Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 11

Rusijos naujienų agentūra klaidina lietuvius: pažėrė melų apie COVID-19

Siekiant sudaryti patikimumo įspūdį socialiniuose tinkluose platinamai dezinformacijai, ji vis dažniau pateikiama taip, kad primintų oficialias naujienų ar žinių laidas. Pastaruoju metu Lietuvos socialinėje erdvėje suklaidinti vartotojai dalijasi Rusijos Kamčiatkos naujienų agentūros skleidžiama netikrų naujienų apie COVID-19 puokšte. Aiškėja, kad šią agentūrą įkūręs veikėjas ne kartą baustas už melagienas.
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena / Facebook.com

Kamčiatkos regiono informacinė agentūra, arba „Kamregsmi“ iš tiesų registruota Rusijos žiniasklaidos reguliavimo tarnyboje „Roskomnadzor“, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad žiniasklaidos priemone prisistatantis subjektas įsipareigoja teikti patikimą informaciją.

„Kamregsmi“ tinklalapyje nurodoma, kad naujienų agentūros įkūrėjas yra Rusijoje skandalingai pagarsėjęs veikėjas Vladimiras Šumaninas.

Kaip skelbia „Laisvosios Europos radijo“ padalinys Sibreal.org, praėjusių metų gegužę V.Šumaninui iškelta byla dėl piktnaudžiavimo žiniasklaidos laisve ir melagienų apie koronavirusą platinimo.

Tuo metu skandalingai pagarsėjusiam veikėjui teismo nutartimi buvo taikomas priverstinis gydymas psichiatrinėje ligoninėje, po atliktos ekspertizės jis buvo pripažintas nepakaltinamu.

Be to, teismo proceso metu paaiškėjo, kad jis melagingai prisistatė advokatu – pateikė padirbtą diplomą.

Paskleidė melagienų rinkinį

V.Šumanino įkurta naujienų agentūra nuolat skleidžia melagingą informaciją apie koronavirusą.

Iki Lietuvos atkeliavusiame vaizdo įraše žinių vedėja prisistatanti Jelena Glubokova kartoja melagienas, kurios jau ne kartą buvo paneigtos mokslininkų ir nepriklausomų faktų tikrintojų.

Apžvelgdama tarptautines naujienas J.Glubokova kalba apie Švediją – ji teigia, kad šioje šalyje nuo pat pandemijos pradžios nebuvo jokių ribojimo ar valdymo priemonių, taip pat esą vakcinacija nebuvo vykdoma iš viso. Tai nėra tiesa.

Švedija, kuri nusprendė nevaržyti didelės visuomenės dalies per pirmąją koronavirusinės infekcijos bangą, praėjusių metų lapkritį nusprendė uždrausti daugiau kaip aštuonių žmonių susibūrimus, šalyje smarkiai išaugus naujų COVID-19 atvejų skaičiui.

Į Švediją uždraustos nebūtinos kelionės iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, įvestos rekomendacijos dėl nuotolinio darbo.

Pandemijos metu Švedija neįsivedė griežto karantino, koks buvo paskelbtas kitur Europoje, ir laikėsi daugiausia neprivalomų priemonių politikos.

Nulinis mirštamumas per parą nuo COVID-19, kurį vaizdo įraše mini J.Glubokova, Švedijoje pirmą kartą pasiektas šių metų gegužės pabaigoje.

Antrą kartą tokie skaičiai fiksuoti liepos pabaigoje.

Reikia pastebėti, kad švedai aktyviai skiepijosi – tuo metu nuo koronaviruso jau buvo paskiepyta apie 50 proc. šalies gyventojų.

Iš viso Švedijoje nuo pandemijos pradžios nustatyta daugiau kaip milijonas užsikrėtimo koronavirusu atvejų, per 14,8 tūkst. infekuotųjų mirė.

Šiuo metu Švedijoje pilnai paskiepyta 65,3 proc. visų gyventojų, 70,6 proc. gyventojų yra gavę bent vieną vakcinos dozę. Skaičiuojant tuos, kuriems leidžiama skiepytis pagal amžių, vakcinacijos rodikliai Švedijoje geresni.

Gaivina „chemtreilų“ sąmokslo teoriją

Žinių laidą primenančiame vaizdo įraše vedėja taip pat tvirtina, kad koronavirusas tėra cheminis pneumonitas, kurį sukelia iš lėktuvų neva naktimis purškiami chemikalai.

Melagiena apie tai, kad COVID-19 sukelia vadinamieji „chemtreilai“, jau buvo paneigta.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

Teorijos skleidėjai savo žodžius grindžia tuo, kad praskridę lėktuvai po savęs palieka pėdsakus – jie ir vadinami „chemtreilais“.

Pavadinimas „chemtreilai“ yra pakeista lėktuvų paliekamo kondensacijos pėdsako „contrail“ (angl. condensation + trail) forma.

Šiai sąmokslo teorijai – daugiau nei dvidešimt metų. Tačiau iki šiol šalininkai nesiejo jos su užkrečiamųjų ligų platinimu.

Vytauto Šauklio nuotr./Lėktuvai
Vytauto Šauklio nuotr./Lėktuvai

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai lėktuvų paliekami neva pavojingi pėdsakai buvo siejami su tariamu siekiu sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai atlikę tyrimą paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

Cheminis pneumonitas, apie kurį vaizdo įraše kalba J.Glubokova, gali išsivystyti ne nuo lėktuvų paliekamų kondensato pėdsakų, o dėl įvairių į kvėpavimo takus patekusių dirgiklių.

Paprastai pneumonitu laikoma būklė, kai į kvėpavimo takus patenka sterilūs, tiesioginį toksinį poveikį kvėpavimo takams turintys skys­čiai, pavyzdžiui, skrandžio sultys.

Aspiracinė pneumoni­ja paprastai siejama su bakterine infekcija, pateku­sia į kvėpavimo takus aspiracijos būdu.

Cheminį pneumonitą gali sukelti kai kurios pavojingos medžiagos, jei yra įkvepiamos dideliais kiekiais, arba jomis kvėpuojama pavojingai ilgą laiką.

Tai gali būti chloro dujos, įkvėpus jų pramoninių avarijų metu arba ilgai būnant nevėdinamoje patalpoje, kur jų koncentracija viršija normą.

Taip pat ši komplikacija gali pasireikšti įkvėpus tam tikrų trąšų mikrodalelių, kenksmingų pesticidų garų, apsinuodijus dūmais.

123RF.com nuotr./Koronavirusas paveikia kvėpavimo takus
123RF.com nuotr./Koronavirusas paveikia kvėpavimo takus

Pateikė netikslių citatų

Vaizdo įraše J.Glubokova cituoja du Rusijos mokslo veikėjus.

Vedėja kalba, kad vienas jų – akademikas Aleksandras Čiučialinas „nepabūgo išrėžti visą tiesą apie koronavirusą į akis tiesiai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui“.

Tai – manipuliacija, Rusijos informacinėje erdvėje sklandanti jau daugiau nei metus.

Praėjusių metų balandį kalbėdamas pasitarime su Rusijos prezidentu V.Putinu, A.Čiučialinas aptarė koronaviruso gydymo galimybes azoto oksidu.

Jis taip pat kalbėjo apie būtinybę diegti šiuolaikinius COVID-19 diagnostikos metodus – Rusijoje kurti greituosius testus, kurie nustatytų ligą iš kraujo, juos esą būtų galima atlikti namuose.

Pasitarimo metu jis teigė, kad su koronavirusais žmonija gyvena ilgą laiką, ir „nereikėtų perlenkti dėl to lazdos“, šį mediko teiginį ėmė platinti skiepų priešininkai.

Tačiau tokia mokslininko frazė – nepilna ir ištraukta iš konteksto. Toliau kalbėdamas A.Čiučialinas pridūrė, kad „situacija su SARS-CoV ir MERS-CoV koronavirusais yra kitokia“.

A.Čiučialinas niekada nėra pasisakęs prieš vakcinaciją – interviu leidiniui „Moskovskij komsomolec“ mokslininkas kalbėjo apie tai, kad vakcinos padeda užkirsti kelią daugeliui pavojingų ligų ir jis palaiko šią priemonę.

Viešumoje kalbėdamas apie tai, kad vakcina neturėtų būti eksperimentinė, akademikas turėjo omenyje Rusijoje sukurtą ir visų būtinų bandymų stadijų nepraėjusią vakciną „Sputnik V“, kuria šalyje imta masiškai skiepyti piliečius.

Jis akcentavo, kad Rusijoje trūksta informacijos apie galimą šalyje naudojamos vakcinos šalutinį poveikį ir pabrėžė, kad JAV ir kitose šalyse vakcinos yra tiriamos gerokai atidžiau.

„Koronaviruso pandemijos atveju vakcinacija yra atskira mokslinė sritis. Žiūriu į profesorius iš JAV, kurie ilgą laiką dirba su vakcinomis. Kiek tokių specialistų turime? Turiu jus nuvilti – tik vieną visoje šalyje“, – interviu mokslo naujienų portalui scientificrussia.ru kalbėjo mokslininkas.

Rusija praėjusių metų rugpjūtį užregistravo pirmąją pasaulyje vakciną nuo koronaviruso, tačiau tokį žingsnį atliko dar nepradėjusi plataus masto klinikinių tyrimų ir taip sukėlė abejonių dėl jos saugumo.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šios vakcinos nėra patvirtinusi iki šiol, nes kilo klausimų dėl preparato gamybos proceso.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“.

Vaizdo įraše vedėja skatina pasidomėti prieštaringos reputacijos gydytojo Aleksandro Redko pareiškimais.

Šio veikėjo skleistą dezinformaciją apie koronavirusą jau paneigė faktų tikrintojai.

Testai ožkai ir papajai

Melagienoje vedėja prisimena ir istoriją apie koronaviruso skeptiką Tanzanijos prezidentą Johną Magufuli.

Jis kovą mirė Dar es Salamo ligoninėje nuo širdies ligos, o ne buvo nužudytas, kaip pasakoja J.Glubokova.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Magufuli
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Magufuli

Gegužę jis išties pareiškė, kad nacionalinei šalies sveikatos laboratorijai slapčia buvo pateikti automobilių tepalų, ožkos ir papajos vaisiaus mėginiai.

COVID-19 testai esą buvo teigiami, o pakartojus eksperimentą su kiškiais bei kitais vaisiais testų rezultatai buvo negalutiniai.

Dėl šios priežasties buvo suspenduotas testus atlikusios laboratorijos vadovas.

Tačiau snopes.com faktų tikrintojų duomenimis, jokių įrodymų, kurie leistų patvirtinti, kad toks eksperimentas buvo atliktas, pateikta nebuvo.

O Vokietijos correctiv.org faktų tikrintojai paprašė Greifswaldo medicino universiteto Mikrobioloijos instituto vadovės Karsten Becker nuomonės.

Mokslininkės teigimu, testai, sukurti naudoti žmonėms, neturėtų būti naudojami kitiems organizmams tirti, nes gaunami rezultatai visiškai beprasmiai.

Kitaip tariant, Tanzanijos vadovas įrodymų apie atliktus testus nepateikė, o net jei ir būtų pateikęs, tai mažai ką keistų, nes neturėtų stebinti, kai neteisingai naudojami testai rodo absurdiškus rezultatus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso testas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso testas

Grafeno oksidas

Vaizdo įraše kartojamas melas apie grafeno oksidą.

Šios medžiagos nėra nė vienos vakcinos sudėtinių dalių sąraše, bet žinutės apie jį plinta nesustabdomai.

2010 metais už grafeno sukūrimą buvo gauta Nobelio premija, tai ploniausia ir tvirčiausia medžiaga pasaulyje, ji sudaryta iš vieno sluoksnio anglies atomų.

Dėl savo išskirtinių savybių, elektrinio laidumo, skaidrumo, mechaninių savybių grafenas yra labai patraukli medžiaga patiems įvairiausiems taikymams: nuo jutiklių ir alternatyvios energetikos iki biomedicininių taikymų ar filtrų.

Grafeno oksidas ir jo struktūros mažai toksiškos ląstelėms, tačiau vis dar yra prieštaringų pranešimų, todėl grafeno oksidas medicinoje nenaudojamas.

Ši medžiaga yra naudojama telefono baterijose, jos pasižymi gera talpa, ilgaamžiškumu ir stabilumu.

Kolumbijos universiteto nuotr./Panaudoję grafeną mokslininkai sukūrė ploniausią pasaulyje elektros lemputę
Kolumbijos universiteto nuotr./Panaudoję grafeną mokslininkai sukūrė ploniausią pasaulyje elektros lemputę

Pabaigai, vaizdo įraše J.Glubokova pažeria ir daugiau sąmokslo teorijų: ji tvirtina esą Rusijos prezidentą V.Putiną „vaidina aktorius“, taip pat kartoja šmeižtą apie vietos teisėsaugos pareigūnus, dėl kurio naujienų agentūros vadovas V.Šumaninas atsidūrė teisiamųjų suole.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas