Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiauri kova dėl Bachmuto: pajėgos kovoja dėl kiekvieno teritorijos centimetro

Rusijos ir Ukrainos atstovai sutaria dėl vieno dalyko: kovos aplink rytinį Bachmuto miestą vyksta be perstojo, o aukų skaičius abiejose pusėse yra didelis, rašo CNN.
Rusijos nuniokotas Bachmutas
Rusijos nuniokotas Bachmutas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bachmute nesiliauja įnirtinga kova gatvėse. Dar prieš kelias savaites mūšis vyko daugiausia naudojant tankus, artileriją ir minosvaidžius. Tačiau Bachmutas vis dažniau tampa tokiu kovos lauku, kur kovojama dėl kiekvienos gatvės ir pastato priemiesčiuose ir aplinkiniuose kaimuose.

Rusijos pajėgos, įskaitant privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojus, iš rytų, pietų ir šiaurės artėjo prie miesto centro.

Ukrainiečių daliniai dažnai rengė kontratakas, bandydami susigrąžinti dalį teritorijos ir išsaugoti pavojingą priėjimą prie Bachmuto iš vakarų. Šis patekimas palaipsniui tapo sudėtingesnis, nes kelius į miestą ėmė kontroliuoti Rusijos pajėgos.

Rusija siekia apsupti Ukrainos karius ir atkirsti kelius: užuot važiavusios tiesiai į miesto centrą, „Wagner“ grupės stengėsi apsupti miestą plačiu lanku iš šiaurės. Sausį grupuotės užėmė netoliese esantį Soledaro miestą, o nuo to laiko užėmė virtinę kaimų ir kaimelių į šiaurę nuo Bachmuto.

Panašu, kad pastarosiomis dienomis šis procesas žengė dar vieną žingsnį į priekį – „Wagner“, matyt, pasiekė Jahidnės kaimą, esantį į šiaurės vakarus nuo Bachmuto. Kaimas yra prie kelio, kuriuo dar neseniai ukrainiečiai naudojosi įvažiuodami į miestą ir išvažiuodami iš jo.

Ukrainos kariai neoficialiose socialinės žiniasklaidos paskyrose teigė, kad jie vis labiau priklauso nuo purvinų kelių, kuriais pasiekia Bachmutą ir iš jo išvažiuoja; šie keliai gali tapti nepravažiuojami, nes šaltis virsta purvu.

Kaip ilgai Ukraina gins miestą? Ukrainos kariuomenei kyla galvosūkis, ar įmanoma toliau ginti Bachmutą.

Vasario pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė: „Niekas nepasiduos dėl Bachmuto. Mes kovosime tol, kol galėsime. Bachmutą laikome savo tvirtove.“

Neseniai duodant interviu Italijos žiniasklaidai V.Zelenskio tonas buvo šiek tiek kitoks. „Mums svarbu ginti (Bachmutą), bet ne bet kokia kaina ir ne dėl to, kad visi žūtų“, – buvo cituojamas jis.

Jei Bachmuto nebepavyks išlaikyti, bus svarbu atkreipti dėmesį į tai, kur ukrainiečiai nuspręs brėžti kitas gynybos linijas. Netoli į vakarus nuo Bachmuto yra Kostantynivkos ir Kramatorsko miestai, kuriuose jau užfiksuotas Rusijos raketų atakų suaktyvėjimas.

Kol kas nematyti jokių ženklų, kad ukrainiečių daliniai pasitrauktų iš Bachmuto rajono, o žiaurios kovos tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas