Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 27

Policija neleido blokuoti Minsko plento, akcijos iniciatoriai susitiks su I.Šimonyte

Policija sekmadienį neleido blokuoti Minsko plento netoli sienos su Baltarusija. Akciją organizavo komikas Olegas Šurajevas, raginantis Vyriausybę uždrausti vykti per Lietuvos teritoriją Rusijos ir Baltarusijos vilkikams. Akcijos organizatoriai su policijos vadovais sutarė neblokuoti kelio ir nekonfliktuoti, sulaukus pažado, kad kitą savaitę su iniciatoriais susitiks premjerė Ingrida Šimonytė.
Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena.
Neįvykusi kelio blokada prie Baltarusijos sienos / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Sekmadienį Minsko plento 26-ajame kilometre susirinko apie šimtas Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos vėliavomis nešinų akcijos dalyvių.

Tačiau žadėta kelio blokada Rusijos ir Baltarusijos vilkikams neįvyko, policija ir akcijos organizatoriai sutarė nekonfliktuoti.

Į akciją sekmadienį atvykęs Policijos departamento generalinis komisaras Renatas Požėla pranešė, kad su iniciatoriais kitą savaitę susitiks premjerė Ingrida Šimonytė.

Apie planuojamą ministrės pirmininkės susitikimą su O.Šurajevu sekmadienį 15min patvirtino ir jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė. Tikslesnis susitikimo laikas suderinus bus paskelbtas vėliau.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra dabar ne „pamorozint“ su policija, mūsų pagrindinis tikslas uždrausti prekių gabenimą. (...) Siūlau dabar parodyti mūsų solidarumą, pabūti čia, bet neblokuoti kelio ir nekonfliktuoti su policija, nes klausimas dėl prekių boikoto per Lietuvą sprendžiamas“, – susirinkusiesiems sekmadienį sakė O.Šurajevas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Olegas Šurajevas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Olegas Šurajevas

„Jeigu mes matysime, kad absoliučiai niekaip nėra sprendžiamas kitą savaitę, bandysim samdyti teisininkus, advokatus, kad gautume leidimą. Nes Vilniaus rajono savivaldybė kol kas duoti leidimo nenori. Neoficialiai mums pasakė – leidimo jums neduosim“, – pridūrė jis.

Anot jo, panašių kelių blokavimo akcijų organizatoriams Lenkijoje akcijos pavyksta, nes jie turi išduotus leidimus.

„Mes leidimų kol kas neturim. Ir čia yra esminis momentas“, – sakė O.Šurajevas.

R.Požėla: labiausiai nesinorėtų rašyti protokolų dėl paramos Ukrainai

Sekmadienį į akcijos vietą Minsko plente buvo atvykęs ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, taip pat Vilniaus policijos vadovas Saulius Gagas.

„(...) Visi turime labai aiškų požiūrį remti Ukrainos kovą, džiugu, kad radome bendrą kalbą, kad tikslų reikia siekti išimtinai teisėtomis priemonėmis. Tada niekas mūsų negalės apkaltinti, kad kažką ne taip darome“,– sekmadienį žurnalistams sakė R.Požėla.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Renatas Požėla ir Olegas Šurajevas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Renatas Požėla ir Olegas Šurajevas

Pasak jo, kelio blokavimas būtų Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

„Supraskime, kad čia, kur stovime, yra magistralinis kelias, ir kelio blokavimas yra akivaizdus Kelių eismo taisyklių pažeidimas. O antra – matėme riziką, kad jei toks veiksmas būtų atliekamas, tai galėtų sukelti tiesiog smurtinius susidūrimus tarp skirtingas pozicijas turinčių asmenų. Aš kalbu apie vairuotojus ir renginio dalyvius. Mes tikrai to negalime leisti, kad tokių renginių metu dar nukentėtų žmonės“, – sakė policijos vadovas.

Anot jo, ir ateityje policija sieks „įtikinėjimu ir bendru sutarimu“ spręsti tokias situacijas.

„Jau dėl ko, bet dėl paramos Ukrainai tikrai nesinorėtų rašyti niekam jokių protokolų. Kalbu ne tik kaip policijos vadovas, bet ir kaip paprastas pilietis“, – pabrėžė jis.

O.Šurajevas: neturime laiko laukti

„Jau daugiau kaip mėnesį vyksta genocidas šalyje, kur aš gimiau. Rusija nekariauja karo. Jie žudo civilius ir naikina miestus. Lietuva padeda Ukrainai: mes priimame pabėgėlius, mes taikome ekonomines sankcijas, mes siunčiam ginklus, mes aukojam, bet to nepakanka. Per visą Lietuvą važinėja baltarusiški ir rusiški sunkvežimiai. Mes leidžiam savo teritorija naudotis okupantų režimui“, – kviesdamas į akciją kalbėjo O.Šurajevas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Kelio blokada link Baltarusijos sienos
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Kelio blokada link Baltarusijos sienos

Jis priminė prieš penkias dienas organizavęs kelio blokavimą, tačiau per tą laiką, anot jo, Vyriausybė nesiėmė ryžtingų sprendimų, ribojančių rusiškų ir baltarusiškų krovinių judėjimą Lietuvos keliais.

VIDEO: Ant Minsko plento surengta protesto akcija – policija neleido blokuoti kelio, tačiau iniciatoriai susitiks su I.Šimonyte

O.Šurajevas kritikavo valdžią dėl pernelyg lėtų sprendimų ir ragino veikti greičiau ir griežčiau: „Kiekviena valanda yra per daug.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas