Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 26

Rusų propaganda ieško pateisinimo invazijai: suklastojo medalius už Krymo užkariavimą

2014 metais Krymą aneksavusi, o dabar visą Ukrainą užpuolusi Rusija sumanė tuo pačiu apkaltinti savo auką – propagandininkai skleidžia žinią apie tai, kad rusų kariams neva pavyko perimti jau parengtus Ukrainos prezidento apdovanojimus „Už Krymo užėmimą“, tačiau šie medaliai – klastotė.
Rusijos propaganda platina melagieną apie medalius „už Krymo užėmimą“
Rusijos propaganda platina melagieną apie medalius „už Krymo užėmimą“

Ketvirtadienį Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“ ir prokremliškose „Telegram“ programėlės paskyrose pasirodė informacija, neva Ukrainos Chersono srityje, kurią dabar okupavo Rusijos kariai, tariamai buvo rasti medaliai „Už Krymo užėmimą“ ir apdovanojimo pažymėjimai ukrainiečių kalba.

Šias melagienas netrukus ėmė platinti Kremliui palankūs Rusijos veikėjai, ne kartą aktyviai pasisakę už tai, kad Krymas turėtų būti Rusijos dalimi.

Imta aiškinti, kad šie tariamai aptikti medaliai – įrodymas, kad Ukraina neva ruošėsi atsiimti „rusišką Krymą“ ir rengėsi karinei operacijai.

„Jie jau paruošė medalius „Už Krymo užgrobimą“, o Dieve. O Kubanės? Kursko? Voronežo? Kaip miela“, – savo „Telegram“ paskyroje pareiškė Kremliui itin lojalus rašytojas Zacharas Prilepinas.

Viena iš invazijos į Ukrainą priežasčių Rusijos valdžia įvardija tariamą Ukrainos pasirengimą atakai prieš separatistines Donbaso ir Krymo teritorijas. Nėra jokių įrodymų, kad Kyjivas rengė tokius planus.

Neatitikimai bado akis

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka savo „Telegram“ kanale atkreipė dėmesį į grubias klaidas „apdovanojimo pažymėjime“ – jame dekretas vadinamas įsakymu, o prezidento Volodymyro Zelenskio inicialai nurodyti rusų kalba („VA“), o ne ukrainietiškai ( „V.O“).

V.Zelenskio tėvavardis – Oleksandrovičius – ukrainiečių kalba rašomas iš O raidės, o rusų – iš A.

Melagiena
Melagiena

Analizuojant melagieną į akis krenta ir kitas dalykas – ukrainiečiai niekada nėra kalbėję apie Krymo „užėmimą“ – Ukraina Krymą laiko neteisėtai aneksuota savo dalimi, todėl kalbama ne apie užėmimą, o apie teritorijų sugrąžinimą.

Ukrainos valdžia ne kartą pareiškė, kad ne kariniu, o diplomatiniu būdu sieks grąžinti Rusijos aneksuotą Krymą bei Maskvos remiamų vietos separatistų kontroliuojamas Donbaso dalis.

Be to, krenta į akis ir pavadinimas – oficialioje kalboje, taigi ir apdovanojimuose, turėtų būti rašoma ne Krymas, o pilnas – Krymo autonominio regiono – pavadinimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas