Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: tūkstančiai Ukrainos karių bus mokomi ES misijos štabuose Lenkijoje ir Vokietijoje

Štabuose Lenkijoje ir Vokietijoje numatoma apmokyti apie 15 tūkst. ukrainiečių karių. Apie tai remdamasis ES vidaus dokumentais – ES mokomosios misijos koncepcija – sekmadienį pranešė vokiečių leidinys „Welt am Sonntag“. Sprendimą ES užsienio reikalų ministrai turėtų patvirtinti spalio viduryje.
Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose
Ukrainos karys fronte / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Oficialus misijos pavadinimas – „Europos Sąjungos ir Ukrainos karinės paramos misija“ (EUMAMUA). Jos tikslas – padidinti atskirų ES šalių pastangas rengiant ukrainiečių karius. Tikimasi, kad bus sulaukta papildomų siūlymų ir geresnio mokymų koordinavimo tarp šalių.

Kurį laiką buvo derinama, kur turėtų vykti karių parengimas. Berlynas atmesdavo Europos išorės veiksmų tarnybos siūlymus sukurti centrinę mokymų tarnybą Lenkijoje, kuri yra arčiausiai Ukrainos.

Nuspręsta, kad bus du mokymų štabai – vienas Lenkijoje, kitas Vokietijoje. Tai vokiečių žiniasklaidai patvirtino aukšto rango diplomatai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai išlaisvintame Kupjanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai išlaisvintame Kupjanske

„Atsižvelgiant į Ukrainos reikalavimų skubumą, atitinkamos struktūros turi būti įsteigtos greitai“, – rašoma konfidencialiame pagrindinio ES politikos ir saugumo klausimų komiteto sprendime.

Numatoma, kad Lenkijoje bus įkurta įvairių šalių atstovų vadavietė, kuri organizuos operatyvinius mokymus. Juose Ukrainos kariai bus mokomi, pavyzdžiui, apsaugos nuo masinio naikinimo ginklų, medicinos, oro gynybos ir artilerijos valdymo.

Antrojoje mokomosios misijos vadavietėje Vokietijoje, diplomatų teigimu, greičiausiai bus specialieji mokomieji padaliniai, kurie rengs išminavimo ir taktinio rengimo mokymus.

Numatoma, kad ES užsienio reikalų ministrai oficialiai patvirtins šį sprendimą spalio viduryje vyksiančiame susitikime Liuksemburge.

Iki kitos žiemos mokymus turėtų baigti iki 15 tūkst., ukrainiečių, vėliau šis skaičius gali gerokai išaugti.

Rugsėjį teiktame rašte Kyjivas prašė parengti iki devynių brigadų, kiekvienoje jų būtų apie 5 tūkst. karių.

ES dokumentuose nurodoma, kad šių mokymų tikslas yra „sustiprinti Ukrainos gebėjimus savarankiškai vykdyti karinius veiksmus, ginant teritorinį vientisumą ir suverenitetą“.

Koncepcijoje ES diplomatai pripažįsta, kad mokomoji misija gali būti vertinama kaip „eskalacijos žingsnis“. Čia pat pažymima, kad „sėkmingas Ukrainos karinių pajėgų kontrpuolimas keliuose frontuose teikia vilties, tačiau tai nėra lūžio momentas. Dabartinė tarptautinė parama Ukrainai yra nepakankama, o Ukrainos poreikiai viršija dabartines jos galimybes“.

UNIAN primena, kad ES diplomatijos vadovas Josephas Borrellis rugpjūtį pareiškė, kad ES ketina pradėti mokomąją ukrainiečių karių misiją kaimyninėje Ukrainos šalyje.

123RF.com nuotr./Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos
123RF.com nuotr./Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos

Jis pranešė, kad ES ministrų susitikime Prahoje šis pasiūlymas bus aptartas politiniu lygmeniu. Vėliau J.Borrellis pranešė, kad ES dirbama siekiant patvirtinti ukrainiečių karių mokymų rengimo kriterijus.

Šią savaitę Čekijos premjeras Petras Fiala po neformalaus ES viršūnių susitikimo Prahoje pranešė, kad ES šalių vadovai pasiekė konsensusą dėl ukrainiečių karių mokomosios misijos pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas