Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar nuotolinės studijos gali būti kokybiškos?

Į užsienį išvykę lietuviai arba studijuoja užsienio universitetuose arba dažnai net nesvarsto galimybės pratęsti studijas Lietuvoje nuotoliniu būdu. Eglė Griškevičienė iš Lietuvos į Daniją išvyko prieš septynerius metus. Moteris ne tik įsitvirtino šioje šalyje, bet ir nuotoliniu būdu sėkmingai tęsia ištęstines finansų valdymo studijas Mykolo Romerio universitete.
123rf.com nuotr. / Nuotolinės studijos
123rf.com nuotr. / Nuotolinės studijos

- Egle, kaip atsidūrėte Danijoje. Kiek laiko gyvenate šioje šalyje?

Asmeninio archyvo nuotr. / Eglė Griškevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. / Eglė Griškevičienė

- Esu kilusi iš puikaus Lietuvos miesto – Kaišiadorių. Baigusi vidurinę išvykau studijuoti į Kauną – Kauno technologijos universitete baigiau viešojo administravimo bakalauro studijas. Praėjus kiek daugiau nei pusmečiui po bakalauro studijų atsirado galimybė išvykti į Daniją. Šioje šalyje pavyko sėkmingai įsitvirtinti. Danijoje jau gyvenu nuo 2010 metų.

- Bet daugeliui gali nuskambėti keistai, kad tolimesnėms studijoms pasirinkote Lietuvos, o ne Danijos aukštąją mokyklą. Kodėl?

- Po bakalauro studijų norėjosi kuo greičiau įsidarbinti. Vėliau prisidėjo motinystės pareigos, o svajonė dar papildomai pastudijuoti pamažu tolo. Net neįsivaizdavau, kad ir taip užimtoje dienotvarkėje dar galima rasti laiko mokslams. Keletą metų tiesiog iš smalsumo vis pasižiūrėdavau kokias programas siūlo Danijos universitetai, tačiau šioje šalyje studijuoti nebuvo galimybės dėl paprastos priežasties – šios šalies aukštosios mokyklos nesiūlo ištęstinių studijų. Taip atradau nuotolines studijas Lietuvoje, kurios atitiko lūkesčius ir pasirodė suderinamos su mano gyvenimo būdu.

- Kodėl nusprendėte studijuoti būtent finansų valdymą?

- Pasirinkimą nulėmė asmeniniai interesai. Kadangi po bakalauro studijų jau buvo praėjęs beveik dešimtmetis, turėjau nemažai laiko įvertinti savo galimybes, poreikius ir apsispręsti, kurioje srityje dar norėčiau pagilinti savo žinias. Pasirinkau nuotolines finansų valdymo studijas Mykolo Romerio universitete (MRU). Finansų valdymo programa pasirodė labai įvairiapusė, kadangi šios studijos suteikia ne tik ekonomikos, bet ir teisės, kitų socialinių mokslų žinių. Studijos beveik įpusėjo, o įgytas žinias jau taikau ir praktikoje spręsdama kad ir asmeninių finansų dilemas.

- Studijavote nuotoliniu būdu. Papasakokite plačiau, ar tokios studijos jūsų nuomone gali būti kokybiškos?

- Studijas nuotoliniu būdu vertinu labai gerai. Jos organizuojamos pasitelkus šiuolaikines technologijas, sudaromos visos galimybės nuotoliniu būdu stebėti vykstančių paskaitų tiesiogines transliacijas ar peržiūrėti paskaitų įrašus. Visa kita mokomoji medžiaga taip pat yra pateikiama virtualioje studijų aplinkoje. Tokiu būdu, net ir nedalyvaujant paskaitose, vykstančiose auditorijose, yra užtikrinama puiki studijų kokybė. Dėstytojai visuomet geranoriškai pagelbėja ir konsultuoja iškilus klausimams – bendraujame virtualioje studijų aplinkoje, elektroniniu paštu bei telefonu.

Labiausiai sužavėjo galimybė laikyti koliokviumus bei egzaminus nuotoliniu būdu. Kadangi gyvenu ne Lietuvoje ir galimybės atvykti į universitetą neturiu, tad labai vertinu tokį atsiskaitymų organizavimo būdą. Akademinės etikos reikalavimų laikymasis yra užtikrinamas audiovizualinių priemonių pagalba.

Kai dėstytojai profesionalūs, mylintys savo darbą, jie paskaitas ir nuotoliniu būdu dėsto įdomiai ir aiškiai, iliustruoja gyvenimiškais, praktiniais pavyzdžiais. Žinoma, asmeninės pastangos studijuojant tokiu būdu yra taip pat labai svarbios. Dėl aktyvaus gyvenimo būdo, stengiuosi maksimaliai išnaudoti kiekvieną laisvo laiko minutę ir, net važiuodama į darbą ar iš jo, visuomet su savimi turiu studijų medžiagą. Gyvenime vadovaujuosi 26-tojo JAV prezidento T. Roosevelt pasakymu: „Daryk tai, ką gali, ten kur esi, su tais įrankiais, kurie tau duoti“. Manau, kad tai yra raktas į sėkmę.

- Kaip galvojate pritaikyti įgytas žinias? Galbūt galvojate Danijoje pradėti savo verslą?

- Dar studijuoju, tačiau įgytas žinias jau dabar sėkmingai taikau asmeniniame gyvenime – turiu prisipažinti, jog atradau nemažai spragų, tvarkydama savo šeimos finansus. Taip pat papildžiau viešųjų finansų žinių bagažą – tam pagrindas buvo padėtas dar bakalauro studijų metu – tai ir yra man aktualiausia bei įdomiausia sritis. Tikiuosi šias žinias bei Danijoje įgytą patirtį pritaikyti Lietuvoje, kadangi ateityje planuoju sugrįžti į tėvynę.

- Dėkui jums už pokalbį ir sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas