Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diplominių gynimas su vaišėmis

Studijas baigę ir diplominį darbą ginti pasiruošę studentai suka galvą ne tik kaip tinkamai pristatyti darbą, bet ir kuo pavaišinti vertinimo komisiją.
Ar susimąstome kokie pavojai mūsų tyko rengiant puotą pilvui gamtoje?
Studentai diplominių darbų vertintojams užsako ne tik sumuštinius, bet ir karštus patiekalus. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Vertintojų vaišinimas gėrimais, užkandžiais ir net karštaisiais patiekalais kai kuriose aukštosiose mokyklose tapo iš kartos į kartą perduodama tradicija. Skiriasi tik jų pateikimo būdas, laikas bei meniu, kuriam, beje, daro įtaką ir sunkmetis.

Užkandžiai vertintojams ne pirmus metus ruošiami Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (VTDK). Vienų specialybių studentai apie šią tradiciją sužino iš studijas baigusių kolegų, kitus paruošti vaišių stalą paragina kolegijos dėstytojai. VTDK studentas Linas (vardas pakeistas – aut. past.) „15min“ teigė, kad artėjant diplomų gynimui studentams buvo leista suprasti, jog jiems reikia suorganizuoti pusryčius bei pietus vertintojams.

„Likus porai dienų buvo susitikimas su katedros vedėja ir buvo pranešta, kad jei pakviesti komisijos nariai neturės ko pavalgyti, reikės jai pačiai mokėti už visą maistą. Buvo leista suprasti, kad reikia mums patiems suorganizuoti jiems kažkokius pusryčius, kad būtų kavos, arbatos pasisėdėjimas, ir paskui, kai būna pertraukėlė, perėjus maždaug pusei grupės, kad būtų pavalgyti pietūs. Mes, aišku, sutikome, nes tai leido suprasti, kad koks bus maistas, toks ir tavo galutinis įvertinimas“, – kalbėjo Linas.

Tiesa, anot jo, šįmet vaišėms įtaką darė sunkmetis. Pernai studentai maisto užsakė iš kavinių ar restoranų ir metėsi po 20–30 litų, o tai šįmet pusryčių užkandžius (arbata, kava, sausainiai, sumuštiniai) studentai ruošė patys, o karštuosius patiekalus užsakė iš kolegijos valgyklos. Kiekvienas studentas vertintojų maitinimui skyrė apie 10 litų. Linas teigė, kad jam susidarė įspūdis, jog vertinant buvo atsižvelgta ne tik į darbus gynusių studentų pastangas, bet ir į patiektą maistą.

„Kadangi komisijos nariai yra kviečiami iš kito miesto, nesuprantu, kodėl studentai susieti su tuo maitinimu. Pati aukštoji mokykla turi pasirūpinti tuo maitinimu. Tai nėra mūsų asmeninis reikalas. Mes tiesiog atliekame gynimą, savo pareigą“, – teigė VTDK studentas.

VTDK direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Anna Limanovskaja neigė, kad kolegijoje vyko vaišės, esą tarp vertinimų numatytos tik kavos pertraukos.

„Tik kai ginasi 40 žmonių, komisijai yra numatyti pietūs. Jokių, kaip jūs sakote, užkandžių. Čia perkama, užsakoma mūsų valgykloje. Dėstytoja užsako. Aukštoji mokykla neturi tam numatytų lėšų“, – teigė A.Limanovskaja.

Ji pridūrė, kad pertraukos per gynimus būtinos, nes kartais darbų gynimai užtrunka 5–8 valandas.

Tikisi geresnio įvertinimo

VTDK maistas buvo patiektas atskirame kambaryje ir vertintojai į jį užsuko tik prieš gynimus bei per pertrauką, o štai Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) kai kurių specialybių studentams ginantis darbus sausainiai trupėjo ir vynuogės buvo skabomos per pačius gynimus.

Kaip ir bet kokių derybų ar posėdžių metu, jei yra galimybė pavaišinti dalyvius puodeliu kavos, o prie kavos ar sausainių, ar saldainių – tai yra pliusas, o ne minusas. Žmonės tiesiog geriau bendrauja, jaukiau, šilčiau, maloniau, – sakė A.Lydeka.„Pirmiausia būna mini furšetas, kai studentai ginasi, būna sausainukų visokių, atsigerti ir panašiai. Po gynimo kai kurie rengia vos ne tokį balių su dėstytojais. Arba pietus užsako“, – „15min“ sakė VGTU studentė Viktorija (vardas pakeistas – aut. past.). Čia kiekvienas studentas už vaišes sumoka kiek daugiau nei 10 litų, maistas dažniausiai užsakomas iš kavinės.

Merginos teigimu, įvertinimus studentai sužino, kai darbus pristato visi tą dieną atsiskaitę kolegos, o ir užkandžiai būna išragauti.

„Mes užkandžių neruošėme. Man asmeniškai juokinga, kad patys studentai tai daro. Gal dėl to, kad iš ankstesnių metų kažkas patarė... Gal viskas susitvarkytų, jei studentai to nedarytų, iš kitos pusės, galima įžvelgti ir dėstytojų kaltę – jei studentai ką nors atnešė ir padėjo ant stalo, tai laikantis vidaus tvarkos taisyklių turėtų kas nors tą maistą išnešti, kad nebūtų ant stalo“, – svarstė Viktorija.

Jos teigimu, studentai tikisi, kad paruošę skanesnes vaišes gaus geresnį darbo įvertinimą. Be to, maistas esą atitraukia vertintojų dėmesį – kol studentas kalba, vieni vertintojai skanauja vynuoges, kiti gurkšnodami kavą su sausainiais užsisvajoję žiūri pro langą.

Vaišių tradicija, pasak Viktorijos, VGTU gyvuoja ne vienus metus, o „atėjo iš tų laikų, kai mūsų tėvai dar mokėsi, tada dar ne tokius balius darydavo“.

VGTU Studijų direkcijos direktorius Vytautas Plakys teigė neturįs informacijos, ar šįmet studentai ruošė vaišes vertintojams. Tačiau jis užsiminė gavęs skundą, esą vykstant vertinimams galėjo būti vaišinamasi alkoholiu. „Mane pasiekė vieno studento nusiskundimas, kad jis įtarė, jog kažkas gėrė ne sultis ir ne vandenį. Tokią informaciją aš turiu ir apie tai aš žinau“, – „15min“ sakė V.Plakys.

Plačiau komentuoti šio incidento jis nebuvo linkęs, nes renkama informacija.

„Dėl vertintojų maitinimo universiteto vadovybė ir aš asmeniškai laikomės tokios nuostatos, kad jokių maitinimų ir jokių vaišinimų negali būti“, – pabrėžė V.Plakys.

VU vaišių nerengia

Didžiausio Lietuvoje Vilniaus universiteto (VU) rektorius Benediktas Juodka teigė, jog per šiame universitete išdirbtus dešimtis metų jam neteko girdėti apie diplominių darbų vertintojų vaišinimą. Anot jo, VU gynimai netrunka visą dieną, todėl ruošti užkandžių ar užsakyti maisto nėra prasmės.

„Aš manau, kad jeigu kažkur gynimai trunka 5 valandas ir ten reikia daryti pertrauką, tai gal nieko blogo, jei sumuštiniais su kava pasivaišina. Juos turėtų paruošti katedra, tikriausiai“, – svarstė B.Juodka.

VU rektoriaus nuomone, dėstytojai neturėtų liepti studentams ruošti užkandžių. „Jei tai ir vyksta, tai galbūt tarpusavio sutarimu kažkokiu. Yra galbūt ir tokių, kur po gynimo ar po diplomų įteikimo švenčia – aš tik džiaugiuosi. Aš nespėju įteikti diplomų visiems, sėdžiu ir pasirašinėju, 5 000 parašų reikia padėti. Bet pro langą malonu matyti tiek laimingų žmonių. Nemanau, kad čia yra kažkas piktybiško“, – sakė B.Juodka.

Etiketui neprieštarauja

Etiketo protokolo žinovas Arminas Lydeka teigia, kad vertintojų užkandžiavimas studentui ginantis diplominį darbą nėra trikdis – esą tai sukuria jaukesnę atmosferą, šiltesnį bendravimą.

S. Žiūros BFL nuotr./Arminas Lydeka
S. Žiūros BFL nuotr./Arminas Lydeka

„Kaip ir bet kokių derybų ar posėdžių metu, jei yra galimybė pavaišinti dalyvius puodeliu kavos, o prie kavos ar sausainių, ar saldainių – tai yra pliusas, o ne minusas. Žmonės tiesiog geriau bendrauja, jaukiau, šilčiau, maloniau. Aišku, jei posėdžio metu tiekiami cepelinai su spirgučiais, be abejo, ne toje vietoje ir ne tas momentas“, – „15min“ sakė A.Lydeka.

Jo teigimu, kas turi užkandžius paruošti, yra susitarimo reikalas, tačiau teisingiau būtų tai patikėti aukštajai mokyklai. „Psichologinis momentas labai svarbu, kad studentai nesijaustų skriaudžiami, išnaudojami. Geriau, kad aukštoji mokykla pasirūpintų, kaip šeimininkai, kaip organizatoriai. Šeimininkai pasikvietė svečių ir šeimininkai pasirūpina, kad būtų stalas, kėdės, kad būtų ant stalo popieriaus, vandens, kavos, saldainių“, – teigė A.Lydeka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas