Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 02 26

Su vaikais pėsčiomis iki sienos: Lenkijon plūsta dešimtys tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių

Ukrainos–Lenkijos pasienio punktus užplūdo tūkstančiai nuo karo bėgančių ukrainiečių. Kai kurie neapsikentę ilgo varginančio laukimo automobilių spūstyse prie sienos, ją galiausiai pereina pėsčiomis, automobilius tiesiog palikdami likimo valiai pakelėje. Kelionė iš Ukrainos į Lenkiją daugeliui pabėgėlių tapo sekinančiu ir ne visiems pakeliamu išbandymu – bemiegės naktys, labai iš lėto judančios eilės, varginantis laukimas automobiliuose su vaikais, maisto, vandens trūkumas.
Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

„Jie neatlaikė. Nesuvokiu. Esu šokiruotas. Sako baigėsi vanduo, maistas. Apsisuko ir sako, kad grįžta, važiuoja į Ivano Frankivską. Juk buvo belikę du kilometrai. Dar šiek tiek pakentėt, jau šitiek iškentėjo“, – lieja apmaudą keturiasdešimtmetis Evgenijus.

VIDEO: Pėsčiomis su vaikais ant rankų arba atgal į Ukrainą kariauti – sieną kirtusių žmonių istorijos

Vairuotoju Lenkijoje dirbantis ukrainietis iš Vinicos nuo penktadienio ryto Krakovieco pasienio punkte Lenkijoje laukė atvykstančios žmonos su vaiku. Kelias paras nemiegojęs vyras sako dabar turįs tik vieną pasirinkimą – važiuoti į Ukrainą ir vėl bandyti pervežti artimuosius iki pasienio. Pats greičiausiai pasiliks Ukrainoje.

Penktadienio vakarą Eugenijaus šeima stovėjo maždaug šeštame eilės kilometre Ukrainos pusėje, iki šeštadienio pavakarės pasistūmėjo vos per keturis kilometrus.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai

Sustojęs laikas pasienio eilėse kai kuriuos nuo karo besitraukiančius ukrainiečius privertė palikti automobilius likimo valiai pakelėse ir likusius kilometrus keliauti pėsčiomis. Tačiau daugelis po varginančio kelių parų laukimo galiausiai sėkmingai kerta sieną.

Per pastarąją parą Krakoviece, kur dirba 15min žurnalistai, žmonių ir automobilių srautai išaugę kone dešimteriopai. Lenkijos pusėje nutįsusios kilometrinės eilės automobilių, laukiančių iš Ukrainos atvykstančių artimųjų. Čia dirba ir gerokai gausesnės pareigūnų, įvairių tarnybų, savanorių pajėgos.

O netoliese esančios didžiulės automobilių aikštelės užgrūstos pasienyje įstrigusiais Ukrainos kompanijų vilkikais.

15 kilometrų naktį pėsčiomis – su vaikais ant rankų

Dvi paros kelyje, o paskutiniai penkiolika kilometrų pėsčiomis iki Lenkijos pasienio – ukrainietė Svetlana iš Chmelnyckij miesto, jos šeši vaikai ir vos vienerių anūkė, nešama ant motinos rankų, galiausiai pasiekė Lenkiją.

„Didžiąją kelio dalį mus pavežė, bet likusius 15 kilometrų ėjome pėsčiomis. Naktį ėjome. Neįmanoma visko apsakyt. Dabar jau nusiraminom, bet kol ten buvome, buvo baisu“, – sako 37-erių metų moteris.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai

Savo gimtajame mieste ji sako palikusi viską, ką su vyru buvo užgyvenę: „Visa, ką visą gyvenimą kūrėm, dėl ko stengėmės, dirbom, visko neliko per vieną dieną“. Lenkijoje ją su visais vaikais atvyko pasiimti artimieji, moteris čia sako kurį laiką ir liksianti gyventi, nes greitos karo baigties nesitiki.

Išveždami šeimas kai kurie imasi gudrybių

35-erių Sergejus iš Kijevo, pasidėjęs miegančią 2,5 metų dukterį ant kelių, verkia ir atsiprašinėja dėl ašarų, sako, jau trečią parą nemiegojęs.

Vyras su vaiku ant rankų jau pervažiavęs pasienio punktą ir laukia pėsčiomis einančios žmonos.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai

Sergejus neslepia gudravęs – link sienos iš Kijevo važiavo kartu visa šeima. O paskui pasienyje tyčia išsiskyrė.

„Mano svarbiausias tikslas buvo išvežti vaiką ir žmoną iš ten. Žmonai pasakiau, kad ji su dukra pereis, o aš lieku. Bet ji pasakė – „aš nesugebėsiu, tu mums čia reikalingas“. Todėl turėjau jas išvežti bent į saugią vietą. Teko gudrauti. Paėmiau vaiką į mašiną, žmonai atidaviau daiktus, lagaminą. Ir aš su vaiku ant rankų ant sienos pasakiau, kad išvežu vaiką, motina užsienyje, kad jai vežu vaiką ir mane tokiu būdu praleido“, – pasakojo Sergejus.

Netrukus dar mums bekalbant jis sulaukė ir pėsčiomis sieną kirtusios žmonos. Sergejus sako dabar norįs tik vieno – kurti naują gyvenimą „ten, kur nešaudo ir nemiršta žmonės aplinkui“.

Jam bekalbant pavieniai vyrai traukia visai priešinga kryptimi – Osvencime gyvenęs Olehas teigė esąs medžiotojas, grįžtantis į Ukrainą padėti tautiečiams kovoti su Rusija.

Pasienyje įstrigę šimtai vilkikų vairuotojų

Lenkų pareigūnai šiomis dienomis dirba kur kas didesnėmis pajėgomis ir tvarkosi su gerokai išaugusiu krūviu. Pasienyje sutelktos gausios įvairių tarnybų pajėgos, organizuojami autobusai tiems ukrainiečiams, kurie neturi savo transporto arba artimųjų, atvykusių iš kitų Europos miestų jų parsivežti. Tap pat organizuojamas ir laikinas apgyvendinimas specialiuose centruose tiems, kurie neturi kur apsigyventi.

Savanoriai čia pat pasienio punkte siūlo atvykusiesiems maisto, vandens, šiltų rūbų, batų vaikams, sauskelnių kūdikiams.

Tuo metu netoli Krakovieco pasienio punkto automobilių aikštelėse įstrigę šimtai vilkikų vairuotojų. Jie sako kol kas nesulaukiantys dėmesio, nors kai kurie taip pat čia „gyvena“ jau trečią parą.

„Iš Čekijos važiavau, Lenkijoj pakroviau automobilį. Atvažiavau čia, pasakė kad nepraleidžia. Neišduoda dokumentų, liepė laukti. Mano krovinys Kijevui, o Kijevas uždarytas ir neleidžia. Kiek laukti, niekas nežino. Jokių vilkikų niekas nepraleidžia ir mes čia mašinose tiesiog laukiame. Daugybė laukia čia“, – 15min pasakojo 54-erių Piotras.

Vyras sako negalintis palikti vilkiko su kroviniu, nes už juos yra atsakingas.

„Tai tenka sėdėt čia ir saugot vilkiką bei krovinį. Labai noriu namo. Ten šeima. Priešus reikia varyt iš ten, kad nešdintųsi iš kur atėję. Žmona, vaikai, anūkai ten mano likę. Vakar buvo sirenos, vaikai taip verkė... Nebegaliu, noriu namo. Reikia ginti šeimą ir savo tėvynę“, – kalbėdamas Pavelas taip pat pravirksta.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Vilkiko vairuotojas Piotras
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Vilkiko vairuotojas Piotras

Maisto su kitais vairuotojais jis nusiperka netoliese esančioje parduotuvėje, praustis nėra kur, lauko tualetai aikštelėje, kurioje susigrūdę apie pusšimtis vilkikų, vos keli.

Tačiau visų šių nepatogumų Piotras sako nesureikšminantis ir norintis tik vieno – greičiau grįžti namo ir pamatyti šeimą: „Skausmas neapsakomas. Mūsų broliai... Aš tarnavau kažkada Rusijoje, tuometiniame Leningrade, kartu iš vieno puodelio arbatą gėrėm... O tai, kas vyksta dabar, protu nesuvokiama“.

Žmonių srautas šeštadienį Lenkijos pasienyje tolydžio tik didėjo. Lenkijos pareigūnų duomenimis, nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžios šią savaitę į Lenkiją atvyko daugiau kaip 100 tūkst. pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius