Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Blogėjanti koronaviruso situacija siunčia Panevėžio moksleivius į nuotolinį mokymąsi

Panevėžyje vis labiau plečiantis koronavirusinei infekcijai, svarstoma apie mokinių nuotolinį mokymą. Kai kurios miesto mokyklos mokinius jau ugdo tokiu būdu, kitos – svarsto tą daryti ateityje. Vis tik, dalis mokyklų bei miesto savivaldybės atstovai teigia, kad šiuo metu susirgimų atvejai ir turimi įrankiai dar leidžia organizuoti kontaktinį ugdymą, o, ar reikės imtis kraštutinių priemonių, bus matyti vasario pirmomis savaitėmis. Tėvai tokių minčių kratosi ir teigia, kad nuotolinis mokymas galutinai sužlugdytų jų vaikus.
Nuotolinės pamokos
Nuotolinės pamokos / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Mokosi nuotolyje

Šiuo metu į nuotolinį mokymą dėl didesnių susirgimo ar saviizoliacijos atvejų, yra išėjusios trys Panevėžio mokyklos. Nuotolyje mokosi K.Paltaroko gimnazijos, „Saulėtekio“ bei „Vyturio“ progimnazijų 5-8 klasių mokiniai. Kontaktinės pamokos nebevyksta ir 1-3 klasių gimnazistams J.Miltinio gimnazijoje. Daugelyje mokyklų į nuotolį išėjusios ir atskiros klasės.

Šiuo metu į nuotolinį mokymą dėl didesnių susirgimo ar saviizoliacijos atvejų, yra išėjusios trys Panevėžio mokyklos.

Seka informaciją

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius naujienų portalui JP teigė, kad viruso plitimo situacija švietimo įstaigose sekama nuolatos. Kasdien iki 10 valandos įstaigų vadovai pateikia tiek sergančiųjų, tiek saviizoliacijoje esančių vaikų, pedagogų ir kitų darbuotojų skaičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis

K.Armonavičiaus duomenimis, iš 9541 bendrajame ugdyme besimokančių vaikų, šiuo metu COVID-19 liga serga daugiau nei 500, daugiau nei 430 yra saviizoliacijoje. Iš 839 pedagogų serga beveik 30, saviizoliacijoje – dar tiek pat.

„Turime veidrodėlį ir jį matom kiekvieną dieną. Kol kas skaičiai rodo, kad situacija nėra ekstremali. Tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, tiek Sveikatos apsaugos ministerija akcentuoja, kad vaikai kuo ilgiau išbūtų kontaktiniame mokyme. Iš tiesų, nuo praėjusių metų stebime mokymosi spragas, be to, nuotolinis mokymas tėvams, kurie augina mažesnius vaikus ir vėl taptų didžiuliu rūpesčiu. Stebime situaciją, girdime įstaigų vadovus, tariamės ir sprendimus priimam kartu“, – sakė K.Armonavičius.

Svarstė galimybes

Praėjusią savaitę Panevėžio miesto mero pavaduotojo Lauro Jagmino iniciatyva buvo surengtas ir neplanuotas pasitarimas su bendrojo ugdymo mokyklų vadovais. Pasitarimo tikslas – išsiaiškinti, kokia reali situacija yra mokyklose ir, ar nereikėtų skelbti visuotinio nuotolinio mokymo.

„Žinoma, visi norime kuo ilgiau mokinius išlaikyti kontaktiniame ugdyme, tai yra visų bendras tikslas. Tačiau, matydami augančius sergančiųjų skaičius, kasdien prastėjančią situaciją mieste ir įžvelgdami tolimesnes tendencijas, o jos rodo, kad vasaris Panevėžio apskričiai bus itin sudėtingas, svarstėme, ar nereikėtų galvoti apie nuotolinį mokymą būtent 5-11 klasių mokiniams. Kaip žinia, vasario 14 dieną prasideda savaitės trukmės atostogos, todėl savaitę prieš ar po atostogų, būtų tinkamas laikas tą padaryti“, – sakė L.Jagminas.

Kol kas ribojimų nebus

Anot vicemero, padėtis mokyklose nėra bloga. Įstaigų vadovai profesionaliai žiūri į savo pareigas, užtikrina visus reikalavimus, tiek dėl srautų laikymosi, tiek dėl savitestavimo, dezinfekcijos ir kt.

„Situacija mokyklose valdoma ir už tai dėkoju įstaigų vadovams. Pasitarus su jais, nusprendėme, kad visuotinio infekcijos plitimą ribojančio režimo šiai dienai neįvesti. Aišku, situaciją stebėsime ir, jeigu ji kardinaliai prastės, prie klausimo, ar vykdyti nuotolinį mokymą 5-11 klasių mokiniams, dar kartą grįšime“, – tvirtino L.Jagminas.

Žlugdo asmenybes

Tėveliai, išgirdę žinią, kad gali būti įvestas nuotolinis mokymas, kratosi tokios minties ir teigia, kad dar kartą tokio streso ir įtampos patirti nebenori.

Ketvirtokės mama Liucija mano, kad išėjimas mokytis į nuotolį būtų perteklinė priemonė.

„Visiškai neadekvati. Dauguma vaikų yra persirgę. Kiti dar persirgs. Nuotolinis mokymas nebuvo taikomas gripo protrūkiais, tai nemanau, kad turėtų būti taikomas ir dabar. Nebent siekiama atbukinti ir atpratinti jaunus besiformuojančius žmones nuo atsakomybės, rutinos, mokslo reikšmės“, – teigė mama.

Mokykloje – laimingesni

Dvi moksleives auginanti mama Sandra sako, kad nei ji, nei jos vaikai apie nuotolini mokymąsi net girdėti nenori.

„Kaip jos atsigavo po karantino, kai pradėjo eiti į mokyklą, visai kita motyvacija mokytis, laukia mokyklos, noriai keliasi, tarška kaip prisuktos apie pamokas draugus, patirtus nuotykius. Buvo tikrai labai sunku, nes mergaites ne tik motyvuoti turėjau, bet dar ir mokyti. Nebuvo jokio susikaupimo, blaškėsi, stresuodavo, jei ko nemokėdavo, pradėdavo ašaroti, jei kažką ne taip atsakė, labai buvo daug streso. Mokykloje mergaitės daug laimingesnes. Nebenorime patirti visko iš naujo“, – sakė Sandra.

Vis tik daugėjant susirgimų koronavirusu, dalis Panevėžio mokyklų pereina prie nuotolinio ugdymo.

Į nuotolį – ne dėl viruso

Vis tik daugėjant susirgimų koronavirusu, dalis Panevėžio mokyklų pereina prie nuotolinio ugdymo. Kai kurios tokį ugdymo procesą suplanavo dar vasarą. Viena tokių – Juozo Miltinio gimnazija. Nuotolinį mokymą gimnazija paskelbė nuo pirmadienio, tačiau, kaip paaiškino J.Miltinio gimnazijos direktorius Vytautas Raišys, ne dėl išaugusių susirgimo atvejų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokykla

„Taip buvo suplanuota dar praėjusių metų vasarą. Bendrojo ugdymo planuose numatyta, kad 9 -12 klasių mokiniams nuotolinis ugdymas gali užimti iki 30 procentų viso ugdymo plano pamokų. Šį planą mes patvirtinome liepą ir numatėme, kad nuotolinis mokymas vyks po pirmojo pusmečio pabaigos ir į nuotolį išeis 1-3 gimnazijos klasės. Tuo metu ketvirtokams kasdien organizuosime įvairių dalykų konsultacijas, vyks bandomųjų brandos egzaminų sesiją. Tą darome ne dėl skaičių, ar sergamumo, tiesiog taip buvo suplanuota ir, kaip nujausdami, turbūt pasirinkome patį tinkamiausią laiką“, – naujienų portalui JP teigė V.Raišys.

Tragedijos nemato

Direktoriaus duomenimis gimnazijoje mokosi 673, iš jų apie 30 serga COVID-19 liga, apie 80 moksleivių yra saviizoliacijoje.

Paklaustas kokia atmosfera vyrauja ir, kaip vyksta ugdymo procesas gimnazijoje šiuo metu, direktorius sakė:

„Skaičiai juda, vaikai keičiasi, tad šiokio tokio blaškymosi yra, bet tai nėra tragedija. Mokiniai gauna visą jiems reikiamą informaciją. Mokytojams pakankamai sudėtinga, jie turi vesti ir kontaktinį, ir hibridinį mokymą sergantiems bei izoliacijoje esantiems vaikams. Džiaugiuosi mokytojais ir vaikų sąmoningumu, nes procesas vyksta sklandžiai. Apie kokybę, sunku kažką pasakyti. Tai ne pusmetis, ne mėnuo, mokinys tik savaitę mokosi ne kontaktiniu būdu“.

Pereiti prie nuotolinio ugdymo nusprendė ir Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija. Kontaktinės pamokos vyresniems mokiniams čia nevyksta jau antra savaitė.

Skaičiai nuolat kinta

Pereiti prie nuotolinio ugdymo nusprendė ir Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija. Kontaktinės pamokos vyresniems mokiniams čia nevyksta jau antra savaitė.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija

„Saulėtekio“ progimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Loretos Valickienės duomenimis, šiuo metu COVID-19 liga serga du mokytojai, trys – saviizoliacijoje laukia PGR tyrimų rezultatų, tačiau pamokas vaikams veda nuotoliniu būdu. Savaitės pradžioje COVID-19 liga sirgo beveik apie 60 mokinių, daugiau nei 20 buvo saviizoliacijoje.

„Skaičiai judantys ir banguojantys. Informacija kartais keičiasi kas dešimt minučių, todėl tiksliai apie juos kalbėti labai sudėtinga. Remiamės tais duomenimis, kuriuos pateikia tėvai“, – kalbėjo pavaduotoja.

Beveik kiekvienoje pradinukų klasėje yra po kelis sergančius vaikus – mažieji mokosi hibridiniu būdu.

Pradinukai mokosi hibridiniu būdu

Anot L.Valickienės, tokioje situacijoje mokykla išnaudoja visas teikiamas galimybes ir dėl stipriai išaugusių susirgimų atvejų, vyresniųjų klasių mokiniai mokytis išėjo į nuotolį.

„5-8 klasės mokosi nuotolyje, todėl, kad bendrieji ugdymo planai leidžia dešimt procentų mokyklai pasirinkti kada dirbti nuotoliniu būdu“, – paaiškino L.Valickienė.

Šiuo metu mokykloje infekcijos plitimo ribojantis rėžimas yra įvestas vienoje – ketvirtokų klasėje. Jie taip pat mokosi nuotolyje, tačiau beveik kiekvienoje pradinukų klasėje yra po kelis sergančius vaikus – mažieji mokosi hibridiniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas