Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žinomos teisių gynimo grupės Kanados padalinys kaltina Kiniją dėl „sudėtingo“ įsilaužimo

Teisių gynėjų organizacijos „Amnesty International“ Kanados padalinys pirmadienį pranešė patyręs „sudėtingą skaitmeninio saugumo pažeidimą“, kurį, jo manymu, rėmė Kinija.
„Amnesty International“
„Amnesty International“ / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis įtempti Kanados ir Kinijos santykiai dar labiau paaštrėjo, Otavai kaltinant Pekiną kišimusi į jos demokratinių institucijų veiklą.

„Amnesty International Canada“ pareiškime teigiama, kad spalio 5 dieną buvo įsilaužta į jos internetinį skyrių anglų kalba. Ji pati atliko preliminarų tyrimą, o tada kreipėsi į kibernetinio saugumo įmonę „Secureworks“.

Pastaroji nustatė, kad už įsilaužimą, kuris, pasak „Amnesty“, „atitinka kitus Kinijos kibernetinio šnipinėjimo grėsmes keliančių grupių įvykdytus“ įsilaužimus, gali būti atsakinga „Kinijos valstybės remiama arba jos įgaliota grėsmes kelianti grupė“.

„Amnesty International Canada“ generalinė sekretorė Ketty Nivyabandi teigė, jog grupės sistemos buvo atkurtos ir nėra jokių požymių, kad serverių ar narių duomenys būtų buvę perduoti kitiems asmenims.

Ji teigė, kad įsilaužimas teisių gynėjų neišgąsdino ir kad grupė sustiprino savo skaitmeninį saugumą.

„Šis kibernetinio šnipinėjimo atvejis rodo, kad šiandien aktyvistams, žurnalistams ir pilietinei visuomenei tenka susidurti su vis pavojingesnėmis aplinkybėmis“, – sakė K. Nivyabandi.

„Mūsų darbas tiriant ir pasmerkiant šiuos veiksmus dar niekada nebuvo toks svarbus ir aktualus“, – pridūrė aktyvistė.

„Amnesty International“ ir kitos teisių gynimo grupės kritikuoja Kinijos elgesį su šalies mažumomis, įskaitant daugiausiai musulmonų uigūrų bendruomenę šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Kinija gina savo požiūrį į šį regioną. Pekinas teigia pasitelkiantis kovos su terorizmu ir švietimo priemones.

Platesni Pekino ir Otavos nesutarimai išryškėjo lapkritį Indonezijoje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas papriekaištavo Kanados premjerui Justinui Trudeau, po to, kai buvo nutekinta informacija iš jųdviejų derybų to renginio kuluaruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas