekonomika kaip pagrindiniai politikos elementai.

Pavyzdžiui, reikšmingai investuoti į savo kariuomenę Bundesverą Vokietijai visada buvo nejauku, tai atrodė pavojinga ir primindavo nacistinės Vokietijos Vermachto kariuomenės baisumus. Nacionalizmas ar patriotizmas dažnai buvo tapatinamas su šovinizmu. Jei peržiūrėtume Vokietijoje vykstančių Ukrainos palaikymo akcijų nuotraukas, ten nerastume Vokietijos vėliavų (nebent jas laiko radikaliųjų dešinių partijų atstovai).

Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje

Skirtingai nei lietuviams, vokiečiams išeiti į gatvę ar aikštę su savo valstybės vėliava arba sakyti, jog jie didžiuojasi būdami vokiečiais, yra tabu.

Toks istorinis kontekstas iš dalies lėmė ir Vokietijos norą intensyviai bendradarbiauti su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas