Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žvilgsnis į į V.Putiną Raudonojoje aikštėje: lyderiui silpstant, žlunga režimas

Pirmadienį Maskvos Raudonojoje aikštėje vykęs Rusijos minimos Pergalės dienos paradas pritraukė pasaulio dėmesį – laukta, ką šią dieną paskelbs Kremliaus lyderis Vladimiras Putinas. Tačiau reikšmingų žinučių Rusijos prezidentas neperdavė – priešingai, nei spėliojo Vakarų šalių žvalgybininkai. Tačiau paties V.Putino pasirodymas viešumoje atvertė naują lapą svarstymuose apie šalies lyderio sveikatos būklę. Šios kalbos paaštrėjo Rusijai pradėjus karą Ukrainoje.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainiečių radijo „Radio NV“ eteryje psichologas, neverbalinio bendravimo ekspertas Valentinas Kimas pasidalijo savo įžvalgomis, ką jis išvydo Pergalės dienos parado metu žvelgdamas į Rusijos prezidentą.

Pats V.Kimas yra žinomas kaip specialistas, kuris atlieka politikų viešų kalbų analizę.

„Bet kurio vadovo kalboje kartais pasitaiko momentų, kai jis padaro ką nors ne taip. Pavyzdžiui, negali perversti puslapio, ant kurio parašyta kalba. Todėl kai kuriuos dalykus galima priskirti tiesiog atsitiktinumui“, – sako V.Kimas.

Spaudimas ką nors pasiekti

Psichologas kalba, kad pirmas dalykas, į kurį jis atkreipė dėmesį, pažvelgęs į V.Putiną, pasirodžiusį Maskvos Raudonojoje aikštėje, buvo jo eisena.

„Į tai labai dažnai dėmesį atkreipia ekspertai. Šiais metais su kolegomis pastebėjome, kad Putino eisena tapo būdinga vyresnio amžiaus žmogui. Tai reiškia, kad eidamas jis daugiau svyruoja – jau pradeda vaikščioti kaip senas vyras“, – kalba ekspertas.

Pasak V.Kimo, Rusijos prezidentas nespinduliuoja ta energija, kuri reikalinga vesti tautą į pergales kare. Priešingai – ekspertas kalba, kad pasaulis pamatė tokį V.Putiną, kuriam šiemet sukaks 70 metų, rašoma internetinėje radijo svetainėje nv.ua.

„Prieš mus stovėjo gana senas, ne itin energingas vyras. Tai krenta į akis“, – sako V.Kimas.

Viešas kalbas analizuojantis specialistas teigia, kad V.Putinas į valdžią atėjo kaip gana brandus žmogus, o dabar matome, kad jis įžengia į senatvės laikotarpį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Šiam laikotarpiui būdinga tai, kad yra mažai energijos, jaučiamas spaudimas ką nors svarbaus nuveikti savo gyvenime, būti kaip nors įamžintam“, – sako ekspertas.

Jis primena, kad Rusijos valdžios struktūra yra pagrįsta jėga, alfa vyro stereotipu – vyru, kuris vadovauja visai vertikalei. O jei šioje sistemoje lyderis pradeda prarasti jėgas, pati aplinka jam negali jų suteikti.

„Visi laukia, ką pasakys pirmasis valstybės asmuo. O kai tam pirmajam žmogui pritrūksta energijos, sustoja pati Rusijos biurokratinė mašina. Štai kodėl dabar iš tikrųjų matome imperijos „saulėlydį“. Nežinau, kiek tai truks, tačiau tai iš tiesų yra imperijos „saulėlydis“. Kaip sakė kažkuris rusų pseudopolitikas: „Yra Rusija – yra Putinas, nėra Putino – nėra Rusijos“, – svarsto psichologas.

Kuo paremtas V.Putino įvaizdis

Ukrainiečių psichologas prognozuoja, kad Kremliaus sukurta sistema pradės pabrėžti V.Putino jėgą ir gebėjimą ką nors padaryti bei pasiekti. Tai ekspertas vadina gana ryškia Rusijos propagandos tradicija.

„Prieš mus stovėjo gana senas, ne itin energingas vyras. Tai krenta į akis“, – sako V.Kimas.

Pasak jo, dabartinio Rusijos prezidento įvaizdis yra paremtas dviem paveikslais.

„Pirmajame pavaizduotas jaunas Vladimiras Putinas, kuris treniruojasi dziudo, taip parodydamas savo jėgą.

Antrajame paveiksle pavaizduota, kaip subrendęs Putinas nuogu liemeniu jodinėja ant žirgo ir gaudo žuvis“, – sako V.Kimas.

Jis kalba, kad šiais dviem įvaizdžiais remiamas V.Putino galios simbolis. Tačiau dabar mes labiau matome ne tokį galią demonstruojantį Rusijos prezidentą, o, kaip sako psichologas, gana garbingo amžiaus V.Putiną, kuris turi sveikatos problemų.

„Pavyzdžiui, po penkerių metų mes prie mauzoliejaus negalėsime atskirti karo veterano nuo Putino, nes visi susirinkę bus maždaug vienodo amžiaus“, – ironizuoja ukrainiečių psichologas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Jis mano, kad dabar pasaulis pradeda matyti ne tik V.Putino kaip lyderio saulėlydį, bet ir visos Rusijos kaip imperijos saulėlydį, nes Kremliaus sistemoje valdžia grindžiama vien asmenybe.

„Rusija dabar yra gana pažeidžiamoje padėtyje, nes pirmojo asmens sveikata priklauso nuo pačios valstybės sveikatos“, – konstatuoja ekspertas.

Dvi Kremliaus pozicijos

Ukrainiečių psichologas V.Kimas taip pat atkreipė dėmesį, kad savo kalboje Rusijos prezidentas akcentavo dvi pagrindines žinias, kurias jau anksčiau deklaruodavo Kremliaus režimas.

„Pirmoji – tai Rusijos valdžios institucijų nuolat skelbiama, kad „mes ne tokie kaip kiti“. Rusija pabrėžia savo kitoniškumą, nepanašumą, tariamą išrinktosios tautos dvasingumą.

Antroji pozicija – „Vakarai supuvo“ ir „viskas, kas vyksta, yra istoriškai nulemta“. Tai reiškia, kad šiuolaikinė Rusija yra pasmerkta istorinių prielaidų inercijai“, – sako ekspertas.

Jis kalba, kad militarizmas, galios ir karo kultų aktualizavimas Rusijos skleidžiamoje retorikoje kuria vienpusį scenarijų.

„Tai reiškia, kad „esame pasmerkti karui“, „esame pasmerkti nuolatiniam pasipriešinimui griūvantiems Vakarams, kurie niekada nesugrius“, – aiškina specialistas.

Kova su „nacizmu“

Maskvos Raudonojoje aikštėje susirinkusiems tūkstančiams karių V.Putinas pirmadienį sakė, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje tęsia kovą su „nacizmu“.

Rusijos prezidentas tikino, kad šalis nesiekia išplėsti karo ir sakė, kad svarbu „padaryti viską, kad pasaulinio karo siaubas nepasikartotų“.

V.Putinas savo kalboje nepadarė jokių svarbių pranešimų, nors Vakaruose manyta, kad jis galėjo paskelbti apie karo Ukrainoje eskalavimą arba visuotinę mobilizaciją Rusijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: V.Putino kalba – be fejerverkų: ar galima įžvelgti signalų apie karo eigą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas