Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos universitetas didžiuojasi imunizuotų studentų skaičiais: mokslai grįžta į auditorijas

Apie 3 000 studentų pradeda ar grįžta į studijas Klaipėdos universitete (KU), kuriame, kaip teigia atstovai, yra daugiausiai imunizuotų studentų tarp uostamiesčio švietimo įstaigų. Turintys galimybių pasus studentai grįš į auditorijas, kiti gi mokysis nuotoliniu būdu arba turės testuotis. Studijas uostamiestyje pradės ir tęs keli šimtai užsienio studentų iš Azijos bei kitų šalių. Rugsėjį universitetas jiems finansuos testavimą nuo koronaviruso ir skatins skiepytis.
Klaipėdos universitetas.
Klaipėdos universitetas. / 15min nuotr.

KU bendruomenės gretas sudaro apie 3 000 studentų. Iš jų apie 750 pirmakursių.

Maždaug 15 proc. studijuojančių – užsienio studentai iš Azijos, Afrikos šalių, Baltarusijos, Rusijos.

Dalis jų dar neatvykę ir atkeliaus per spalio mėnesį, gavę vizas.

Kiti gi, priešingai, vasarojo Lietuvoje ir dėl pandeminės situacijos nevyko namo. Klaipėdiečiai stebėjo tamsiaodžius studentus, kurie šią vasarą gana aktyviai dirbo maisto išvežiojimo sektoriuje.

Trečiadienį, pirmąją naujų mokslo metų dieną, prie universiteto driekėsi eilė norinčiųjų pasiskiepyti.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetas

„Klaipėda nėra tas regionas, kur daugiausia pasiskiepijusių, nėra pažangiausias, bet KU iš visų Klaipėdos aukštųjų mokyklų daugiausiai paskiepytų ir imunizuotų, apie 70 proc. Matote eilę didžiulę, ne vieną norintį universiteto studentą pasiskiepyti.

Tokia eilė seniai bebuvo, reiškia, sąmoningumas atsiranda, kurie nori pilnai kontaktiniu būdu dalyvauti paskaitose, nes reikalavimas yra toks – turėti galimybių pasą arba būti persirgus“, – sakė universiteto rektorius, profesorius Artūras Razbadauskas, pridurdamas, jog į situaciją žvelgia optimistiškai, o ir tam tikra patirtis per pernykščius metus visgi sukaupta.

Kompensuos testus

Anot A.Razbadausko, KU gali pasidžiaugti doktorantų bendruomene, tarp kurių daugiau nei pusė užsieniečių – iš Švedijos, Vokietijos, Italijos.

Esama studijuojančiųjų ir iš Rusijos, Baltarusijos ar Indijos, kurie paskiepyti kitokiomis vakcinomis.

„Jie galės pasidaryti serologinį antikūnų testą ir du mėnesius gauna tokį pat leidimą, kaip ir turintys Europos Sąjungos vakcinas. Jie lygiaverčiai studentai ir studijuoja kontaktiniu būdu“, – sakė profesorius.

KU Studijų prorektorės dr. Sonatos Mačiulskytės teigimu, atvykstantys studijuoti iš svetur sulaukia visos informacijos, taip pat ir klausimų, ar yra vakcinavęsi, o jei taip – kokiomis vakcinomis.

„Yra, kurie karantinuojasi, dalį lydėsime antikūnus darytis, dalį – vakcinuotis. KU kiek gali, padeda tuose procesuose.

Asistuosime ir testavimo procedūrose, rugsėjį skatinsime vakcinuotis, universitetas pirmą mėnesį kompensuos testavimą, toliau to nežadame“, – sakė universiteto atstovai.

Rugsėjį skatinsime vakcinuotis, universitetas pirmą mėnesį kompensuos testavimą, toliau to nežadame

Galės mokytis nuotoliniu būdu

Nepaskiepyti studentai turės atlikti testus.

Išliks ir alternatyva mokytis nuotoliniu būdu.

Pasa A.Razbadausko, štai Londono universitetas jau daugybę metų moko nuotoliniu būdu ir visa įstaiga tėra vos keletas kabinetų.

Esą sakyti, jog nuotolinis mokslas nėra kokybiškas nebūtų tiesa.

Šiemet KU didžiausio populiarumo, kaip ir pernai, sulaukė sveikatos mokslai, taip pat vaikystės pedagogika.

Džiaugiamasi, jog kaip ir visame pasaulyje, jaunimą domina gyvybės mokslai, tad surinkta pilna grupė biologijos ir jūrų biotechnikos studentų.

Tiesa, S.Mačiulskytė neslėpė nustebusi, jog šiemet nesurinkta grupė į žurnalistikos studijas, o pernai ši programa nustebino itin dideliu norinčiųjų skaičiumi.

Studentus augins nuo mokyklos suolo

Nuo šio rudens Klaipėdoje veiklą pradeda ir universitetinė gimnazija.

„Gyvenimas rodo, kad universitetas turi auginti studentus nuo pat mokyklos suolo. Tad šiemet džiaugiamės, jog naujus mokslo metus „Žemynos“ gimnazija pradeda kaip Klaipėdos universiteto gimnazija – šiandien su nauja pradžia jau pasveikinome mokyklos bendruomenę.

Džiugina, jog „Baltijos“ gimnazijoje išaugo universitetinių inžinerinių klasių ir jas lankančių vaikų skaičius. Stipriname ryšį ir su kitomis regiono mokyklomis, kitokiu atveju visi turėsime krizę, pritrūksime jaunų ir kūrybingų žmonių, ateityje kursiančių mūsų miesto ir krašto ateitį“, – sakė KU studijų prorektorė S.Mačiulskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas