Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiauri karo mašina Ukrainoje: Rusijos kalėjimuose rekordiškai sumažėjo kalinių

Rusijos teisingumo ministro pavaduotojas Vsevolodas Vukolovas paskelbė, kad Rusijos kalėjimuose ir kolonijose rekordiškai sumažėjo kalinių skaičius.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AP“/„Scanpix“

Pasak jo, prieš 10 metų laisvės atėmimo vietose bausmę atlikinėjo apie 700 tūkst. žmonių, o dabar jų yra tik apie 266 tūkst., skelbia Laisvės radijas.

Leidinys „Mediazona“, išanalizavęs statistiką, mano, kad per pastaruosius pusantrų metų kalėjimai ištuštėjo pirmiausia dėl to, kad kaliniai buvo siunčiami į karą Ukrainoje.

V.Vukolovo pareiškimas tapo pirmuoju viešu pranešimu apie kalinių skaičių po to, kai Federalinė kalėjimų tarnyba 2022 m. lapkritį nustojo skelbti šią statistiką, kilus verbavimo vajui į privačią samdinių kariuomenę „Wagner“.

Iš grafiko, kurį nurodo „Mediazona“, matyti, kad staigus kalinių skaičiaus mažėjimas prasidėjo 2022 m. rugsėjį. Spalio pabaigoje jų buvo 28 tūkst. mažiau, o metų pabaigoje – 32 tūkst. O 2023 m. spalio pradžioje Rusijos kalėjimuose buvo 58 tūkst. kalinių mažiau nei sausį.

Privati kariuomenė „Wagner“ kalinius iš Rusijos kolonijų pradėjo verbuoti 2022 m. vasarą. Po šešių mėnesių tarnybos Ukrainoje jiems buvo žadama malonė, mirties ar sužeidimo atveju – didelės išmokos šeimoms. Nuo šių metų vasario Rusijos gynybos ministerija verbuoja kalinius ir siunčia juos į karą.

BBC ir „Mediazona“ duomenimis, užverbuoti kaliniai sudaro didžiausią aukų Ukrainoje dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas