Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žurnalistai išsiaiškino, kas vadovauja „Wagner“ samdiniams Baltarusijoje

Žurnalistai išsiaiškino, kad „Wagner“ Baltarusijoje šiuo metu vadovauja Sergejus Čubko, kilęs iš Ukrainos, anksčiau kovojęs Čečėnijoje ir Sirijoje. Apie tai pranešė stebėsenos projektas „All Eyes on Wagner“ ir Baltarusijos žiniasklaidos priemonė „Naša Niva“.
S.Čubko
S.Čubko / „Naša Niva“ nuotr.

Liepos 19 d. Jevgenijus Prigožinas, kalbėdamas su samdiniais stovykloje netoli Osipovičių, sakė, kad vyras, vardu Sergejus, pravarde „Pionierius“, „vadovaus Baltarusijoje esančioms pajėgoms“.

„All Eyes on Wagner“ teigia, kad tai yra 46 metų Sergejus Čubko. Projektas remiasi neįvardyto šaltinio gautais dokumentais.

Baltarusijos laikraščio „Naša Niva“ žurnalistai išsiaiškino, kad S.Čubko gimė kariškių šeimoje Černivcuose, Ukrainoje. Jo tėvas kariavo Afganistane. Žlugus SSRS, Čubko šeima persikėlė į Rusiją, Novorosijsko miestą. 1994 m. S.Čubko įstojo į Rusijos kariuomenę. Jis kariavo Čečėnijoje.

2002 m. vyras nutraukė sutartį ir pradėjo dirbti privačioje saugos bendrovėje. 2003 m. S.Čubko, neturintis aukštojo išsilavinimo, netikėtai tapo Novorosijsko miesto administracijos komiteto vadovu. 2005 m. jis perėjo į rajono administracijos vadovo pavaduotojo pareigas.

2010 m. S.Čubko dirbo kelių įmonių apsaugininku, taip pat buvo privačios saugos firmos darbuotojas. 2011 m. iš jo norėta atimti Rusijos pilietybę, nes jis neva slapta turėjo Ukrainos pilietybę.

„Scanpix“/AP nuotr./Stovykla „Wagner“ kariams, Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Stovykla „Wagner“ kariams, Baltarusijoje

Nežinoma, ar 2014 m. S.Čubko kariavo Ukrainoje, tačiau 2014 m. gruodį jis tapo vienu iš vadinamųjų kazokų organizacijos Novorosijske steigėjų.

Baltarusijos laikraščio „Naša Niva“ žurnalistai išsiaiškino, kad S.Čubko gimė kariškių šeimoje Černivcuose, Ukrainoje.

Rusijos „kazokai“ masiškai savanoriškai stojo kovoti Rusijos pusėje po to, kai buvo paskelbta vadinamoji marionetinių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybė.

2017 m. sausio mėn. jis prisijungė prie „Wagner“. Po to išvyko į Siriją. Ten taip pat padarė karjerą: po metų tarnybos buvo paskirtas vadovauti „Wagner“ karinei operacijai Rytų Gutoje.

2019 m. S.Čubko buvo perkeltas į Libiją, kur buvo atidaroma dar viena „Wagner“ vadavietė, ir tapo šio regiono karinės kompanijos vadovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas