Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: JAV Baltuosius rūmus siutina V.Zelenskio elgesys

Gerai informuota žurnalistikos veteranė Julia Ioffe portale „Puck“ rašo, kad JAV prezidento Joe Bideno administraciją ir Demokratų partijos lyderius pastaruoju metu pradėjo tiesiog siutinti Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis. Jos šaltinių teigimu, Vašingtone V.Zelenskio elgesys laikomas erzinančiu ir kontrproduktyviu.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Ioffe, remdamasi trimis šaltiniais J.Bideno administracijoje ir vienu Kapitolijuje, teigia, kad Baltuosius rūmus „ypač nemaloniai nuteikė“ V.Zelenskio reakcija į J.Bideno per spaudos konferenciją praėjusią savaitę pasakytus žodžius.

JAV prezidentas tada sulaukė kritikos dėl minties, kad „nedidelis įsiveržimas“ į Ukrainą būtų vertinamas kitaip nei visapusiška invazija.

Baltųjų rūmų strategai ir įtakingi demokratai esą mano, kad J.Bidenas iš tiesų nepasakė nieko blogo, nes išties yra skirtumas tarp kibernetinės atakos ir karinės invazijos, todėl atsakas irgi turėtų būti skirtingas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Tačiau Zelenskio sprendimas viešai sukritikuoti lyderį, kurio pagalbos jam labiausiai reikia, Vašingtone nebuvo sutiktas teigiamai“, – rašo J.Ioffe.

Tada V.Zelenskis tviteryje parašė: „Norime priminti didžiosioms galioms, kad nėra nedidelių įsiveržimų ir mažų šalių – kaip ir nebūna nedaug aukų ir nedaug liūdesio dėl artimųjų netekties.“

J.Ioffe: demokratai klausia: kodėl Zelenskis liaupsina senatorių, žmogų, kuris taip stengiasi pakenkti bene vieninteliam lyderiui, kuris gali siųsti ir siunčia daugiau letalinės ginkluotės Ukrainai, kad padėtų jai kovoti su Rusija?

Be to, Ukrainos prezidentas praėjusią savaitę viešai pagyrė JAV respublikonų senatorių Tedą Cruzą ir paragino JAV Senatą priimti T.Cruzo siūlomą įstatymą dėl sankcijų „Nord Stream 2“ dujotiekio projektui.

„Scanpix“/AP nuotr./Tedas Cruzas
„Scanpix“/AP nuotr./Tedas Cruzas

Anot J.Ioffe, Kongreso demokratai tiesiog įtūžo, nes T.Cruzas dujotiekio klausimą jau kuris laikas naudoja kaip šantažo priemonę ir blokuoja J.Bideno nominuotų pareigūnų paskyrimą į svarbius postus, įskaitant ambasadorių pareigas.

„Demokratai klausia: kodėl Zelenskis liaupsina senatorių, žmogų, kuris taip stengiasi pakenkti bene vieninteliam lyderiui, kuris gali siųsti ir siunčia daugiau letalinės ginkluotės Ukrainai, kad padėtų jai kovoti su Rusija?“ – rašo J.Ioffe.

Negana to, Vašingtone manoma, kad Zelenskis taip spaudžia į kampą Vokietiją, kuri „tyliai dirba“ su J.Bideno administracija ir būtent dėl tokio bendradarbiavimo neskuba patvirtinti „Nord Stream 2“ dujotiekio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“

„Naujoji Vokietijos vyriausybė taip pat viešai sako, kad iš viso uždarys dujotiekį, jei Rusija užpuls Ukrainą. Susidaro įspūdis, kad Zelenskis nelabai gerai supranta, kaip veikia JAV politika, ir vis pataiko užminti ne ant tų kojų.

Galbūt jis karštligiškai bando išgelbėti savo šalį, o galbūt buvusi TV žvaigždė neišmano geopolitikos“, – savo šaltinius cituoja J.Ioffe.

Michaelas Kofmanas, gynybos analitikas Naujojo Amerikos saugumo centre, beje, irgi cituoja gandus, esą V.Zelenskis mano, kad Rusija, telkdama karinę techniką prie Ukrainos sienos, blefuoja, o JAV neva pučia grėsmę siekdama, jog Kijevas sutiktų su šaliai nepalankiu kompromisu.

„Ukrainos elito ramybė kelia nerimą. Šalies politiniai lyderiai, regis, labiau susirūpinę dėl grėsmės šalies ekonomikai ir visuomenės nuotaikoms, o ne valstybės ruošimu galimam karui“, – pastebėjo M.Kofmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas