Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: Ukraina ruošiasi smogti rusams ir parodyti Vakarams, kad gali laimėti

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ruošiasi vienam iš sunkiausių bet kokios kariuomenės uždavinių – išstumti įsitvirtinusį priešą. Kyjivo pajėgos tai įgyvendino praėjusį rudenį, bet nuo to laiko nepajudėjo į priekį. Dabar jų iššūkis pulti įsitvirtinusias Rusijos pajėgas yra dar didesnis, nes, atsižvelgiant į Vakarų ginklų siuntų tempą, Ukrainos kariai yra mažiau ginkluoti, nei norėtų jų vadai, paskelbė leidinys „The Wall Street Journal“.
Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto
Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto / „Reuters“/„Scanpix“

„Labai daug kas pastatyta ant kortos, – sakė Markas Kimmittas, į atsargą išėjęs JAV armijos brigados generolas, vadovavęs artilerijos daliniams. – Esant mažai pažangai mūšio lauke ir mažėjant dėmesiui visame pasaulyje, ukrainiečiai turi išeiti iš dabartinės aklavietės arba susidurti su vis dažnesniais raginimais nutraukti ugnį ir pradėti derybas.“

Tačiau jei Ukrainos kariuomenei pavyks atremti Rusijos okupacinių pajėgų laimėjimus ir užimti pozicijas tolesniam žygiui, teigė „WSJ“, ji atgaus iniciatyvą, pakels civilių moralę ir sulauks tolesnės Jungtinių Amerikos Valstijų bei jų sąjungininkų paramos ir karinės pagalbos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir kiti asmenys daug kalbėjo apie artėjančią kontrpuolimo kampaniją, kuria siekiama išstumti Rusijos karius iš 18 proc. jų kontroliuojamos šalies teritorijos, tačiau jos laikas, vieta ir forma tebėra kruopščiai saugomos paslaptys – ir galbūt dėl jų dar net nėra galutinai nuspręsta.

Pasirengimą stebintys strategai teigia, kad tikisi, jog rusų kariuomenė bus išstumta gegužės arba birželio mėnesį.

Ukrainos pareigūnų tvirtinimu, tai, kaip vyks puolimas, priklausys nuo keleto kintamųjų.

M.Kimmittas: Svarbiausias elementas yra netikėtumas. Reikia užtikrinti, kad rusai negalėtų sutelkti stiprios gynybos palei puolimo liniją ir greitai reaguoti į ukrainiečių prasiveržimą

„Kontrpuolimas yra konkretus matematinis apskaičiavimas“, – viename interviu pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovas Mychailo Podoliakas.

Pasak jo, svarbiausi yra du veiksniai: įrangos ir karių prieinamumas bei Rusijos įrangos sunaikinimas, prieš pradedant plataus masto operaciją.

„Pagrindinis rezultatas – gynybinės linijos pralaužimas bet kuria iš krypčių“, kuriomis veržiasi Ukrainos pajėgos, sakė M.Podoliakas.

Ukrainos aprūpinimas įranga ir kariais gerėja, nes greitėja vakarietiškos įrangos tiekimo mastas, o Vakarų Europoje apmokyti kariai grįžta namo.

Pastarosiomis dienomis Ukraina ir jos sąjungininkai paskelbė naujai atvežtų JAV kovos mašinų „Bradley“ ir prancūzų pėstininkų kovos mašinų AMX-10 nuotraukas. Kitos šalys pranešė apie papildomus įrangos įsipareigojimus, įskaitant perduoti daugiau Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“.

„U.S. Army“/„Cover Images“/„Scanpix“/JAV šarvuočiai „Bradley“
„U.S. Army“/„Cover Images“/„Scanpix“/JAV šarvuočiai „Bradley“

Tačiau jų skaičius vis dar neatitinka to, ko V.Zelenskis ir jo komanda prašė kelis mėnesius, pastebėjo „WSJ“ žurnalistai.

Kadangi puldama Rusijos gynybines linijas Ukraina neturės didžiulės persvaros, ji greičiausiai naudos apgaulės, sudėtingumo ir greičio derinį, tikina strategai. Taip bus siekiama pakenkti Rusijos gebėjimui atremti puolančias Ukrainos pajėgas.

„Ukrainiečiai gali rinktis, kada pulti, ar pulti vienu dideliu driokstelėjimu, ar keliais smūgiais, ir kokiu eiliškumu“, – leidiniui komentavo Benas Barry'is, buvęs britų šarvuotojo pėstininkų bataliono vadas, dabar dirbantis Tarptautiniame strateginių studijų institute Londone.

Ukrainiečiai taip pat gali pasinaudoti įvairiomis kitomis taktikomis: pavyzdžiui, apsimesti puolantys vienoje, bet pulti kitoje vietoje, kaip tai padarė praėjusią vasarą, kai Kyjivas kalbėjo apie puolimą okupuotame Chersono mieste, bet po to smogė Rusijos kariams kitoje šalies pusėje, Charkivo regione, pridūrė jis.

Chersoną ukrainiečių pajėgos išlaisvino jau vėliau.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Rusijos kariai prie Chersono
Nuotr. iš socialinių tinklų/Rusijos kariai prie Chersono

„Svarbiausias elementas yra netikėtumas, – pabrėžė M.Kimmittas. –Reikia užtikrinti, kad rusai negalėtų sutelkti stiprios gynybos palei puolimo liniją ir greitai reaguoti į ukrainiečių prasiveržimą.“

Leidinys „WSJ“ atkreipė dėmesį, kad, prieš paleisdamas karinę techniką, Kyjivas sieks sutrikdyti ir destabilizuoti Rusijos gynėjų veiklą, kurią planuotojai vadina formavimo operacijomis. Tai gali būti tolimojo nuotolio smūgiai radiolokaciniams įrenginiams, priešlėktuvinėms baterijoms ir logistikos mazgams arba galimai diversinė taktika, kuria siekiama paskatinti Rusiją perkelti pajėgas.

Prieš Antrojo pasaulinio karo D dieną sąjungininkai pietryčių Anglijoje sukūrė netikras invazines pajėgas, įskaitant pripučiamus tankus, kad priverstų nacių vadus nukreipti gynybos išteklius.

Ukrainai svarbu aptikti rusų silpną vietą

Atvirųjų šaltinių žvalgybos grupės „Molfar“ duomenimis, pastarosiomis savaitėmis Ukraina suintensyvino atakas prieš Rusijos elektroninės karybos ir radarų sistemas. Grupė nustatė, kad panašus suaktyvėjimas buvo pastebėtas ir prieš Ukrainos puolimus praėjusių metų kovo bei rugsėjo mėnesiais.

Ivanas Fedorovas, okupuoto Melitopolio tikrasis meras, anksčiau šį mėnesį sakė, kad per pastarąsias dvi savaites suintensyvėjo smūgiai mieste ir jo apylinkėse – buvo smogta 15 karinių objektų, įskaitant aerodromą ir traukinių depą.

Prasidėjus atakoms, Ukrainos vadams iš pradžių kyla klausimas, kur smogti. Rusai yra įsitvirtinę rytiniame Donbaso regione ir palei pietryčius, kuriuos Maskva vadina sausumos tiltu, jungiančiu jos teritoriją su Krymo pusiasaliu, kurį ji 2014 m. atėmė iš Ukrainos.

S.Bostonas: Charkivo srityje rusai neturėjo užtektinai pajėgų ir tai nuvedė į jų žlugimą. Dabar jie gal ir nėra geriausiai apmokyti ar koordinuoti kariai, bet jie ten yra.

Ukrainos pajėgos galėtų surengti kelias atakas, kurios suteiktų daugiau galimybių aptikti silpną Rusijos gynybos vietą, pastebėjo „WSJ“, tačiau tai pareikalautų didesnio pajėgų koordinavimo nei viena masinė ataka. Koordinavimas bus gyvybiškai svarbus, nes Kyjivas turi ribotą skaičių apmokytų karių ir įrangos, kurią galėtų dislokuoti. Jis nenorės jų pernelyg išsklaidyti maždaug 853 km. ilgio aktyvios fronto linijos ruože.

Kai tik Ukrainos sausumos pajėgos pradės judėti, jos bandys pralaužti Rusijos gynybą.

Daugelyje lokacijų Rusija turėjo beveik metus laiko iškasti tranšėjoms, pastatyti užtvaroms ir įtvirtinti statinius. Tose Ukrainos dalyse, kurias ji yra okupavusi nuo 2014 m., ši gynyba dar labiau išplėtota.

Naujausiose palydovinėse nuotraukose matyti fizinės gynybos linijos, skirtos sulėtinti arba sustabdyti Kyjivo karius, pažymėjo „WSJ“ žurnalistai.

Jei Ukrainos pajėgoms pavyks prasiveržti, jos sieks greitai pritraukti pastiprinimą už savęs, kad užtikrintų prasiveržimą ir išsisklaidytų. Kitas žingsnis – surasti ir sunaikinti Rusijos priešlėktuvinę gynybą, radiolokacinius įrenginius, šaudmenų atsargas ir valdymo centrus, siekiant kontroliuoti ir užimti dar daugiau teritorijos.

Didelis nežinomasis yra tai, kaip gerai Rusija gins savo linijas. Nors ji daug investavo į kliūtis ir tikriausiai parengė saugias šaudymo pozicijas, iš kurių galėtų smogti Ukrainos pajėgoms, bandančioms kirsti liniją, niekas nežino, kaip ryžtingai Rusijos pajėgos išsaugos šią gynybą Ukrainos puolimo metu.

„Kliūtys nėra kliūtys, jei jos nėra apšaudomos, – teigė Skotas Bostonas, analitinių tyrimų centro „Rand Corp.“ vyresnysis gynybos analitikas. Jis pažymėjo, kad praėjusiais metais Rusijai sutelkus pajėgas, dabar pozicijas Ukrainoje užima daugiau karių nei Charkivo srityje.

„Charkivo srityje rusai neturėjo užtektinai pajėgų ir tai nuvedė į jų žlugimą, – tvirtino jis. – Dabar jie gal ir nėra geriausiai apmokyti ar koordinuoti kariai, bet jie ten yra“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas

Tikėtina, kad Kyjivas taip pat laikys didelę dalį savo pajėgų rezerve, kad galėtų sustiprinti prasiveržimą arba atremti Rusijos kontrataką.

Tai, kaip Ukraina organizuoja vietinę taktiką, kad įgyvendintų savo strategiją išstumti Rusijos pajėgas, yra sudėtingas organizacinis darbas, vadinamas operaciniu menu. Vakarų sąjungininkai moko Ukrainos karius ir vadus didelių pajėgų manevrų, kurie, kaip jie tikisi, leis jiems apeiti Rusijos pajėgas, kurios viso karo metu reagavo lėtai.

Mūšio lauke taip pat bus labai svarbus operatyvumas ir koordinavimas, pabrėžė „WSJ“, nes bet kokia pradine Ukrainos sėkme reikės pasinaudoti greitai, kol Rusija dar nespėjo atsakyti ir kol Ukrainos logistiniai apribojimai nesutrukdė pažangai.

„Reikia išlaikyti tempą“, – sakė Benjaminas Jensenas, Jūrų pėstininkų korpuso universiteto Kvantike Pažangiosios karybos mokyklos strateginių studijų profesorius.

Operacijoje, kurioje dalyvauja dešimtys ar šimtai tankų ir kitų transporto priemonių, koordinavimas nėra vienintelis iššūkis. Sunkiajai karinei įrangai reikia dažnos paramos ir priežiūros.

„Yra tik apie 72 valandos, kol jos pradės gesti“, – pareiškė B.Jensenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas