Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Wagner“ kanalai dėl J.Prigožino žūties kaltina „Rusijos priešus“: ar V.Putinas yra tarp jų?

Po Jevgenijaus Prigožino verslo lėktuvo katastrofos su „Wagner“ susiję „Telegram“ kanalai dėl incidento ėmė kaltinti „Rusijos išdavikus“ bei žada „katastrofiškas pasekmes“. Bent vienu atveju buvo išsakytas kaltinimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Su „Wagner“ susijusių kanalų publikacijas apžvelgė nepriklausomas Rusijos portalas „Agentstvo“.

VIDEO: Rusai užfiksavo krentantį lėktuvą – manoma, kad jame buvo J.Prigožinas

Kaltina išdavikus, bet kviečia palaukti

Dauguma su „Wagner“ susijusių „Telegram“ kanalų tiesiogiai neįvardijo tų, kurie, jų nuomone, kalti dėl lėktuvo katastrofos. Su šia privačia karine kompanija susijęs kanalas „Grey Zone“ pranešė apie J.Prigožino žūtį ir dėl jos kaltino „Rusijos išdavikus“.

Su „Wagner“ susijęs karo tinklaraštininkas Romanas Saponkovas rašė, kad J.Prigožino nužudymas turės „katastrofiškų pasekmių“ ir kad žmonės, įsakę nužudyti J.Prigožiną, „visiškai nesupranta kariuomenės nuotaikų ir dvasios“, tačiau nenurodė, kas tie žmonės.

VIDEO: Tverės srityje dega sudužęs „Embraer“ lėktuvas, manomai gabenęs J.Prigožiną

„Telegram“ kanalas „Alex Parker Returns“ dėl J.Prigožino žūties tiesiogiai apkaltino V.Putiną: „Koks skirtumas tarp „Azov“ ir „Wagner“? Pirmuosius Пыпа (taip Rusijoje niekinamai vadinamas V.Putinas, – red. past.) paleidžia, o antruosius žudo“.

„Reuters“/„Scanpix“/Lėktuvo, kuriuo galimai skrido J.Prigožinas, nuolaužos
„Reuters“/„Scanpix“/Lėktuvo, kuriuo galimai skrido J.Prigožinas, nuolaužos

„Tegul tai būna pamoka visiems. Visada reikia eiti iki galo“, – rašoma nacionalistinės kovotojų grupės „Rusič“ kanale.

Kanalas „Разгрузка Вагнера“ („Wagner“ išsilaipinimas), priešingai, stengėsi nuraminti savo šalininkus. Jis ragino neskelbti nepatikrintos informacijos apie verslininko ir vadų tarybos likimą.

Kitas su „Wagner“ siejamas kanalas „Reverse side of the medal“ priminė, kad „karas tęsiasi“. Panašiai į įvykius Tverės srityje reagavo ir su „Wagner“ nesusiję z-kanalai. „Reikia dirbti toliau“, – rašo „Архангел спецназа“ (Specialiųjų pajėgų arkangelas). Apie tai, kad po J.Prigožino žūties karas nesibaigs, rašo ir „Два майора“ (Du majorai).

VIDEO: „FlightRadar24“: sudužusio J.Prigožino lėktuvo kritimo trajektorija

„Telegram“ kanalas „Осторожно, новости“ (Atsargiai, naujienos) rašo, kad naktį Sankt Peterburge, prie „Wagner“ būstinės pasirodė keli vyrai, kurie ragino veikti pagal organizacijos įstatus ir „laikytis kartu“. „Mes laukiame nurodymų. Jokių mitingų, nieko šiuo metu nerengiame“, – sakė vienas iš jų.

Viename iš "Telegram" pokalbių kambarių, kuriuose bendrauja „Wagner“ samdinių giminaičiai, raginama nedaryti išvadų ir laukti J.Prigožino mirties patvirtinimo. Pokalbio administratorius paskelbė „įmonės darbuotojų informaciją“: „Kol įvykio aplinkybės neišaiškintos, prašome nepasiduoti provokacijoms ir būti kantriems“. Kai kurie pokalbių dalyviai prisimena, kaip 2019 m. J.Prigožinas inscenizavo lėktuvo katastrofą Konge.

VIDEO: Aviakatastrofos vietoje, kur galimai žuvo J.Prigožinas, matyti uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

Spontaniški memorialai

Rusijos miestuose ėmė rastis spontaniškų memorialų. Sankt Peterburge gyventojai neša gėles ir privačios karinės kompanijos simboliką prie „Wagner“ centro pastato, rašo „Fontanka“. Žmonės prie pastato atėjo gilią naktį. Netoliese atsirado transparantas „PMC Wagner – mes kartu“. Pasak RBC, verslo centro darbuotojai pašalino gėles, tačiau žmonės ir toliau nešė naujas.

Taip pat nedidelis memorialas atsirado prie „Wagner“ biuro Novosibirske, rašo „Sib.fm“. Ten sudėti Jevgenijaus Prigožino ir Dmitrijaus Utkino portretai, o šalia padėti keli gvazdikai. Gėlės taip pat pradėtos nešti į buvusį „Wagner“ verbavimo centrą Jekaterinburge.

VIDEO: Ką iki šiol žinome apie galimą J.Prigožino žūtį?

Kūnų neįmanoma vizualiai atpažinti

J.Prigožino verslo lėktuvas „Embraer Legacy 600“ nukrito trečiadienio vakarą Tverės srityje, už 50 km nuo V.Putino rezidencijos. Žuvo septyni keleiviai ir trys įgulos nariai. Visi dešimt kūnų rasti. Tarp keleivių buvo J.Prigožinas ir artimiausi jo bendražygiai Valerijus Čekalovas bei Dmitrijus Utkinas. Pasak šaltinio verslininko aplinkoje, J.Prigožinas grįžo iš Afrikos ir į savo verslo lėktuvą įlipo Maskvoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo skrido Jevgenijus Prigožinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo skrido Jevgenijus Prigožinas

„Fontanka“, remdamasi šaltiniu, rašo, kad aukų kūnų vizualiai atpažinti neįmanoma, nes jie smarkiai sudarkyti. Pasak šaltinio, ekspertai. remdamiesi šalutiniais požymiais, teigia, kad tarp žuvusiųjų yra J.Prigožinas. Šiuo metu kūnus tiria teismo medicinos ekspertai.

VIDEO: Liudininkai Rusijoje papasakojo, kad prieš pamatydami krentantį Prigožino lėktuvą išgirdo sprogimą

Numuštas ar susprogdintas?

Rusijos tyrimų komitetas tiria katastrofą kaip nusikaltimą, įvykdytą dėl pilotų arba asmenų, ruošusių orlaivį išskridimui, aplaidumo. Pasak „Financial Times“ šaltinio, katastrofą sukėlė priešlėktuvinės gynybos raketos smūgis. Ekspertai taip pat spėja, kad lėktuve galėjo įvykti sprogimas. Skelbiama, kad tiriama bombos versija.

„Flightradar24“ tinklalapis, kuris stebi orlaivių skrydžius, paskelbė pranešimą apie verslo lėktuvo avariją. Lėktuvas duomenis apie save pradėjo siųsti 17.46 val. Maskvos laiku.

Ataskaitoje nurodoma, kad iki 18:10 val. lėktuvas buvo pakilęs į 28 000 pėdų (apie 8,5 km) aukštį. Skrydis tokiame aukštyje tęsėsi iki 18:19 val. Po to lėktuvas kelias minutes leidosi žemyn ir vėl įgavo aukštį (iki 30,1 tūkst. pėdų, t. y. apie 9,1 km).

18:19 val. pagal „Flightradar24“ laiko juostą orlaivis pradėjo leistis. Kaip „Reuters“ patikslino tarnybos atstovas Janas Petčenikas, lėktuvas per 30 sekundžių prarado aštuonių tūkstančių pėdų (2,4 kilometro) aukštį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo galimai skrido Jevgenijus Prigožinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo galimai skrido Jevgenijus Prigožinas

„The Bell“ atkreipia dėmesį į tai, kad prieš kritimą orlaivis ne leidosi, o toliau didino aukštį – „t. y. tai, kas įvyko, buvo greita ir netikėta“. Lėktuvo kritimo vaizdo įraše matyti, kaip jis artėja prie žemės stačiai, be dalies sparno ir uodegos. Liudininkai pranešė girdėję du sprogimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas