Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Abiturientų įspūdžiai iš biologijos egzamino: pirmasis įspūdis – apgaulingas

Birželio 13 d. abiturientai laikė biologijos valstybinį brandos egzaminą, kurį rinkosi 7 528 moksleiviai. Tai beveik tūkstančiu mažiau negu pernai.
Valstybinis brandos egzaminas
Abiturientai laiko valstybinį matematikos brandos egzaminą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lengvas tik iš pirmo žvilgsnio

Egzamino užduotis buvo parengta pagal 2011 m. švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtintą egzamino programą. Biologijos brandos egzamino mokinių pasiekimų lygių apraše pateikti patenkinamo, pagrindinio ir aukštesniojo pasiekimų lygių reikalavimai tikrinamiems mokinių gebėjimams pagal atskiras turinio sritis.

Kaip po egzamino teigė abiturientai, iš pirmo įspūdžio egzaminas atrodo lengvas. Ir iš tiesų, norint jį išlaikyti, t. y. iš 100 taškų surinkti 16, didelio žinių bagažo nereikia. Tačiau dauguma biologijos egzaminą laikė ne dėl pramogos, jis abiturientams bus labai svarbus stojant į aukštojo mokslo įstaigas. Tai reiškia, kad jiems svarbus kiekvienas taškas, o jų prarasti tikrai buvo kur, nes „kabliukų“ buvo apstu. Aukštesniam įvertinimui reikėjo pademonstruoti ne tik savo biologijos žinias, bet ir „biologinį“ mąstymą.

Reikėjo žinias pritaikyti kūrybiškai, kad galėtum atsakyti. Ir tikrai negaliu prognozuoti, ar mąsčiau ta linkme, kurios iš manęs tikėsis vertintojai.

Dėl pačių užduočių formuluočių, jų išdėstymo abiturientai neturėjo priekaištų. Jie teigia nesulaukę klausimų iš temų, kurios neįėjo į mokyklos programą. Buvo labai daug užduočių, už kurias duodamas tik vienas taškas, tai reiškia, kad į jas atsakyti reikia gan konkrečiai ir aiškiai, ir buvo tik dvi užduotys, už kurias duodami 3 taškai.

„Manau, kad turėtų būti neblogai, nors buvo nelygumų, kur buvo galima prarasti taškų, ir, ko gera, juos praradau. Vietomis reikėjo tiesiog žinoti konkretų atsakymą į klausimą, kitomis buvo tikrinamas mąstymas – reikėjo žinias pritaikyti kūrybiškai, kad galėtum atsakyti. Ir tikrai negaliu prognozuoti, ar mąsčiau ta linkme, kurios iš manęs tikėsis vertintojai. Vietomis teko mąstyti todėl, kad nežinojau, ką rašyti. Prie šių užduočių teko ilgiausiai pasėdėti“, – pasakojo Vilniaus licėjaus abiturientas Džiugas.

Moksleiviui už egzaminą būtina gauti ne mažesnį kaip 85 proc. įvertinimą, kad jis galėtų pretenduoti į vietą užsienio universitete. Nors galimo rezultato jis kol kas visiškai neprognozuoja, tikisi, kad tiek taškų neturėtų prarasti.

Pernai egzamino neišlaikė per 4 proc. abiturientų

Pernai biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 8 393 moksleiviai. Egzaminą išlaikė 95,71 proc. visų laikiusiųjų. Jo išlaikymo riba – 16 taškų iš 100. Šimto balų įvertinimą gavo 1,45 proc. kandidatų (2014 metais tokių kandidatų buvo tik 0,12 proc.). 85,3 proc. gavusiųjų šimto balų įvertinimą pirmame pusmetyje turėjo 9–10 balų įvertinimus, mokydamiesi išplėstiniu kursu.

Abiturientų brandos egzaminų sesija jau gerokai persiritusi į antrą pusę. Moksleiviai laikė užsienio kalbos, lietuvių kalbos, matematikos, fizikos, geografijos valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus, menų ir technologijų mokyklinį brandos egzaminą.

Šią savaitę dar bus laikomi istorijos ir informacinių technologijų valstybiniai brandos egzaminai. Pagrindinė sesija baigsis birželio 22 d.

2016 m. prašymus laikyti brandos egzaminus iš viso pateikė 33 tūkst. 710, 2015 m. – 37 tūkst. 279 moksleivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas