Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bėda dėl rašalo: parkeriu lietuvių kalbos egzaminą rašiusi moksleivė susidūrė su netikėta problema

Kai kuriems šiemet egzaminus laikiusius abiturientams problemų sukėlė, atrodytų, visiškai nereikšmingas dalykas – sprendimas rašyti egzaminą ne tušinuku, o parkeriu.
Rašymas
Rašymas / Fotolia nuotr.

Abiturientai su savo egzaminų darbų kopijomis ir padarytomis klaidomis turi galimybę susipažinti nuotoliniu būdu – prisijungdami prie elektroninės rezultatų skelbimo sistemos. Trečiadienį į 15min kreipėsi moksleivė, kuri teigė, kad antradienį prisijungusi prie elektroninės egzaminų rezultatų skelbimo sistemos išvydo, kad į sistemą įkeltas jos darbas yra nekokybiškai nuskenuotas ir tiesiog neįskaitomas.

Moksleivė teigė rašiusi būtent mėlynu rašikliu, kaip ir reikalavo brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas.

„Rašiau visus egzaminus su mėlynu parkeriu, tokiu, į kurį dedamos kapsulės. Gavusi darbą supratau, kad nieko nesimato, nors prieš tai tuo pačiu rašikliu rašiau kitą egzaminą ir viskas buvo gerai“, – sakė moksleivė.

Atsidariusi NEC puslapį moksleivė išvydo tokią žinutę: „Mokiniai, kurie rezultatų sistemoje mato nekokybiškas savo egzaminų darbų kopijas, turėtų kreiptis į Nacionalinį egzaminų centrą su prašymu pateikti kokybišką darbo kopiją. Tokia kopija, kuri dabar matoma rezultatų skelbimo sistemoje, yra todėl, kad mokiniai, nepaisant egzamino užduoties sąsiuvinyje ir NEC tinklalapyje pateiktos informacijos, rašė ne su tamsiai mėlynai rašančiu rašikliu“.

Moksleivės teigimu, jos parkerio spalva išties buvo tamsiai mėlyna. Jai kilo klausimas, ar su tokia problema nesusidūrė ir kiti abiturientai, bei kur tiksliai ji turi kreiptis, jei nori išsiaiškinti savo klaidas.

15min žurnalisto atlikta paieška internete parodė, kad NEC egzaminų sesijos metu išties skelbė atskirą rekomendaciją egzamino metu rašyti būtent tamsiai mėlynai rašančiu tušinuku, o ne parkeriu. Moksleivė, matyt, to nepastebėjo.

„Atkreipiame dėmesį, kad per egzaminą atsakymų lape reikia rašyti tik tamsiai mėlynai rašančiu rašikliu. Tai būtina sąlyga, jei kandidatai nori matyti kokybišką savo darbo skenuotą kopiją elektroninėje egzaminų rezultatų skelbimo sistemoje. Rekomenduojame egzamino metu į atsakymų lapą rašyti tamsiai mėlynai rašančiu tušinuku, o ne parkeriu. Pasitikrinkite rašiklius prieš egzaminą“, – skelbė NEC.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Rašiklis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Rašiklis

Tačiau pačiame egzaminų tvarkos apraše rekomendacijos dėl rašiklio tipo nebuvo – minima tik rašiklio spalva (tamsiai mėlyna). Tad kai kurie moksleiviai puslapyje skelbtos informacijos tiesiog nepastebėjo.

Susisiekus su NEC, šios institucijos atstovė 15min sakė, kad problemų dėl pasirinktos rašymo priemonės šiemet mokiniai patyrė, bet tokie atvejai pavieniai.

„Kai kurie mokiniai neatkreipė dėmesio į rekomendacijas nerašyti šviesiu rašikliu, kas mokyklose jiems tikrai buvo sakoma. Dėl rašymo šviesiu rašalu problema ir iškilo, bet čia tik vienetiniai atvejai. Todėl ir rekomendavome naudoti tamsiai rašantį rašiklį“, – sakė NEC atstovė.

Jos teigimu, skirtumo tarp tamsiai mėlynai rašančio tušinuko ir parkerio vis dėlto neturėtų būti. Vis dėlto moksleivės žodžiai rodo, kad bent dalis abiturientų su problema susidūrė.

Susidūrę su tokia problema moksleiviai, pasak NEC atstovės, turėtų rašyti el. laišką adresu centras@nec.lt. Tuomet jie galės susipažinti su kokybiškomis savo darbų kopijomis. Kadangi lietuvių kalbos egzaminas vyko pirmadienį, o apeliacijas galima teikti tris darbo dienas po egzamino dienos, paskutinė apeliacijų teikimo diena yra penktadienis, liepos 7 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas