Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 07

Raginimus pirma vakcinuoti neturtinguosius skiepų priešininkai girdi savaip

Agresyviai plintant omikron koronaviruso atmainai, Izraelis jau pradėjo vakcinaciją sustiprinančia ketvirtąja doze, tačiau pasigirsta vis daugiau raginimų pirma paskiepyti neturtingų šalių gyventojus. Skiepų priešininkai tokius raginimus „girdi“ savaip – anot jų, valdžios atstovai pagaliau pripažįsta, kad vakcinacijos nereikia.
Vakcinacija Indijoje
Vakcinacija Indijoje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Sausio 5 dieną leidinyje „The Telegraph“ buvo publikuotas interviu su profesoriumi Andrew Pollardu, Oksfordo vakcinų grupės direktoriumi ir Jungtinės Karalystės (JK) vakcinacijos ir imunizacijos komiteto vadovu.

A.Pollardas pažymėjo, kad ateityje vakcinaciją „reikia nukreipti į pažeidžiamus žmones“, o ne skirti dozes visiems 12 metų ir vyresniems.

Interviu „Sky News“ A.Pollardas kalbėjo apie vakcinų platinimo netolygumą visame pasaulyje.

„Žvelgiant iš pasaulinės perspektyvos, duoti po ketvirtą dozę kiekvienam planetos gyventojui kas šešis mėnesius nėra įperkama, tvari ar prieinama išeitis“, – sakė A.Pollardas.

„Atminkite, kad šiandien mažiau nei 10 proc. neturtingųjų šalių gyventojų yra gavę po pirmą vakcinos dozę, todėl visuotinės ketvirtosios dozės idėja nėra protinga“, – kalbėjo jis.

Interviu metu jis kalbėjo, kad šiuo metu tris skiepus turintys asmenys „yra pakankamai apsaugoti“ nuo rimtos susirgimo eigos, tačiau ateityje dar teks išsiaiškinti, ar ir jiems neteks atnaujinti skiepo po kurio laiko, kaip kasmet vakcinuojama nuo gripo.

A.Pollardas pareiškė, kad dezinformacija apie vakcinas, ypač nutaikyta į pažeidžiamiausias visuomenės grupes, „yra labai kenksminga ir kainuoja gyvybes“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./prof. Andrew Pollardas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./prof. Andrew Pollardas

Skiepija pažeidžiamiausius

Kilus omikron atmainos sukeltai naujų užsikrėtimo atvejų bangai, Izraelyje šių metų pradžioje ketvirtąja vakcinos nuo COVID-19 doze pradėti skiepyti asmenys nuo 60 metų ir sveikatos priežiūros darbuotojai.

Buvo pradėti vakcinuoti asmenys, trečiąją vakcinos dozę gavę mažiausiai prieš keturis mėnesius.

Daugiau nei 4 mln. iš 9,2 mln. Izraelio gyventojų yra gavę po tris vakcinos nuo koronaviruso dozes.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas pranešė, kad šalyje atliktas tyrimas rodo, jog vakcinos nuo koronaviruso ketvirtoji dozė yra „saugi“ ir kad ji „penkeriopai“ padidina antikūnų kiekį.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje

Netolygi vakcinacija

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose skiepų priešininkai neretai cituoja valdžios pareigūnus tikindami, kad šie pasisako prieš skiepus.

Praėjusių metų lapkritį socialiniuose tinkluose ėmė plisti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovo žodžiai, jog didelė dalis žmonijos dar nesulaukė net pirmos vakcinos nuo COVID-19 dozės, kai tūkstančiai jau skiepijasi trečia.

Vakcinų priešininkai tuomet ėmė platinti šią citatą suteikdami jai kitokį kontekstą. Buvo paskleista žinia, esą Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas kritikuoja vakcinavimą apskritai.

„Kiekvieną dieną pasaulyje suleidžiama šešis kartus daugiau stiprinančiųjų dozių nei pirmųjų neturtingose šalyse, – T.Adhanomas Ghebreyesusas kalbėjo minutės trukmės įraše, kuris buvo aktyviai platinamas socialiniuose tinkluose. – Tai yra skandalas, kurį reikia sustabdyti jau dabar.“

Šiuo įrašu be ilgesnio komentaro pasidalijo Seimo narys Aidas Gedvilas.

T.Adhanomo Ghebreyesuso žodžiai įraše nebuvo iškraipyti – taip jis tikrai kalbėjo lapkričio 12-ąją per Ženevoje vykusį susitikimą su žurnalistais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Bet sakinys apie skandalą buvo plačiai komentuojamas be konteksto, necituojant net PSO generalinio sekretoriaus žodžių apie vakcinavimą, kurie girdėti tame pačiame įraše.

„Nėra prasmės skiepyti sustiprinančiąja doze suaugusius ar skiepyti vaikus, kai sveikatos sistemos darbuotojai, vyresnio amžiaus žmonės ar kitų didelės rizikos grupių atstovai visame pasaulyje iki šiol laukia savo pirmosios dozės“, – kalbėjo pareigūnas.

Išimtys, anot jo, gali būti taikomos tik silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms.

„Valstybės, turinčios daugiausiai vakcinų, toliau jas sandėliuoja, kai ne tokios turtingos šalys vis dar laukia“, – apgailestavo T.Adhanomas Ghebreyesusas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

Jo žodžiais, norint pasiekti PSO iškeltą tikslą dar iki šių metų pabaigos kiekvienoje šalyje paskiepyti bent 40 proc. gyventojų, reikia dar 550 mln. vakcinų dozių. Tiek esą galima pagaminti per maždaug 10 dienų.

Pasak T.Adhanomo Ghebreyesuso, svarbu ne kiek žmonių, o kas yra paskiepytas.

Organizacijos vadovo kalba žurnalistams buvo gerokai ilgesnė, ją visą galima rasti čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas