Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 04 15

Rusų propagandininkai apsigavo: panaudojo kadrus iš rusiško serialo užkulisių

Rusijos propagandininkai visais įmanomais būdais stengiasi dangstyti Ukrainoje rusų vykdomus žiaurumus ir civilių gyventojų žūtis. Kremliui palankiame televizijos kanale „Rossija 24“ pasirodė siužetas, kuriame du vyrai ruošia manekeną – tvirtinama, esą jis turėtų imituoti rusų nužudyto civilio ​​kūną Ukrainoje. Tačiau melagienos kūrėjai apsijuokė – manekenas buvo skirtas rusiško serialo filmavimui ir neturi nieko bendra su Ukraina.
RT žurnalistai
RT žurnalistai / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis siužetas pirmą kartą buvo paviešintas balandžio 7 dieną Rusijos valstybinės televizijos interneto platformoje „Žiūrime“ (rus. Смотрим).

Žiūrovai masinami skambia laidos tema: „Nusikaltimus Ukrainoje pateikia kaip rusų armijos „žiaurumą“.

Siužetą sudaro kelios dalys, kurias jungia ta pati tema – laidos vedėjas neva „paneigia“ informaciją apie Ukrainoje dėl rusų kaltės žuvusius civilius gyventojus.

Laidoje taip pat parodyti mobiliuoju telefonu filmuoti vaizdai, kuriuose užfiksuota, kaip du vyrai lipnia juosta apsuka žmogaus dydžio manekeną.

Laidos vedėjas, pasakodamas apie filmuotą medžiagą, tvirtino, kad tai – ukrainiečių kariai, kurie ketina panaudoti manekeną, imituojantį nuo Rusijos karių žuvusio ukrainiečių civilio kūną.

Screenshot 2022-04-15 at 09.08.26
Screenshot 2022-04-15 at 09.08.26

„Štai kaip ruošiamasi, tiesiogine šio žodžio prasme, karinių veiksmų teatrui Ukrainoje. Kaip matote, tai gana paprasta. Du žmonės, dėvintys karines uniformas, kruopščiai apvynioja manekeną lipnia juosta, akivaizdžiai ketindami jį pateikti kaip lavoną.

Tačiau tai nestebina. Ukrainos „Telegram“ kanaluose nuolat pasirodo dešimtys melagienų su panašiais manekenais. Apie tokius pasirodymus jau kalbėjome ne kartą“, – žiūrovams sako laidos vedėjas.

Jis priduria, kad tokių klastočių gamyba „brangiai atsieina“ Ukrainos kuratoriams iš vakarų, neva tai „kainuoja dešimtis ar šimtus milijonų dolerių“.

Vėliau laidoje pasirodė Kremliui lojalus Rusijos politologas Sergejus Karnauchovas.

Jis tvirtino, remdamasis „informacija, gauta iš pažįstamų“, neva „visoje Europoje jau nebeliko laisvų kino studijų“, nes, pasak jo, „viskas užimta tokių režisuotų karo vaizdų filmavimui“.

„Įrodymų“ toli neieškojo

„Rossija 24“ eteryje demonstruotas vaizdo įrašas buvo išplatintas „Telegram“ – tą nurodo ant įrašo paliktas vandens ženklas.

Tačiau propagandininkai įrašą „pasiskolino“ ne iš pirminio šaltinio, o iš vieno programėlėje veikiančių „faktų tikrinimo“ kanalų.

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios programėlėje „Telegram“ ėmė masiškai kurtis faktų tikrintojais apsimetančių propagandininkų kanalai.

Populiariausias jų – daugybę melagienų apie Ukrainą ir net skerdynes Bučoje paskleidęs „Karas su klastotėmis“ (rus. Война с фейками).

Vaizdo įrašas, kuriame du vyrai ruošia manekeną, buvo išplatintas viename tokių „Telegram“ kanalų – per 100 tūkst. sekėjų turinčiame „Antifeik / Pagrindinis“ (rus. АнтиФейк| Основа).

Pirmą kartą šis įrašas buvo paskelbtas „Telegram“ kanale „U_G_M“ – iš ten jo vandens ženklai.

„Telegram“ nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Telegram“ nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

„Štai taip Ukrainos karinės pajėgos kuria savo suklastotus vaizdo įrašus, kad galėtų visa gerkle šaukti „čia Putinas dėl visko kaltas“, o paskui išmėtyti tuos žaislus Kyjive ir Mykolajive“, – skelbia prierašas „Telegram“ kanale, turinčiame apie 8 tūkst. sekėjų.

Pasipiktino melu

Balandžio 7 dieną viena iš rusų serialo filmavimo grupės narių –Nadežda Kolobajeva paskelbė įrašą feisbuke.

Jame ji neslėpė pykčio, kad filmavimo aikštelėje vykstantį veiksmą „Rossija 24“ bandė pateikti kaip ukrainiečių neva kuriamas melagienas.

„Tai mes kovo 20 dieną Vsevoložske filmavome kritimą pro langą savo serialui, o štai mūsų triukų koordinatorius su asistentu ruošia Albertiką (taip vadintas manekenas – aut. past.) filmavimui“, – paaiškino filmavimo grupės atstovė.

Savo įrašo komentaruose N.Kolobajeva paskelbė serialo scenos nuotrauką, kurioje matyti, kaip dirbtiniu krauju aptaškytas manekenas sukuria iš aukščio nukritusio žmogaus įspūdį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius