Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 25 /12:27

Žmonės kviečiami aukoti R.Protasevičiaus advokatui ir jo šeimai paremti

Baltarusijoje pradėti rinkti pinigai sekmadienį iš lėktuvo išsodinto ir sulaikyto opozicijos atstovo žurnalisto Romano Protasevičiaus advokatui bei jo šeimai paremti. Nors žmonių pervesta suma jau gerokai viršija užsibrėžtą tikslą, parama toliau plaukia. Paaukoti norimą sumą gali ir Lietuvos gyventojai.
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Paramą žada ir tėvams, ir merginai

Pinigų R.Protasevičiaus gynėjui užsimojo surinkti pernai įkurtas solidarumo fondas „BySol“, kuris „tapo Baltarusijos visuomenės atsaku į įstatymų nesilaikymą ir prievartą, užgriuvusius šalį 2020 m. rugsėjį“ (tuomet įvyko prezidento rinkimai, kurių laimėtoju paskelbtas Aliaksandras Lukašenka ir kurie įvertinti kaip neskaidrūs ir nedemokratiški).

Fondas skelbia tomis dienomis susitelkęs į paramą žmonėms, dėl politinių priežasčių netekusiems darbo ar turėjusiems palikti Baltarusiją.

Šiuo metu fondo tinklalapyje renkama parama R.Protasevičiaus, kuris sekmadienį buvo išsodintas iš reisu Atėnai-Vilnius skrendančio, bet priverstinai Minske nutupdyto kompanijos „Ryanair“ lėktuvo. Tai, net pasitelkus naikintuvą „Mig-29“, buvo padaryta dėl esą gauto pranešimo apie orlaivyje esančią bombą, kuris nepasitvirtino.

Žurnalistas iškart buvo sulaikytas ir į Lietuvą, kur jam suteiktas prieglobstis, negrįžo. „Akivaizdu, kad tai buvo suplanuotas valstybinio terorizmo aktas“, – rašoma fondo tinklalapyje.

Pats R.Protasevičius, kaip rodo kartu lėktuve buvusių žmonių ir jo kolegų pasakojimai, dar prieš skrydį turėjo įtarimą, kad yra sekamas. Pilotui pranešus apie keičiamą skrydžio kryptį ir planuojamą nusileidimą Minske, žurnalistas esą supratęs, kad tai dėl jo, net garsiai pasakęs, kad jam gresia mirties bausmė.

Ekrano nuotr. iš dn.se/Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ portalo pagrindinėse pozicijose pranešta ir apie Baltarusijai gresiančias griežtesnes sankcijas, ir apie žurnalistui gresiančią mirties bausmę
Ekrano nuotr. iš dn.se/Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ portalo pagrindinėse pozicijose pranešta ir apie Baltarusijai gresiančias griežtesnes sankcijas, ir apie žurnalistui gresiančią mirties bausmę

„Romanui ir jo šeimai reikalingas jūsų palaikymas, – skelbiama „BySol“ tinklalapyje. – Pradedame rinkti lėšas advokatui apmokėti ir jo tėvams paremti. Dalis sumos bus skirta padėti Sofiai Sapegai, Romano merginai, kurią užgrobus lėktuvą taip pat sulaikė.“

Pervesti norimą sumą eurais ar kai kuriomis kitomis valiutomis galima „BySol“ tinklalapyje. Paaukoti galima per mokėjimo programėlę „Google Pay“ arba iš kreditinės kortelės sąskaitos.

Nors pradinis tikslas buvo surinkti bent 4 tūkst. eurų, jau pirmadienį ryte buvo paaukota 5,8 tūkst. eurų. Antradienį popiet rodoma jau 13,5 tūkst. eurų suma.

Persekiojamas nuo paauglystės

R.Protasevičius yra žinomas žurnalistas ir tinklaraštininkas, jau nuo paauglystės reiškęs nepritarimą dabartiniam režimui. 2011 m. jis, būdamas vos 16-os, buvo pašalintas iš licėjaus už dalyvavimą tyliose protesto akcijose. Vėliau ne kartą buvo sulaikytas dėl to, kad socialiniuose tinkluose administravo opozicines grupes, dalyvavo protestuose.

Vaikinas studijavo žurnalistiką, bet buvo pašalintas dėl, jo paties teigimu, politinių motyvų. Studentas keletą metų bendradarbiavo su įvairiomis ne valstybinėmis žiniasklaidos priemonėmis, pavyzdžiui, radiju „Svoboda“ ir „Euroradiju“.

2020 m. vasarį R.Protasevičius išvyko į Lenkiją ir paskelbė, kad ten prašys prieglobsčio, nes Baltarusijoje gali sulaukti baudžiamojo persekiojimo politiniais motyvais.

Pernai jis įkūrė informacinį kanalą „Nexta“ ir iki rugsėjo buvo jo vyriausiasis redaktorius. Pastaruoju metu jis redaktoriavo informaciniame kanale „Smegenų Baltarusija“.

Praėjusį rudenį, kilus masinių protestų bangai, R.Protasevičius buvo už akių apkaltintas dėl masinių neramumų organizavimo, priešiškumo kurstymo ir veiksmų, grubiai pažeidžiančių viešąją tvarką, organizavimo. Taip pat buvo paskelbta jo paieška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas