Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žurnalistai paviešino detalų žemėlapį, kur Kryme yra Rusijos kariniai objektai

„Radio Svoboda“ projekto „Krym.Realii“ žurnalistai paskelbė interaktyvų Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio žemėlapį, kuriame pažymėti 223 veikiantys, laikini ir užkonservuoti Rusijos Federacijos kariniai objektai, nurodant jų geografines vietas.
Kariniai objektai Kryme
Kariniai objektai Kryme / „Radio Svoboda“ nuotr.

Žemėlapyje esantys objektai suskirstyti į 10 kategorijų: Rusijos Juodosios jūros laivyno objektai; ginklų ir amunicijos sandėliai; oro bazės ir aerodromai; radiotechninės stotys ir ryšiai; priešlėktuvinės gynybos ir raketinės pajėgos; sienos apsaugos, vidaus kariuomenės, žvalgybos ir kiti Rusijos ginkluotųjų pajėgų padaliniai; kariuomenės degalų bazės; poligonai; nežinomos paskirties kariniai objektai; radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų objektai.

Šiems objektams priskiriami kariniai aerodromai su infrastruktūra, laivų, laivų ir valčių laikymo punktai ir vietos, dokai, arsenalai, ginklų, maisto ir degalų sandėliai, karinės stovyklos, kariniai daliniai, kareivinės, štabai ir vadavietės, karinės technikos parkai ir oro gynybos budėjimo vietos, poligonai ir mokymo centrai. Taip pat kai kurios karinės pramonės įmonės.

Visus šiuos duomenis su tiksliomis koordinatėmis ir nuotraukomis galima rasti interaktyviame žemėlapyje, kurį sukūrė „Krym.Realii“, „Radio Svoboda“ projekto „Schemy“ žurnalistai, laisvai samdomi žurnalistai iš Krymo, kariniai ekspertai ir Centrinės naujienų tarnybos specialistai.

Žemėlapis sudarytas iš naujausių „Planet Labs“ 2023 m. palydovinių nuotraukų, kuriose matyti, kas iš tikrųjų vyksta okupuotame Kryme.

Žemėlapis rusų ir ukrainiečių kalbomis skelbiamas „Radio Svoboda“ ir „Krym.Realii“ interneto svetainėse.

„Mums svarbu informuoti savo klausytojus apie Krymo pusiasalio militarizacijos lygį. Norime įspėti Krymo gyventojus apie su šiomis vietomis susijusius pavojus. Juk daugybė žmonių gyvena netoli Rusijos karinių objektų. O atsižvelgiant į didelio masto karines operacijas, kurias Rusija vykdo prieš Ukrainą, šios vietos kelia ypatingą pavojų kitiems“, – sakė žemėlapio autorius Ihoris Tokaras.

15min žemėlapis/Krymas
15min žemėlapis/Krymas

Anželika Rudenko, projekto komandos, atsakingos už žemėlapio sukūrimą, koordinatorė, pažymėjo, kad žemėlapiu gali naudotis Krymo gyventojai ir perkeltieji asmenys iš okupuotų žemyninės Ukrainos regionų, taip pat visi, kurie turi giminių Kryme arba domisi informacija iš Krymo.

Pasak projekto „Schemy“ žurnalisto Kyrylo Ovsiano, šis žemėlapis sudarytas iš naujausių „Planet Labs“ 2023 m. palydovinių nuotraukų, kuriose matyti, kas iš tikrųjų vyksta okupuotame Kryme.

Jame išsamiai parodyta, kur ir kokį pavojų kelia kariniai ir kiti su Rusijos gynybos ministerija ir kitomis Rusijos saugumo tarnybomis susiję objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas