Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dvi išeitys universitetams: tobulinti arba naikinti ribojamai įvertintas studijų programas

Praėjusią savaitę Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) paskelbė Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų krypčių laikino akreditavimo rezultatus. Kai kuriems universitetams sukritikavus SKVC vertinimo metodiką, trečiadienį Centras praneša, kad rezultatai dar gali keistis.
Studijų kokybės vertinimo centras
Studijų kokybės vertinimo centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Galutinė informacija apie akreditavimą ir galutinis studijų programų, į kurias bus apribotas priėmimas, skaičius bus paskelbtas balandžio viduryje. Šiuo metu aukštosios mokyklos tikslina ir pildo duomenis prašydamos peržiūrėti krypčių akreditavimą“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

SKVC direktorės Noros Skaburskienės teigimu, aukštosios mokyklos, kurių studijų programos buvo įvertintos ribojamai, rinksis arba stiprinti kryptis ir skirti joms daugiau išteklių arba, supratus, kad tai nėra jų profilis – atsisakyti studijų programų atitinkamoje kryptyje.

„Tai padės aukštosioms mokyklos išgryninti savo profilius ir orientuotis į savo stiprybes“, – aiškina ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nora Skaburskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nora Skaburskienė

Visos aukštosios mokyklos iki kovo 20 dienos gali teikti prašymus SKVC panaudoti Lietuvos mokslo tarybos 2017 metų mokslo veiklos rezultatų įvertinimą.

„Jeigu šis LMT įvertinimas bus aukštesnis nei 1,5 balo, tokios studijų krypties ir pakopos akreditacija galės būti pakeista į akreditavimą be sąlygų. Tai reiškia, kad į šias studijų kryptis aukštosios mokyklos turės teisę priimti studentus“, – dėsto SKVC.

Centro tikinimu, aukštosios mokyklos iki gautinio akreditavimo taip pat gali priimti sprendimus sustabdyti kai kurių silpniau įvertintų (t.y. akredituotų 3 metams) studijų programų vykdymą ir taip pagerinti kitus rodiklius, susijusius su studijų programų akreditavimu: „Tai taip pat gali pakeisti krypties akreditavimą ribojamai į akreditavimą su papildomomis sąlygomis ir tai leis priimti studentus jau šiais metais“.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad numatomos išimtys valstybei svarbiose kryptyse, – teigia SKVC.

– Jeigu aukštosios mokyklos pateiks argumentuotas pozicijas dėl studijų krypčių akreditavimo keitimo – tos studijų kryptys, kurios buvo akredituotos ribojamai, gali būti akredituojamos su sąlygomis, leidžiant šiais metais vykdyti studentų priėmimą. Pavyzdžiui, toks statuso keitimas gali būti taikomas pedagogikos studijų krypties ar tokioms studijų kryptims, kurių akreditavimai visose aukštosiose mokyklose yra ribojami.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Studijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Studijos

SKVC paskelbtais duomenimis, Vilniaus universitete ribojamai įvertintos dvi programos, Vilniaus Gedimino technikos universitete, Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir Vilniaus dailės akademijoje – po keturias, Mykolo Romerio universitete ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – po penkias, Lietuvos edukologijos universitete – 12, Vytauto Didžiojo universitete – 13, Kauno technologijos universitete ir Aleksandro Stulginskio universitete – po 15, Klaipėdos universitete – 30, Šiaulių universitete – 14, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje – ir Lietuvos sporto universitete – po septynias studijų programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas