Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip suteikti švietimo sistemai daugiau žmogiškumo? (Alchemija TV)

Paskutinė ciklo laida nukreipta ne į sistemos kritiką, bet į galimybes jai pagerinti. Kaip sako Lietuvos Respublikos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas, „Lietuvoje gerą išsilavinimą įgyti galima“. Antroje laidos dalyje pristatoma mokytojų ruošimo programa „Renkuosi mokyti“, kalba šio projekto organizatoriai bei jame dalyvaujantys mokytojai. Apie programą iš jų lūpų išgirsite patys.

Laidoje pristatoma UNESCO Globalaus švietimo iniciatyva ir idėjos pagerinti švietimą visame pasaulyje. Arūno Gelūno pristatymą galima papildyti iliustracija iš prancūzų teatro režisierės Ariane Mnouchkine projekto vienoje Tolimosios Azijos šalių, kur ji kūrė spektaklį su vietiniais aktoriais. Kai reikėjo išmokti tekstą, pasirodė, kad dalis aktorių (dauguma jų 25-35 metų amžiaus) gali atpažinti raides, bet nesugeba suprasti, kas yra parašyta. Kita, truputį didesnė dalis, visiškai nepažįsta savo kalbos rašto. Taigi, greta spektaklio repeticijų aktoriai turėjo mokytis skaityti.

Kai vienas jų režisierei pasakė, kad jam nesiseka ir jis nesimokys, nes tai beviltiška, Mnouchkine atsakė: „Mes nekalbame apie tai, ar tu gali išmokti, ar ne. Tu privalai išmokti, nes nemokėdamas esi silpnas ir tavim visi gali naudotis“. Panašiai į švietimą žvelgia ir UNESCO. Taip pat jie mano, kad švietimas padeda užtikrinti taiką. Plačiau apie tai – UNESCO tarptautinio švietimo biuro atstovė Mmantsetsa Marope.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas