Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Wagner“ bando laimėti laiko ar pragmatiškai derasi? Ekspertai įvertino J.Prigožino žingsnį

Likus keliems šimtams kilometrų iki Maskvos „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad sutinka deeskaluoti situaciją ir stabdyti samdinių judėjimą po šalį. Kas tai – blefas ar derybų tarp J.Prigožino ir Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino rezultatas?
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulis sulaikęs kvapą stebėjo šeštadienį įsivyravusį chaosą Rusijoje ir akylai sekė „Wagner“ samdinių judėjimą link Maskvos. Tačiau vakare atskriejo žinia, kad J.Prigožino pajėgos apsuka kolonas ir grįžta į lauko stovyklas. Pirmoji šią žinią pranešė Baltarusijos neteisėto prezidento Aliaksandro Lukašenkos kanceliarija. Kokiomis sąlygomis susitarta, neaišku.

Tad ką visa tai reiškia?

G.Petkevičius: tikėtina, kad J.Prigožinui buvo kažkas pažadėta

Karybos ekspertas Giedrius Petkevičius svarstė, kad tikėtina, jog aukščiausiuose valdžios ešelonuose buvo pasiektas susitarimas, o tarpininkauti galėjo pats A.Lukašenka.

„J.Prigožino veiksmai veržiantis į Maskvą, vadinamasis blickrygas, nebuvo labai efektyvus žiūrint iš karinės pusės. Prie Maskvos yra specialiosios paskirties dalinių „Odon“, ten yra visa divizija, o J.Prigožino žygis, įvairiais duomenimis, apsiribojo 4 tūkst. asmenų su lengvąja ginkluote. Kariniu požiūriu šturmuoti tokį miestą nelabai pavyktų ir sulaukus pasipriešinimo nelabai būtų galima pasiekti savo tikslų, kad ir kokie jie būtų – prasiveržti iki Kremliaus, iki gynybos ministerijos“, – svarstė G.Petkevičius.

Giedrius Petkevičius
Giedrius Petkevičius

Ekspertas svarstė, kad tikėtina, jog šitoje situacijoje abi pusės nusileido, greičiausiai buvo kas nors pažadėta, iškeltos sąlygos.

„Būtų svarbu sužinoti, kokios jos buvo – galimai Sergejaus Šoigu ar Vitalijaus Gerasimovo atsistatydinimas galėjo būti vienas iš jų. Gal kažkoks formalus pasirašymas, nes formali [maišto] dingstis buvo tai, kad „Wagner“ negavo šovinių“, – nurodė pašnekovas.

Visgi jis sakė čia nematantis priežasčių džiaugtis nei J.Prigožinui, nei V.Putinui, nes pastarajam teko ryte pasakyti pareiškimą visuomenei, be to, kalbėta, kad iš Maskvos į Sankt Peterburgą išvyko jo prezidentinis lėktuvas.

D.Antanaitis: J.Prigožinas blefuoja

Tuo metu karybos ekspertas Darius Antanaitis vadino J.Prigožino pareiškimą blefu, viešaisiais ryšiais ir bandymu laimėti laiko.

„Tai nereiškia, kad jis kapituliuoja ir grįžta į pradines pozicijas, tai reiškia, kad jis laimi sau laiko. Nes statymai yra milžiniški, prieš jį yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal baudžiamąją bylą ir jis yra per žingsnį nuo to, kad jo grupuotė pačioje Rusijoje būtų paskelbta teroristine“, – teigė D.Antanaitis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Antanaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Antanaitis

Lengvų išeičių šioje situacijoje nėra, todėl J.Prigožinui, kaip svarstė ekspertas, reikia parodyti, jog jis linkęs derėtis. Visgi abejotina, kad jis nusprendė atsisakyti savo kėslų ir tikslų.

„Kol kas visi tik deklaruoja, bet reikia palaukti fakto. Jis yra už poros šimtų kilometrų nuo Maskvos, ką tai reiškia – kad šimtus kilometrų iki tol jis nesutiko absoliučiai jokio pasipriešinimo. Visiškai nulinis pasipriešinimas, nekalbant apie tai, kad pora sunkvežimių numesti ant kelio. Tai reiškia, kad V.Putinas nebekontroliuoja situacijos“, – svarstė ekspertas.

Abejoja, kad J.Prigožinas ir V.Putinas veikė išvien

Visgi ekspertai abejojo, kad vadinamasis karinis maištas galėjo būti J.Prigožino ir V.Putino suplanuoto spektaklio dalis.

„Kyla labai didelė abejonė, nes tada jis turėjo turėti kažkokį tikslą.Viena versija, kad galbūt norint stabilizuoti situaciją V.Putinas bus priverstas išvesti karius iš Ukrainos ir išeitų ne pralaimėjimas, tačiau kariai būtų patraukti, ukrainiečiams tiktų, rusai neva turėtų labai svarią tam priežastį. Bet, matyt, situacija sprendžiasi kažkur ties viduriu“, – teigė jis.

D.Antanaitis antrino, kad toks „žaidimas būtų pernelyg pavojingas“.

„V.Putinas jau yra pastatytas į silpnojo poziciją, todėl nemanau, kad jis taip tiksliai apskaičiavo viską. Nemanau, kad galima teigti, jog viskas baigėsi, nes reikia pasižiūrėti, kiek tūkstančių žmonių yra pajungta į tai, kiek tūkstančių žmonių yra plano dalis. Pasakyti, kad J.Prigožinui kažką pasakius lyg su jungikliu bus išjungta žmonių sąmonė ir veiksmų algoritmai – tai neįmanoma. Kada smagratį įsuki, negali jo sustabdyti vienu piršto judesiu“, – sakė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas