Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 04 /13:20

Vokietijos kancleris vasario 14-ąją lankysis Ukrainoje, 15-ąją – Rusijoje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas vasario 14-ąją lankysis Kijeve, kur susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, o vasario 15 dieną jis viešės Maskvoje. „Scholzo vizitas Maskvoje įvyks 15 dieną“, – penktadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, sakydamas, kad O.Scholzas ir Vladimiras Putinas surengs „esmines“ dvišales derybas.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

O.Scholzo atstovas Wolfgangas Buechneris sakė, kad vasario 14 dieną Kijeve „be (diskusijų dėl) dvišalių santykių dėmesys bus skiriamas ir tarptautiniams klausimams, įskaitant saugumo klausimus“.

Vakarų valstybės deda intensyvias diplomatines pastangas, siekdamos atgrasyti Rusiją nuo invazijos į savo kaimynę Ukrainą.

Prieš kelionę į Ukrainą ir Rusiją Vokietijos kancleris vasario 7-ąją lankysis Vašingtone ir situaciją dėl Ukrainos aptars su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Vasario 7 dieną Rusijoje lankysis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, o vasario 8-ąją jis nuvyks į Ukrainą.

Be to, vasario 7–8 dienomis Kijeve lankysis Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Jeanas-Yves'as Le Drianas ir Annalena Baerbock.

Rusija netoli Ukrainos sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių ir daug sunkiosios karinės technikos, taip pat reikalauja užkirsti tokioms šalims kaip Ukraina ir Sakartvelas galimybę tapti Aljanso narėmis ir sumažinti Rytų Europoje dislokuotas pajėgas.

Blokas tvirtina nesiderėsiantis dėl savo „pagrindinių principų“, tokių kaip visų NATO sąjungininkių gynyba ir valstybių partnerių laisvas pasirinkimas.

Vakarų lyderiai įspėjo Rusiją, kad įsiveržimo į Ukrainą atvejų jos lauktų „sunkios pasekmės“, įskaitant itin griežtas ekonomines sankcijas.

Kremlius tikina neplanuojantis surengti naujo įsiveržimo, nors prieš beveik aštuonerius metus aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Nors Ukraina bando nesureikšminti invazijos pavojaus, įtampa yra išaugusi po to, kai ketvirtadienį Pentagonas paskelbė turintis įrodymų, jog Maskva planuoja nufilmuoti surežisuotą neva ukrainiečių pajėgų ataką prieš rusus, kad galėtų pateisinti savo puolimą.

Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį „kliedesiais“ pavadino pastaruosius JAV pareiškimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas