Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Būsimieji maisto pramonės, viešbučių ir restoranų darbuotojai rengiami unikalioje mokymo bazėje

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre atidaryti du sektoriniai praktinio mokymo centrai - Maisto technologijų bei Viešbučių ir restoranų. Tai vieninteliai sektoriniai praktinio mokymo centrai Kauno regione, ruošiantys maisto produktų gamybos ir viešbučių, restoranų bei  viešojo maitinimo sektoriaus specialistus. Jie įkurti modernizavus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro praktinio mokymo bazę.
Virėjas
Virėjas / Photos.com

„Pagrindinis šių centrų tikslas – užtikrinti, kad besimokantieji, naudodamiesi naujausiomis technologijomis ir profesijai reikalinga įranga, įgytų darbo rinkos poreikius atitinkančius praktinius gebėjimus,”- sakė atidaryme dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Pasak ministro, investuojant į profesinio mokymo modernizavimą, bendradarbiaujant su darbdaviais, tikimasi sukurti naują, dar aukštesnę mokymo paslaugų kokybę, ir rengti specialistus, kurių reikia konkrečiam regionui.

Kartu su darbdaviais

Kaip pažymėjo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Alvydas Pranas Grevas, mokiniai mokomi dirbti tokia pačia įranga, kokią turi ir būsimieji jų darbdaviai.

„Maisto gamybos, viešbučių, restoranų bei  viešojo maitinimo sektoriaus specialistus rengiame itin moderniomis sąlygomis. Glaudžiai bendradarbiaujame su vietos verslininkais ir įmonėmis,”- sakė Alvydas Pranas Grevas.

Mokiniai mokomi dirbti tokia pačia įranga, kokią turi ir būsimieji jų darbdaviai.

Darbuotojai rengiami bendradarbiaujant su didžiausiomis mėsos perdirbimo įmonėmis, viešbučiais („Best Werstern“, 5 žvaigždučių viešbučiu „Daugirdas“ ir kt.) duonos ir konditerijos įmonėmis, taip pat partneriais iš užsienio.

“Kuo aktyviau bendradarbiausime su profesinėmis mokyklomis, tuo geriau pasirengsime reikiamus darbuotojus, kurių labai trūksta ir ypač regionuose. Būtina kartu tartis, kokių specialistų reikia daugiau, kartu rengti mokymo programas“, - sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Unikali praktinio mokymo įranga

Duonos-konditerijos sektorinio praktinio mokymo centre šalia modernių konditerijos mokomosios laboratorijos patalpų, puoselėjant liaudies tradicijas, įrengtos mokomosios laboratorijos duonos ir pyrago gaminių gamybai: unikali šakočių kepimo įranga, pastatyta didžiausia Lietuvoje malkomis kūrenama krosnis, kurioje mokoma kepti tradicinę duoną ir pyragus pagal senolių receptus.

Tokios mokomosios patalpos yra vienintelės ne tik Kauno regione, bet ir Lietuvoje. Siekiant išsaugoti tautinį paveldą, mokiniams dėstomas kursas “Tradiciniai duonos ir pyrago gaminiai“. Tai vienintelė profesinio mokymo įstaiga Lietuvoje, kuri moko kepti šakočius ir natūralaus raugo juodą duoną.

Tai vienintelė profesinio mokymo įstaiga Lietuvoje, kuri moko kepti šakočius ir natūralaus raugo juodą duoną.

Būsimieji viešbučių ir restoranų darbuotojai praktikuosis mokomajame Kauno senamiestyje įsikūrusiame viešbutyje ir restorane, kuriame vienu metu galima aptarnauti 50 svečių. Papietauti gali užsukti kiekvienas praeivis.

Virėjų praktiniam mokymui įrengta visa reikiama įranga aprūpinta virtuvė. O mokomojoje parduotuvėje galima įsigyti mokinių pagamintų mėsos bei konditerijos gaminių, taip pat ir lietuviško kulinarinio paveldo gaminių – šakočių, natūraliai raugintos juodos duonos.

Naujai įkurtuose centruose mokysis ne tiktai profesinės mokyklos mokiniai. Čia taip pat bus  galima vesti technologijų pamokas bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams, kelti kvalifikaciją technologijų mokytojams, laikyti technologijų egzaminus, rengti technologijų konkursus. Praktinį mokymą centruose galės atlikti ir kitų profesinių mokyklų mokiniai, bus teikiamos paslaugos profesinių mokyklų mokytojams ir verslo įmonėms rengiant seminarus, mokymus, konferencijas, konkursus, suaugusiųjų mokymo užsiėmimus.

Kadangi sektoriniuose praktinio  mokymo centruose įdiegta pati moderniausia įranga, technologines naujoves galės išbandyti įmonės, o jų darbuotojai - kelti kvalifikaciją. Taip pat  tobulinti savo kompetencijas galės  pagal mainų programas iš užsienio atvykę mokiniai ir mokytojai.

Kituose sektoriuose jau veikia

Lietuvoje steigiama per 40 sektorinių profesinio praktinio mokymo centrų, kurie aprūpinami moderniausia praktinio mokymo įranga. Centrai steigiami jau veikiančiose profesinėse mokyklose, jose įrengiant pačią moderniausią praktinio mokymo bazę, kuri padeda kuo geriau pasiruošti profesinei veiklai. Pavyzdžiui, būsimieji statybininkai gali praktikuotis statyti dangoraižius, mechatronikai – dirbti kompiuterizuotomis metalo apdirbimo staklėmis, o vairuotojai – pasivažinėti sunkvežimiu ant slidžios dangos.

Būsimieji statybininkai gali praktikuotis statyti dangoraižius, mechatronikai – dirbti kompiuterizuotomis metalo apdirbimo staklėmis, o vairuotojai – pasivažinėti sunkvežimiu ant slidžios dangos.

Tokiuose centruose profesijos gali mokytis mokiniai nuo 14 metų, taip pat čia gali praktikuotis visų profesinių mokyklų mokiniai ir net aukštųjų mokyklų studentai, norintys turėti daugiau praktinių įgūdžių. Centrai atviri ir visiems žmonėms, siekiantiems įgyti profesiją ar tiesiog patobulinti profesinius įgūdžius.

Iš viso 70 profesinių šalies mokyklų mokosi per 40  tūkst. mokinių. Šios  mokyklos suteikia ir reikalingų praktinių įgūdžių, ir platesnį bendrąjį išsilavinimą. Didžiąją dalį – apie 70 proc. - mokymosi laiko sudaro praktinis mokymas mokykloje ar įmonėje. Kvalifikaciją gali tobulinti ir suaugusieji.

Šiais mokslo metais šalies profesinės mokyklos pasiekė priėmimo rekordą. Mokytis amato įstojo 21,4 tūkst. mokinių, t.y. dešimtadaliu, arba 2 tūkst., daugiau pirmakursių daugiau nei buvo planuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos