Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žurnalistų tyrimas: Rusijos „laivai vaiduokliai“ vykdo žvalgybą Baltijos bei Šiaurės jūrose ir renka duomenis sabotažui

Rusijos kariniai ir civiliniai „laivai vaiduokliai“ plaukioja Baltijos bei Šiaurės jūrose ir renka duomenis, kad galėtų sabotuoti vėjo jėgainių, dujotiekių ir ryšių kabelių veiklą. Tai rodo Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos visuomeninių transliuotojų atliktas bendras tyrimas.
Palanga
Palanga / Indrės Pepcevičiūtės-Bogušienės/15min nuotr.

Rusijos žvalgybos veikla buvo atskleista, kai Šiaurės šalių transliuotojai DK, NRK, SVT ir Yle tyrė informaciją apie radijo ryšį ir Rusijos laivų buvimo vietą aplink jų šalis.

Daugybė Rusijos karinių ir civilinių laivų vandenyse aplink Daniją, Norvegiją, Suomiją ir Švediją specialia įranga tiria jūros dugną ir aiškinasi, kaip sujungta šių šalių infrastruktūra.

Ekspertų teigimu, Rusija siekia gauti informacijos, kuri leistų jai, be kita ko, sabotuoti elektros energijos paskirstymą Šiaurės Vakarų Europoje arba vykdyti sabotažą, nukertant elektros ir duomenų perdavimo kabelius per Atlanto vandenyną ir į likusią Europos dalį.

Ne vienas incidentas

Tyrimo duomenimis, Rusijos „laivai vaiduokliai“ plaukioja Šiaurės Europos vandenyse. Tai laivai, kurie yra išjungę vadinamuosius slopinančius siųstuvus ir nepraneša apie savo buvimo vietą.

Pavyzdys Rusijos karinių jūrų pajėgų laivas „Admiral Vladimirskij“. Oficialiai jis užsiima jūrų tyrimais, tačiau, šaltinių teigimu, jis taip pat naudojamas žvalgybai.

Danijos kontržvalgybos pareigūnas žurnalistams sakė, kad Rusija rengia sabotažo planus plataus masto konflikto su Vakarais atveju.

Visų pirma, vienos misijos metu laivas plaukiojo netoli septynių vėjo jėgainių prie Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų krantų. Laivas sulėtino greitį, kai priartėjo prie teritorijų, kuriose buvo vėjo jėgainių parkai.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Laivas
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Laivas

Kai žurnalistai nedidele valtimi priplaukė prie laivo, prie jų priplaukė balaklavą dėvintis vyras, kuris laikė ginklą, panašų į karinį šautuvą.

Pernai lapkričio 10 d. tas pats laivas buvo pastebėtas prie Škotijos krantų, įplaukiantis į Morėjaus įlanką, maždaug už 30 jūrmylių į rytus nuo vietos, kur įsikūręs Karališkųjų oro pajėgų jūrų patruliavimo lėktuvų laivynas.

Danijos kontržvalgybos pareigūnas žurnalistams sakė, kad Rusija rengia sabotažo planus plataus masto konflikto su Vakarais atveju. Norvegijos žvalgybos tarnybos vadovas tyrėjams sakė, kad ši karinė programa yra labai svarbi Rusijai ir yra tiesiogiai kontroliuojama iš Maskvos.

Kovo 16 d. NATO ir ES surengė pirmąjį susitikimą, kuriame buvo įsteigta nauja darbo grupė dėl kritinės infrastruktūros atsparumo Rusijos keliamos grėsmės akivaizdoje.

Anksčiau Europos Komisija pasiūlė atnaujinti ES jūrų saugumo strategiją, kurioje numatomos bendros karinių jūrų pajėgų pratybos ir patruliavimas, siekiant apsaugoti ypatingos svarbos jūrų infrastruktūrą jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas