Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 26 /22:54

Baltarusijos opozicija: rusų lėktuvą Mačiuliškių aerodrome susprogdino partizanai

Mačiuliškių aerodrome, esančiame už 12 km nuo Minsko, sekmadienį pasigirdo sprogimai. Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka teigia, kad už tai atsakingi baltarusių partizanai.
A-50 lėktuvas
A-50 lėktuvas / „Scanpix“/AP nuotr.

Informacija apie sprogimus pasidalijo portalas BYPOL „Telegram“ kanale.

Pranešta, kad du sprogimai apgadino Rusijos karinį transporto lėktuvą ir sniego valytuvą.

Vėliau sekmadienį patikslinta, kad sunaikintas Rusijos tolimojo radarų aptikimo lėktuvas A-50. Tai vienas iš 9 Rusijos karinių oro pajėgų ankstyvojo perspėjimo lėktuvų, skelbia „Unian“.

Baltarusijos vyriausybė kol kas nepateikė jokių oficialių komentarų apie sprogimų priežastis. Tačiau vietiniai gyventojai sako, kad Mačiuliškių apylinkėse sutelkta daug karinių dalinių ir kelių policijos pajėgų. Jie tikrina visas pro karinį objektą pravažiuojančias transporto priemones, rašo ukrainiečių agentūra „Unian“.

Pasak stebėsenos grupės „Belaruski Hayun“, preliminariais duomenimis, tikėtinas atakos taikinys buvo Rusijos tolimojo radarų aptikimo lėktuvas A-50.

„Be kita ko, gali būti kalbama apie orlaivio sugadinimą numetant iš aukščio neatpažintą objektą“, – rašo stebėsenos grupė.

BYPOL patvirtino, kad buvo smogta Rusijos kariniam tolimojo radiolokacinio ryšio orlaiviui A-50. Iniciatyvos teigimu, orlaivis buvo smarkiai apgadintas – pažeistos priekinė ir vidurinė orlaivio dalys, avionika ir radiolokacinė antena.

Opozicija: atsakingi partizanai

„Žala rimta, orlaivis tikrai niekur nedings. Incidentas įvyko tuo metu, kai šalia šio orlaivio dirbo sniego valytuvai“, – rašo BYPOL ir incidentą sieja su Baltarusijos partizanų veikla.

Šią versiją patvirtino ir S.Cichanouskajos patarėjas F.Viačorka, tviteryje pasidalinęs žinute, kuri prasidėjo žodžiais „šlovė Baltarusijos partizanams!“.

„Pergalės“ plano partizanai patvirtino sėkmingą specialiąją operaciją, kurios metu buvo susprogdintas retas rusų lėktuvas Mačiuliškių aerodrome netoli Minsko. Tai sėkmingiausia diversija nuo 2022 m. pradžios“, – tviteryje rašė F.Viačorka.

Anot F.Viačorkos, operacijai vadovavo du baltarusiai.

„Šiai operacijai jie naudojo bepiločius orlaivius ir šiuo metu jau išvyko iš šalies ir yra saugioje vietoje“, – pranešė opozicionierius.

330 mln. eurų vertės lėktuvas

F.Viačiorkos teigimu, sunaikinto lėktuvo kaina – 330 mln. eurų

Projekto „Belaruski Hayun“ duomenimis, šis orlaivis į Baltarusiją atskrido 2023 m. sausio 3 d. ir ten išbuvo 54 dienas, atlikdamas 12 išskridimų. Prieš tai paskutinį kartą į Baltarusiją jis skrido 2022 m. vasario 24 d.

Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turi tik 9 tokius orlaivius, iš jų tik 6 modernizuoti.

Vieną tokį orlaivį aptarnauja 19 žmonių – 5 skrydžio, 11 radijo ir 3 inžinerijos darbuotojai.

Stebėsenos grupė „Belaruski Hayun“ taip pat informuoja, kad apie 17.33 val. į aerodromą, kuriame sekmadienio rytą girdėjosi sprogimai (kitais duomenimis – ir naktį), atskrido Rusijos karinių oro pajėgų karinis transporto lėktuvas IL-76, kuris 2022 m. vasarį jau buvo skridęs į Baranovičius ir Mačiuliščius.

Dienos metu aplink aerodromą stebima didelė kariškių ir kelių policijos ekipažų koncentracija, apylinkėse patruliuoja sraigtasparnis, veikia OMON.

Taip pat pranešama, kad kelių policija toliau stabdo ir tikrina automobilius. Tikrinami vairuotojų ir keleivių batai ir mobilieji telefonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas