Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: Rusija į frontą ruošia ukrainiečių belaisvių batalioną

Iš ukrainiečių karo belaisvių sudarytas Rusijos batalionas artimiausiu metu tikriausiai bus dislokuotas Ukrainoje, taip akivaizdžiai pažeidžiant Ženevos konvenciją dėl karo belaisvių, naujausioje ataskaitos atkreipė dėmesį JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Rusijos kariai
Asociatyvi nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“

Lapkričio 7 d. Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad iš buvusių ukrainiečių karo belaisvių sudaryto bataliono „Bogdanas Chmelnickis“ pirmojo padalinio ukrainiečių kariai prisiekė ištikimybę Rusijai ir netrukus bus dislokuoti Ukrainoje.

Pasak propagandinės rusų naujienų agentūros, batalionas veikia vadinamosios Donecko liaudies respublikos formuotės „Kaskad“ sudėtyje, o tai leidžia manyti, kad karo belaisviai bus dislokuoti Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje, kur, kaip pranešama, veikia „Kaskad“.

Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos vadovybė su karo belaisviais elgsis taip pat kaip su Rusijos kariais ir kad jie gaus panašų atlyginimą bei išmokas, rašo ISW ekspertai.

Anksčiau Karo tyrimų institutas skelbė Rusijos valstybinės žiniasklaidos teiginius, kad Maskvos pajėgos „įdarbino“ iki 70 ukrainiečių karo belaisvių iš įvairių Rusijos pataisos kolonijų tarnauti batalione „Bogdanas Chmelnickis“.

Ženevos konvencija dėl karo belaisvių draudžia naudoti karo belaisvius karinėje veikloje juos paėmusios jėgos pusėje. Joje teigiama, kad „joks karo belaisvis niekada negali būti siunčiamas ar laikomas vietovėse, kur jis gali būti veikiamas kovos veiksmų zonos ugnies“, ir negali būti „įdarbinamas nesveiko ar pavojingo pobūdžio darbuose“.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Ukrainos kariuomenė dislokavo šarvuočius kairiajame Chersono srities krante. Dabar ten gali veikti iki kelių šimtų Ukrainos kariškių;
  • Lapkričio 7 d. Ukrainos pajėgos vykdė kontrpuolimo operacijas netoli Bachmuto ir vakarinėje Zaporižios srityje.
  • Žymus prorusiškas karinis tinklaraštininkas, paprastai optimistiškai vertinantis Rusijos pajėgumus, išreiškė gana pesimistišką karo vertinimą ir pabrėžė, kad Kremlius, norėdamas laimėti, turi visiškai mobilizuoti Rusijos ekonomiką ir gynybos pramonės bazę.
  • Rusijos valdžios institucijos sulaikė Dagestano Respublikos vidaus reikalų ministro pavaduotoją kaltinimų korupcija dingstimi, greičiausiai siekdamos parodyti, kad federalinė vyriausybė imasi veiksmų Dagestane, neatkreipdama daugiau dėmesio į tarpetninę ir tarpreliginę įtampą bei polinkį į destabilizaciją regione.
  • Lapkričio 4 d. Ukrainos smūgis Rusijos laivų statyklai Kerčėje, okupuotame Kryme, smarkiai apgadino Rusijos Juodosios jūros laivyno karinį laivą.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina, prie Bachmuto, prie Avdijivkos, į vakarus ir pietvakarius nuo Donecko miesto, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje, rytinėje Zaporižios srityje ir vakarinėje Zaporižios srityje ir, kaip pranešama, kai kuriose vietovėse pasistūmėjo į priekį.
  • Kremliaus paskirta vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova reklamavo kelias išmokų schemas, skirtas okupuotos Ukrainos vaikams pagal strateginę programą „Šalis vaikams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas