Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atleistos VDA katedros vedėjos buvo pakviestas ginti ir sutuoktinis

Nerimstant studentų maištui dėl buvusios Vilniaus dailės akademijos (VDA) UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedros vedėjos Rasos Bartkutės atleidimo, aiškėja vis daugiau detalių. 15min šaltiniai atskleidė, kad VDA dirba ir R.Bartkutės sutuoktinis Saulius Jurgelėnas, kuris esą taip pat stojo į jos pusę.
Atleidimas iš darbo
Atleidimas iš darbo / 123rf.com nuotr.

Vyras pripažino susitikęs su studentais, tačiau tvirtino nežinojęs, kad tame susitikime bus kalbama apie jo sutuoktinę – esą susirinkta buvo studentų iniciatyva. Vėliau S.Jurgelėnas patvirtino kalbėjęs ir su VDA rektoriumi Audriumi Klimu, tačiau pokalbio detalių neatskleidė.

15min šaltinių pasakojimu, vyras buvo susitikęs su studentais, kuriuos esą ragino stoti R.Bartkutės pusėn ir dėstė jiems situaciją iš atleistos katedros vedėjos varpinės.

„Tos dėstytojos vyras dirba VDA. Jis – Saulius Jurgelėnas. Nelabai, kas tai žino, nes pavardės skiriasi. S.Jurgelėnas dėsto taikomųjų tyrimų metodologiją, dar kelis dalykus. Ir jis studentus ragino, kad šie ją palaikytų“, – 15min teigė VDA studentė.

Studentai pakvietė katedros vedėjos sutuoktinį

15min studentų, siuntusių į redakciją laišką, pasiteiravus apie tokį susitikimą, šie tvirtino, jog melas, kad tokį susitikimą surengė S.Jurgelėnas, esą jie patys jį pasikvietė susitikti.

Į susitikimą buvo pakviesti ir du dėstytojai, vienas iš jų buvo Jurgelėnas, – teigė studentai.

„Susitikimą organizavo studentai, minėti bakalaurų ir magistrų atstovai bei kiti studentai. Į susitikimą buvo pakviesti ir du dėstytojai, vienas iš jų buvo Jurgelėnas. Mes suprantame, kad VDA valdžiai yra patogu taip teigti, nes jie yra vyras ir žmona, tačiau tai visiškas melas“, – teigė studentai.

Jie klausė, kodėl į situaciją yra įtraukiami šeimyniški santykiai, esą juk ir taip, anot jų, viskas akivaizdžiai yra padaryta nusižengiant ne tik VDA nuostatams, bet ir LR įstatymams.

„Mes patys kvietėme dėstytoją ir paprašėme tiek S.Jurgelėno, tiek kito dėstytojo Romo išsakyti savo nuomonę apie susidariusią situaciją. Jie abu tai ir pasakė. Buvo kviestas ir trečiasis dėstytojas, tačiau jis buvo išvykęs į užsienį ir atvykti negalėjo, tačiau grįžęs jis buvo pasibaisėjęs susidariusia situacija ir administracijos skleidžiamu melu“, – sakė studentai.

Ėjo nežinodamas, kad bus kalbama apie sutuoktinę

15min susisiekus su S.Jurgelėnu šis tvirtino, kad studentai jį, kaip ir kitus dėstytojus, pakvietė pokalbiui dėl studijų kokybės.

„Man siųstame kvietime nebuvo nė žodžio apie tai, kad bus kalbama apie mane, Rasą. Susitikime su studentais, dalyvavo ir kitas dėstytojas. Mano žmona ginasi teisinėmis priemonėmis, o studentų parama vargu ar jai padės akademinėje, pakankamai uždaroje sistemoje, atgauti turėtą įdirbį ir reputaciją“. – dėstė S.Jurgelėnas. Visa tai, anot moters sutuoktinio, ji jau prarado paviešinus jos nušalinimo įsakymą ir dar labiau visa tai prarado, kuomet atsirado pranešimai žiniasklaidoje.

„Ar suvokiate, kad šiuo metu, kuomet vos ne kas dieną, kalbama apie universitetų mažinimą, nors vienam dėstytojui, reikalinga tokia „reklama“? Kas samdys dėstytoją, kuri per ne pilnus pusę metų „dėl susidariusios krizinės situacijos“, buvo nušalinta nuo pareigų?“, – retoriškai klausė jis.

S.Jurgelėnas, būdamas susitikime su studentais, suvokė, kad situacija gali būti vertinama būtent iš tos pozicijos, kad šis gina savo žmoną: „Ar turėjau atsistoti, trenkti durimis ir išeiti? Mes savo asmeniniame gyvenime gebame atskirti darbo, profesinius ir asmeninius santykius. Dabar, kaip suprantu, esu pagrindinis „įkaltis“, kaip „blogai“ buvo valdoma katedra. Nes daugiau kaip suprantu, nėra jokių objektyvių aplinkybių, veiksmų, kuriais būtų galima apkaltinti Rasą“.

Jo svarstymais, greičiausiai, teisinėje visuomenėje, prieš ją atleidžiant esą pakankamai originaliu būdu – viešai perskaitant įsakymą, turėtų veikti tam tikri teisiniai mechanizmai. „Studentais nesinaudojau, nesirengiu to daryti. Savo ruožtu, buvau nuėjęs pas rektorių ir kalbėjausi su juo asmeniškai. Apie tai tikrai nenorėčiau pasakoti, jeigu domintų pokalbio detalės, galite kreiptis į gerbiamą prof. A.Klimą. VDA Rektoriaus brolis yra VDA Klaipėdos fakulteto dekanas. Savo darbinėje praktikoje, esu sutikęs daug jūsų įtariamo „šeimyninės rangos“ metodo. Akademiniame pasaulyje mūsų šeima nėra išimtis“.

Studentų kovai jis nekurstė

S.Jurgelėno sutuoktinė R.Bartkutė 15min teigė, kad jai žinoma, jog studentai kvietėsi diskusijai ne vieną dėstytoją, tad teigti, kad S.Jurgelėnas esą sukurstė studentus kovai, nelabai tikslinga.

Esant reikalui, ji teigė pateiksianti spalio-lapkričio mėnesio laiškus, siųstus visai administracijai, sietinus su S.Jurgelėno įdarbinimu.

„Pažymiu, kad aš VDA pradėjau dirbti tik nuo 2016 mokslo metų. S.Jurgelėnas gi dirba toje katedroje gal šešerius ar daugiau metų“, – sakė R.Bartkutė.

Moteris tvirtino, kad ėmusi vadovauti katedrai, neturėjo priežasčių šalinti iš darbo savo vyro vien todėl, kad jis jau dirbo šioje katedroje iki jai pradedant joje dirbti taip pat.

Atlyginimas nedidėjo

„Tiesiog darbo sutartis iš intelektinių paslaugų sutarties buvo pakeista į 0,25 etato terminuotą darbo sutartį. Galite prašyti VDA buhalterijos pateikti išrašus, ar S.Jurgelėno alga padidėjo, man pradėjus dirbti katedros vedėja. Jeigu būčiau darbinusi S.Jurgelėną pagal intelektinių paslaugų sutartis keturiems studijų dalykams dėstyti, jo alga tikrai būtų ženkliai išaugusi“, – komentavo atleista katedros vedėja.

S.Jurgelėnas, anot jos, turi sociologo išsilavinimą, taip pat studijuoja vadybos krypties doktorantūroje: „Taigi, atitinka visus formaliuosius reikalavimus, keliamus studijų dalykų dėstymui (dėsto sociologiją, taikomuosius metodus, bei strateginį valdymą). Strateginio valdymo dalykas buvo naujai įvestas į studijų tinklelį, tad nė vienas dėstytojas nenukentėjo. Ilgus metus S.Jurgelėnas dėstė vieną dalyką – taikomųjų tyrimų metodologiją. Sociologiją ir taikomuosius metodus bakalaurams dėstė J.Braslauskas, turintis istorijos mokslų daktaro laipsnį, neskelbiantis mokslinių straipsnių sociologijos, ar taikomųjų tyrimų srityje“.

VDA rektorius: S.Jurgelėnas pradėjo dirbti anksčiau

VDA rektorius Audrius Klimas 15min patvirtino, kad S.Jurgelėnas pradėjo dirbti katedroje dar prieš paskiriant R.Bartkutę katedros vedėja.

„Dėl studentų sukvietimo negalėčiau pasakyti nieko konkretaus, tokių faktų nežinau, tikiu, kad studentai parašė maišto peticiją savarankiškai“, – kalbėjo A.Klimas.

Galiausiai, situacijai pasiekus tokį karštį, anot jo, „smulkmenos“ nebesvarbios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas