Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dieveniškėse nebeliks lietuviškos vidurinės mokyklos, žadama įkurti gimnazijos skyrių

Šalčininkų rajone, Dieveniškėse, nebeliks lietuvių kalba dėstomos vidurinės mokyklos – ji taps pagrindine, tačiau joje bus įsteigtas Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos skyrius. Vietos bendruomenės atstovai tokį sprendimą vadina siekiu silpninti lietuvišką švietimą.
Šventės Dieveniškių „Ryto“ vidurinėje mokykloje
Šventėje Dieveniškių „Ryto“ vidurinėje mokykloje - prezidentė Dalia Grybauskaitė / Dieveniškių „Ryto“ vidurinė mokyklos nuotr.

„Ta mokykla yra vienintelis lietuvybės šaltinis toje vietoje. Einama link to, kad ji po truputį nusilptų“, – apie Šalčininkų rajono savivaldybės tarybai teikiamą projektą BNS sakė buvusi šios mokyklos mokytoja, tarybos narė liberalė Julija Mackevič.

Reforma palies abi Dieveniškių mokyklas

Trečiadienį rajono taryba planuoja balsuoti dėl Dieveniškių „Ryto“ vidurinės mokyklos struktūros pertvarkymo, tipo ir pavadinimo pakeitimo. Pagal projektą, nuo šių metų rugsėjo 1-osios šioje mokykloje nutraukiamas vidurinio ugdymo programos vykdymas. Mokykla pertvarkoma į pagrindinę.

Tokia pati pertvarka numatyta ir lenkų dėstomoje Dieveniškių Adomo Mickevičiaus vidurinėje mokykloje.

Vadinamoje Dieveniškių kilpoje dar veikia profesinė mokykla, kur galima įgyti vidurinį išsilavinimą.

„Reorganizuojame į pagrindines mokyklas, bet vidurinio ugdymo programa miestelyje bus vykdoma. Bus įsteigti gimnazijų skyriai ir vykdoma jau akredituota vidurinio ugdymo programa“, – BNS sakė Šalčininkų rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič.

Naikins vidurinę, steigs gimnazijos filialą

Anot jos, „Ryto“ mokykloje turėtų būti įsteigtas Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos vidurinio ugdymo skyrius, A.Mickevičiaus – Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos vidurinio ugdymo skyrius.

R.Markevič pabrėžė, kad savivaldybė užtikrins vidurinį ugdymą Dieveniškėse, gimnazijų skyriai veiks dabartinių vidurinių mokyklų patalpose, mokys tie patys pedagogai.

„Išsilavinimo prieinamumas išlieka lygiai toks pats, koks buvo. Nesikeičia absoliučiai nė vienas žingsnis. Padarėme viską, kad vaikams sąlygoms nepablogėtų“, – tvirtino skyriaus vedėja.

Tuo metu ministerija BNS informavo, kad savivaldybė neteikė šių mokyklų akreditacijai ir priėmė sprendimą pertvarkyti jas į pagrindines.

Jos teigimu, permainos nors ir formalios, bet būtinos, nes Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) dėl per mažo mokinių skaičiaus esą neakreditavo minėtų vidurinių mokyklų.

Tuo metu ministerija BNS informavo, kad savivaldybė neteikė šių mokyklų akreditacijai ir priėmė sprendimą pertvarkyti jas į pagrindines.

Dieveniškių „Ryto“ vidurinės mokyklos direktorė Lolita Mikalauskienė atmeta argumentus dėl per mažo mokinių skaičiaus. Jos duomenimis, šiemet mokyklą baigs 20 vienuoliktokių, 12 dvyliktokų.

„Dešimtokų turime devynis, bet kasmet iš pagrindinės mokyklos sulaukiame keleto vaikų. Devintokų – 14, aštuntokų – 11, septintokų – 12. Šeštoje klasėje – penki vaikai. Bet darželyje šiuo metu vaikų yra ir tikimės suformuoti klases“, – sakė direktorė.

Su bendruomene nesitarė

Ji teigė, kad pertvarkant mokyklą jos bendruomenė nebuvo informuota, o pastatyta prieš faktą.

„Su mumis niekas nesitaria. Jeigu yra dvi skirtingų kalbų mokyklos, lenkiškoje mokykloje jie neturi vaikų, tai atitinkamai mūsų niekas nesvarstė. Pastatė prieš faktą, kad mūsų nebus, nes kaimynai negali akredituotis, nes jie vyresnėse klasėse neturi vaikų“, – BNS sakė L.Mikalauskienė.

Vidurinės mokyklos panaikinimas turės įtakos demografinei padėčiai Dieveniškėse, – L.Mikalauskienė.

Ji prognozavo, kad vidurinės mokyklos panaikinimas turės įtakos demografinei padėčiai Dieveniškėse.

„Kaip mes sakome: sodybų tuštėjimo metas. Jeigu mūsų kampe liks viena profesinė mokykla, kuri galės teikti vidurinį ugdymą, be abejonės, tėvams nėra kito pasirinkimo. Tėvai nori savo vaikams viso ko geriausio. Ieškodami tinkamo išsilavinimo, jie išvažiuos iš Dieveniškių ieškodami geresnių sąlygų savo vaikams, kur galės leisti galbūt į gimnaziją ir siekti aukštesnio išsilavinimo nei profesinis“, – svarstė „Ryto“ mokyklos vadovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Eišiškių gimnazija, kurios skyrių planuojama steigti miestelyje, yra labai toli – apie 70 kilometrų nuo Dieveniškių.

„Jai kontroliuoti šias dvi klases bus labai sudėtinga“, – sakė L.Mikalauskienė.

Direktorė taip pat akcentavo, kad Dieveniškių „Ryto“ vidurinė mokykla yra ypatingoje geografinėje vietoje.

 Dieveniškių „Ryto“ vidurinė mokyklos nuotr./Šventės Dieveniškių „Ryto“ vidurinėje mokykloje
Dieveniškių „Ryto“ vidurinė mokyklos nuotr./Šventės Dieveniškių „Ryto“ vidurinėje mokykloje

Baltarusijos apsuptyje

„Mūsų kraštas yra iš visų pusių apsuptas Baltarusijos Respublikos, o artimiausias Šalčininkų rajono centras yra 27 km nuo Dieveniškių. Kitiems mūsų bendruomenės nariams, negyvenantiems Dieveniškėse, centras yra nuo 30 iki 40 km atstumu“, – teigė ji.

Šalčininkų rajono savivaldybės taryboje pradėjusi dirbti J.Mackevič įsitikinusi, kad vidurinės mokyklos pertvarkymas į pagrindinę ves link lietuviško švietimo silpninimo šiame daugiausia lenkų tautybės žmonių gyvenamame krašte.

Mūsų kraštas yra iš visų pusių apsuptas Baltarusijos Respublikos, o artimiausias Šalčininkų rajono centras yra 27 km nuo Dieveniškių. Kitiems mūsų bendruomenės nariams, negyvenantiems Dieveniškėse, centras yra nuo 30 iki 40 km atstumu, – teigė L.Mikalauskienė.

„Savivaldybei mokyklos išlaikymas kainuoja 38 tūkst. eurų per metus. Mokyklos veikla steigėjo niekada nedomino. Savo mokyklos problemas visada sprendėme patys. Norint gauti higienos pasą teko pakeisti apšvietimą, įsigyti žaliuzes. Iš kokių lėšų tai darysime, steigėjo nedomino, nes kai paprašėme padėti, pasiūlė susitaupyti. Gal tai būtų ir teisinga, jei numatydami biudžetą mums duotų lėšų ne 11, o 12 mėnesių“, – tvirtino anksčiau „Ryto“ mokykloje dirbusi J.Mackevič.

Ji įsitikinusi, kad ŠMM turėtų iš Šalčininkų savivaldybės perimti mokyklų steigėjos teises.

Padaryta procedūrinių pažeidimų

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys BNS sakė žinantis situaciją dėl Dieveniškių „Ryto“ mokyklos. Anot jo, atliekant pertvarką padaryta procedūrinių pažeidimų.

„Nebuvo mokyklos pritarimo. Pagal ministro aprašą, pritarimas reikalingas vykdant mokyklos pertvarką. Jo nesant būtina atlikti tam tikras procedūras, tačiau ir jos nepadarytos“, – teigė jis.

A.Skaistys neatmetė galimybės teismui skųsti Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sprendimą, jeigu jis trečiadienį bus priimtas neatsižvelgus į Vyriausybės atstovo pastabas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas